kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İdam bizi sınırlıyor
Başbakan Ecevit, "İdam cezasını yürürlükte tutmakla kendi kendimizi sınırlandırmış oluyoruz. O yüzden Susurluk'lar aydınlanamıyor" diye konuştu

Başbakan Ecevit, eşi ve Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit ve Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ile Zonguldak'a giderken otobüste gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

- Alaattin Çakıcı'nın sorgulanması, İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında tartışma yarattı. Bu tartışmaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

- O konuda yetkiyle konuşabilecek durumda değilim. Beni asıl üzen konuyu daha önce açıklamıştım. Türkiye'de hâlâ idam cezası kaldırılmadığı için, Çakıcı ancak çok hafif cezalık suçlardan yargılanabilecek. Asıl karıştığı eylemlerle ilgili şoruşturma, kovuşturma olamayacak. İdam cezasını yürürlükte tutmakla kendi kendimizi sınırlandırmış oluyoruz. O yüzden Susurluk'lar aydınlanamıyor. Asıl önemli olan bu.

- Peki aydınlanması için yeni önlem alacak mısınız? Türkbank konusunda sorgulanması için Adalet Bakanlığı Fransa'dan izin isteyecekmiş...

- Adalet Bakanlığı'nın girişimlerini ayrıntılarıyla bilemiyorum. Asıl suç konularıyla ilgili olarak bir şey yapılamıyor. Bu da bizim kendi kendimizi büyük ölçüde sınırladığımızı gösteriyor.

- Bu konuda iki bakanlık arasında görüş ayrılığı var gibi görünüyor.

- Olabilir. Açıkta tartışılıyor bu görüş ayrılığı, bir sonuca varılır.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun açıklamalarını nasıl buldunuz?

- Yetkinin TBMM'de olduğunu, kendilerinin herhangi bir tavır almaya gerek görmediklerini söyledi. Demokratik bir yaklaşım.

- Kıyak emeklilik Meclis'ten geçecek mi?

- Böyle bir gece sabaha karşı, alelacele, 15-20 dakika içinde geçirildiği vakit, tabii teklif çok haklı olsa bile kuşku uyandırıyor.

- Kürtçe televizyon için ne düşünüyorsunuz?

- Ben, hükümette ve MGK'da görüşülmeden Başbakan olarak bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum.

- ANAP lideri Mesut Yılmaz AB'ye giden yolun Diyarbakır'dan geçtiğini söyledi ve Kürtler'e demokratik haklar konusunu gündeme getirdi.

- Zaten Türkiye'de ne kadar demokrasi varsa, o kadar demokrasiden bütün yurttaşlarımız yararlanıyor. Eksiklikleri giderdikçe Türk-Kürt ayrımı söz konusu olmaksızın doğal olarak tüm yurttaşlarımız yararlanır. Sayın Yılmaz bilinen bir gerçeği vurgulamış oluyor.

- Mesut Yılmaz, OHAL'in kısa zamanda kaldırılacağını söyledi, böyle bir çalışma var mı?

- İnşallah kısa zamanda kaldırılır. Ama tabii MGK'da tartışılması lazım. Güvenlik konusunda TSK'nin büyük katkısıyla geniş ölçüde bir rahatlık sağlandı. Tabii bazı OHAL'in yerini alacak düzenlemeler gerekiyor. Sayın Yılmaz'ın da belirttiği gibi onun yerine bütün bölgede ekonomiyi eşgüdüm içinde kalkındıracak önlemlerin de alınması gerekir.

- Sayın Baykal'ın size yönelik cumhurbaşkanlığı önesiri konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Kesinlikle benim cumhurbaşkanlığı adaylığım söz konusu değil. Olmayacak.

- Fenerbahçeli oyunculara gösterilen tepkiyi nasıl buluyorsunuz?

- Futbolculara tepkide aşırılığa kaçıldı.

- Fenerbahçe nasıl kurtulur?

- O konuda uzman değilim.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır