kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Askerin enflasyon desteği
Hükümetin enflasyon programına askerden de destek geldi. Harp Akademileri'nin yayınladığı kitapta önerilen enflasyon hedefleriyle hükümetin adımları örtüştü...

Türkiye'nin, uluslararası kuruluşların desteğini alan "enflasyonu indirme programı"na bir destek de askerlerden geldi. Harp Akademileri Komutanlığı tarafından hazırlanan "Enflasyonun Milli Gücümüze Etkileri" başlıklı kitapta, Türkiye'deki kronik yüksek enflasyon süreci ve kurtulma çareleri masaya yatırıldı. Askerlerin, enflasyonla mücadele reçetesinin, hükümetin hazırladığı 3 yıllık istikrar programı ile örtüştüğü görüldü. Kitapta IMF'nin mali katkı sözü verdiği enflasyonu düşürme programının esaslarını askerlerin adeta aylar öncesinden önerdikleri ortaya çıktı.

"MUTLAKA DÜŞMELİ"
"Enflasyon; mutlaka düşürülmelidir" diyen askerler, yüksek enflasyonun Türkiye'nin kaderi olmadığını vurguladı. 1999 enflasyon tahminini yüzde 60-65 bandına oturtan askerler, şöyle devam etti: "Türkiye, 1980'li yılların başından bu yana kronik yüksek enflasyon yaşayan bir ekonomik yapıya sahiptir. 1999 yılı ilk yarısında kısmen yürürlüğe giren seçim ekonomisi, enflasyonun yüzde 50'lere inmesi ni engellemiş ve yüzde 60-65 enflasyonla karşı karşıya gelinmiştir." Yüksek enflasyonun Türkiye'nin kaderi olmadığını söyleyen askerler, şu önerilerde bulundu:

"Toplumun devletle barıştırılması, siyasetçinin tavır ve davranışları ile güven sağlaması sayesinde ekonomide akılcı ve kararlı politikalarla, orta vadeli programlar uygulanarak enflasyon düşürülebilir. Tabii iş dünyasının da bu uzlaşıda katkısı ve kararlılığı önemlidir. Kamu açıkları kapatılmalı, bütçe dengesi sağlanmalı, üretim artmalı, fazla vergi alınmalı, kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınmalı, özelleştirme yapılmalı, sıkı para politikası uygulanmalıdır. Toplumun bir kesimi, enflasyonun düşmesine taraftar olmayacaktır. Bu kesim, rant geliri elde etmeye alışmış yüksek gelirli kesimdir. Ancak, toplumun yüzde 80-85'i yüzde 15'e feda edilemez."

Enflasyonun etkileri
* TL'ye olan güvenin azalması.

* Rant lobisinin oluşması.

* Toplumsal çözülmelerin yoğunlaşması.

* Katmanlararası uçurum oluşması.

* Dış borçlanmanın artması.

* Vergi reformunun tam gerçekleşmemesi.

* Merkez Bankası'na müdahale.

* Serbest piyasa ekonomisinin tam uygulanmaması.

* Ekonomik büyümenin yavaşlaması.

* İhracatın azalması, ithalatın azalması.

* Yatırım ve tassarufların gerilemesi.

* İstikrarlı bir bütçe yapılamaması ve güvenilir para politikasının sürdürülememesi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır