kapat

15.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Bayındırlık şartnamesi vergisi kalktı!..

Köşemizi yakından izleyenler anımsayacaktır, geçen hafta, yasalara aykırı olarak alınan ve yasa ile uzaktan yakından ilgisi olmayan, ilginç bir vergilemeyi ortaya çıkarmıştık. Anayasamızın 73. maddesinde, açık bir şekilde, verginin ancak yasa ile alınacağı yazılı olmasına karşın, şartname ile vergi alınıyordu.

Bu da şöyle olmuştu; Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi'nde, bir değişiklik yapılmış ve 11 Ağustos 1999 tarihi itibariyle, şartnameye dayalı olarak yeni vergi uygulamaları başlatılmıştı...

6 Aralık günü yayımlanan yazımızda, olayı açıkladıktan sonra, Anayasa'ya aykırı olan bu vergilemenin, çok acil olarak Maliye Bakanlığı'nca durdurulmasını istemiştik.

Maliye olaya el koydu
Yazımızın yayımlandığı 6 Aralık günü, Maliye olaya el koymuş ve Türkiye genelinde yaptığı araştırma sonucu, "Maliye'nin de bilgisi dışında olan" bu ilginç vergilemenin uygulanmakta olduğunu, aynı gün öğleye doğru tespit etmişti..

Saat 11.00 civarında bizi arayan Gelirler Genel Müdürü M. Akif Hamzaçebi, Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi'ne göre uygulanan hatalı vergilemeye müdahale edileceğini belirtti. Artık bundan sonrası kolaydı. Muhasebat Genel Müdürü Fikret Sevinç hiç zaman kaybetmeden aynı gün, Gelirler Genel Müdürlüğü'ne konuyu intikal ettirdi. Genel Müdür Hamzaçebi'de, Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazılı bir açıklama ile konuyu açıklığa kavuştudu.

Muhasebat Genel Müdürlüğü'nce, Türkiye genelinde tüm saymanlıklara bir duyuru olarak gönderilen, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün 8 Aralık 1999 Tarih ve GEL. 0.40/4006-460/054116 sayılı yazısı ile yapılan açıklamaya göre;

"Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi ile müteahhide ödenecek hakedişin ne şekilde hesaplanacağı açıklanabilir. Dolayısıyla, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesine göre yapılacak vergi kesintisinin ve damga vergisinin matrahına yönelik bir belirleme yapılamaz."

Bu yazı, tüm sorunu çözmüş ve Bayındırlık Şartnamesi'ne dayalı vergilemeyi ortadan kaldırmıştı...

Şimdi ne olacak
Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi esas alınarak, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Yasaları'na aykırı olarak, 11 Ağustos 1999-8 Aralık 1999 tarihleri arasında fazla kesilen gelir vergisi ve damga vergisi, bu olayı yaşayan müteahhitlerin düzeltme başlvurusunda bulunmaları halinde, kendilerine iade edilecek.

Konuya duyarlı bir şekilde yaklaşarak, şartname ile getirilen vergilemeyi ortadan kaldıran Hamzaçebi ve Sevinç'i içtenlikle kutluyoruz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır