kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ocak ortasına kadar tatil
Para piyasaları şimdiden tatile girdi. Faiz yüzde 45 civarında oyalanıyor. Yabancı girişi ve yeni ihale olmadan da hareket, faizde düşüş zor

Bono piyasası bu yıl çok erken tatile girdi. Bu rehavetten de ancak Ocak ortasına doğru kurtulacak gibi görünüyor. Bono faizi kimi günler 2 puan artıyor. Kimi günler 1 puan düşüyor. Merkez Bankası'nın 9 Aralık'ta açıkladığı kararların ardından gerilediği net yüzde 45-48 bandında oyalanıp duruyor.

İşlem hacminde de yarıdan fazla düşüş var. İMKB'deki piyasada hacim 650 trilyona kadar indi. Piyasanın en çok işlem gören tahvili 23 Ağustos 2000'lerdeki hacim 340 trilyon nominal. Bu miktar örneğin Ekim ortasında 1.2 katrilyona yakındı.

Piyasa fazlasıyla durgun. Çünkü aylardır IMF sonrasına hazırlık yapan bankalar, şu anda portföylerini bırakmak istemiyor. Yüzde 45'e kadar gerileyen faizlerin kısa vadede fazla bir düşüş yeri gözükmese de, bononun alternetifi yok. En azından bonodaki yoğun yatırım yavaş yavaş kredi piyasasına kaydırılana kadar...

DÜŞÜŞÜN ŞARTI
Piyasadaki hareketliliğin artması ve faizlerin yeniden düşüşe geçmesi için Hazine'nin yeni ihaleler düzenleyip, bono satması ve yabancı yatırımcıların gelmesi gerekiyor.

Piyasada para hâlâ çok sıkışık. Gecelik faizler yüzde 70'lerin üzerinde. Bileşik bazda maliyet yüzde 110'dan fazla. Döviz borçlanma faizi yıllık yüzde 15'lerde devam ediyor. Yılsonuna kadar da sıkışıklığın artarak devam edeceği düşünülüyor. 1 Ocak'tan itibaren kur artışı hızla yavaşlasa bile, 4 milyar dolara yakın nakit açığı bulunan piyasanın rahatlaması için yurtdışından para gelmesi gerekli.

Merkez Bankası'nın yeni yılla birlikte interbank'tan çekileceği ve gecelik faizlerin gün içinde aşırı dalgalanmasına izin vereceği göz önüne alındığında, istikrarlı düşüş için yabancı girişi şart oluyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır