kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çetinkaya: O bir dinci... Kutay: O da Stalin artığı
Cumhuriyet gazetesinden Hikmet Çetinkaya ile tarihçi Cemal Kutay'ın "Kim daha Atatürkçü" tartışması giderek tırmanıyor. İşte tarafların son durumu..

Cemal Kutay'ın 1947'de Millet Dergisi'nde Kuran Kursu için kampanya başlatması, 94 yaşındaki tarihçi ile Cumhuriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Hikmet Çetinkaya'yı karşı karşıya getirdi. İşte satırbaşları ile iki tarafın birbirleri için söylediklerinin özeti:

ATATÜRKÇÜLÜK
Çetinkaya: "O, yaşamı boyunca Atatürk'ün kurduğu CHP'ye hiç oy vermediğini, sadece 1995 ve 1999 seçimlerinde MHP'ye oy verdiğini açıklamıştı... Kutay'ın, yaşamı boyunca "Altı Ok"a karşı tavır aldığı kesin...".

Kutay: "Atatürk'ün iki düşmanı olmuştur. Birincisi klasik anlamda yobazlar. İkincisi, Atatürk'ü ateist olma noktasına götüren materyalistler, sosyalistler. Bu Stalin artıkları Atatürk'ü 15 yıl ortada bırakıp, kabrine defnetmeden bekletirken neredeydi?.".

DİNCİLİK
Çetinkaya: "Cemal Kutay'ın sahibi olduğu "Millet" dergisi 1947'de "Özel kuran Kursu" kampanyası başlatıyor. İlk Kuran Kursu'nu açan da Kutay. Peki Kutay, bunları yaparken Şeyh Sait isyanından, Şeyh Esat ayaklanmasına değin cumhuriyete yönelik eylemleri bilmiyor mu? Biliyordur elbet."

Kutay: "Kuran Kursu açmış olduğum en büyük iftiradır. Benim "din dershanesi"nden kastım başkadır. Millet Dergisi'nin nüshalarına baksınlar, ne kadar dinci, ne kadar Atatürkçü olduğumu görürler".

BOLŞEVİKLİK
Çetinkaya: "Damat Ferit, Sultan Vahdettin, Bolu Mutasarrıfı Osman Kadri de Mustafa Kemal'i tıpkı batılılar gibi Bolşevik olarak nitelememişler miydi? Kutay'ın tek hedefi CHP ve İsmet İnönü... CHP'yi suçluyor".

Kutay: "Biz demokrasi için mücadele ettik diye bizden nefret ettiler. Stalin'in Rusya'da yaptığını Atatürk'ün cumhuriyetinde yapmak istediler, mani olduk. İstedikleri kadar saldırsınlar. Son nefesime kadar ardlarından giderim!"

Bahadır ÖZDENER (HABER MERKEZİ)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır