kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İman ile yararlı iş
Dünya insanlığı iman edip yararlı iş üretseydi, bu düşmanlıklar olmayacak ve bu kanlar akmayacaktı. Biz yararlı iş üretemediğimizden Allah bizim için sevgi üretmektedir

"Mevedde" denen sevgi, Hz. Peygamberin yakınlarından peygamberliğine karışlık beklediği tek şeydir. "Allah, inanıp yararlı işler yapan kullarını bununla müjdeler. Ey Muhammed! De ki: Ben sizden buna karşı yakınlara sevgiden başka bir ücret istemem. Kim güzel işlerse, onun güzelliğini arttırırız. Muhakkak ki Allah, bağışlayandır. Şükrün karşılığını verendir." (Şura,23)

Bilindiği gibi, peygamberler yaptıkları tebliğ görevine karşılık hiçbir maddi menfaat beklemez ve de almazlar. Onların beklediği tek şey, mevedde denen somut sevgidir.

Kendi yakınlarından bunu beklediği gibi, yakınları arasında da bunu amaçlamaktadır. Akrabanın içinden çıkmış bir peygambere sevgi göstermek, onu tasdik etmek manasını ifade etmektedir. Bunu günümüzde uyarlarsak şöyle bir açıklama yapabiliriz: Bir akrabadan veya memleketten yetişen insanlar, çoğu zaman yakınları tarafından hafife alınır ve benimsenmezler. "Mum dibine ışık vermez" atasözü ile ifade edilen bu durum, Hz. Peygambere de olmuştur.

GÖNÜLDEN YAKALAMAK
Diğer taraftan bu ayet, din adamlarının yaptıkları göreve karşılık insanlardan sevgi beklemelidirler. Yakın kavramı, burada cemaat olarak yorumlanabilir. Sevgiyi amaçlayan bir dini faaliyet, insanları gönülden yakalayacağı için, başarılı olması mukadderdir. Yukarıda verdiğimiz ayetin devamında şu ifade yer almaktadır: "... Kim güzel iş işlerse, onun güzelliğini arttırırız..." Yakınlar arasında sevgiyi yaymak, akrabaların sevişmesi, güzel bir işin üretilmesidir. Böyle güzel iş üretenlerin güzelliğini Allah da arttıracaktır. Öyleyse, şöyle bir genelleme yapabiliriz: Güzellikleri arttıran eylemlerden biri de insanların birbirlerini sevmeleridir. Hubb denen sevgi gülün tohumu, mevedde denen sevgi de onun gül çiçeğidir. Yüce Allah, mevedde denen sevgiyi sonradan insanlar arasına koymaktadır. Bir lütuf olarak insanlara bu sevgiyi vermesi için, bazı şartlar aramaktadır. Bu şartlar yerine gelince, sevgiyi lütfetmektedir. Bu konudaki ayet şöyledir: "İman edip iyi amelde bulunanlar için Allah bir sevgi yaratacaktır." (Meryem,96)

DOSTUNU DÜŞMAN GÖRMEK
İman ile iyi iş, yani yararlı iş Allah'ın yaratma sıfatını harekete geçirerek, sevgiyi yaratmasına neden olmaktadır. Dünya insanlığı iman edip yararlı iş üretseydi, bu düşmanlıklar olmayacak ve bu kanlar akmayacaktı. Biz, yararlı iş üretmediğimizden, Allah bizim için bir sevgi yaratmamaktadır. İman ile iş, insana bir amaç tayin eder; amacı olmayan insanlar dostlarını düşman görürler. Gelin iman edelim yararlı işler üretelim de, Allah bizim için sevgi yaratsın e biz de dünyayı sevgi bahçesine döndürelim. Bu değişim, bizim ahiretimizi de cennete çevirecektir. Dünyayı kan gölüne çeviren insanların ahireti nasıl cennete dönüşür. Akıtılan kanlar, sevgiyi boğmakta, onun yeşermesini engellemekte, açmadan tomurcunu koparmaktadır.

Ah sevgi! Neredesin? Bulutlar gibi üzerimizde dolaşıyorsun ama, düşmanlık duygularımız gönlümüze girmeni engellemektedir. Kanların aktığı yerde senin bir işin yoktur. Hasret kaldık; gül kokusuna ve gül rengine.

BAYRAKTAR BAYRAKLI


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır