kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternette Top 10
Dijital müzik dinlemeye meraklıyız, bilgisayarda mizaha gülüyoruz, oyun oynamaya bayılıyoruz, otomobil deniyoruz ve depremi merak ediyoruz.

Dünyanın önde gelen internet kültürü dergileri kullanıcıların sıklıkla yöneldiği web sitelerini ve onların türlerini tespit ederek, yeni kurulacak web sitelerine yol gösteriyor. Biz de internet servisi sağlayan özel ve kamu kurumlarının sistem yöneticilerine gözlemlerini sorarak, ayrıca sizlerden gelen e-posta mesajlarını dikkate alarak ülkemizde en çok tutulan web içeriklerini (erotikleri dışlayarak) saptadık. Aslında dünyada ilgi gören konular sıralaması biraz farklı da olsa bizde de ilgi görüyor.

TÜRKİYE'DE NE FARKLI?
En belirgin fark internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlığının ülkemizde çok yaygın olmayışı. Bunun yanında kendi kişisel web sayfalarını yapmak için bilgi ve profesyonel malzeme arayışı dünya ortalamasının üstünde. Yani Türk internet kullanıcısı iyi bir tüketici sayılmasa da iyi bir girişimci. Bir başka dikkat çekici nokta da kişisel web sayfalarında yasal olmayan içerik bulundurma anlayışındaki farklılık. Örneğin, yabancıların kişisel web sitelerinde pornografik içerikli sayfalar ile ırkçı ve ayrımcı sayfalar, yasal olmayan içeriğin neredeyse tümünü oluşturuyor. Şifre kırma ve korsan yazılıma çok rağbet yok. Bizde durum tam tersi. Programların deneme sürümlerinin sürelerini uzatmak, şifreli TV kanallarının şifresini kırmak, bedava şarkı, klip ve poster dağıtmak çok yaygın, diğerleri ise hemen hemen yok gibi.

Yaşadığımız depremler, internet kullanıcılarının depremle ilgili sitelere olan ilgisini patlattı. Ancak ilgi, afet sonrası yardımların organizasyonu, psikolojik danışma ve deprem için tedbirler gibi konulara değil de daha çok yabancı akademik sitelerin tektonik haritalarına ve raporlarına yönelik. Bunun yanında Türkiye ile ilgili yabancı siteler, Atatürk ve Cumhuriyet konulu siteler giderek artan bir rağbet görüyor.

Ülkemizde en çok ziyaret edilen Web sitelerinin içerikleri şöyle:

1- MP3, RealAudio müzik ve klipler

2- Mizah, animasyon, çizgi roman

3- Oyun siteleri

4- Bankaların internet şubeleri

5- Türkiye ile ilgili yabancı siteler

6- Otomobil ve motor sporları siteleri

7- Haber servisleri

8- Sağlık ve danışma siteleri.

9- Seyahat siteleri

10- Deprem bilgi siteleri


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır