kapat

15.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Sadece Cem konuþuluyor
"DSP'de Ecevit'ten sonra genel baþkan kim olur?" sorusu kendiliðinden yanýt buldu: Ýsmail Cem. Sadece Türkiye deðil, Avrupa ve ABD de Ecevit'ten sonra Cem'in geleceðine inanýyor

DSP'de "Ecevit'ten sonra ne olacak? Genel Baþkan kim olur?" sorusu yaþanan son geliþmelerden sonra kendiliðinden yanýt buldu: Ýsmail Cem... Dýþiþleri Bakaný olduktan sonra üstün bir performans sergileyen Cem, AB'ye adaylýk sürecinde de göz doldurdu. Cem'i sadece Türkiye deðil, Avrupa ve ABD de "ikinci adam" olarak görüyor.

Türk-Yunan yakýnlaþmasýnda Cem'in Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Papandreu ile yürüttükleri ortak diplomasinin katkýsýna Avrupa'dan sýk sýk alkýþ geldi. Cem, çalýþmalarýyla Baþbakan Bülent Ecevit'in de dikkatini çekti ve Ecevit zaman zaman toplantýlarýnda Cem'in gayretlerinden övgüyle söz etti.

2000'E YAKIÞIR
"Ecevit'ten sonra parti daðýlýr" korkusunun da yaþandýðý DSP'de Ýsmail Cem'le bu korkunun yenileceði öne sürülüyor. Son dönemde yýldýzý iyice parlayan Cem'in partiyi daðýtmadan, bütünlük içerisinde, hatta büyüterek 2000'li yýllara götürebileceði siyasi kulislerde konuþulmaya baþlandý. Cem, vizyonuyla da "yeni binyýla yakýþýr lider" olarak görülüyor. Cem'e kamuoyunda yakýþtýrýlan ikinci bir görev ise Cumhurbaþkanlýðý. Siyasi kulislerde önümüzdeki mayýs ayýnda Cem'in Cumhurbaþkanlýðý konusunda oldukça þanslý olabileceði konuþuluyor.

Ýsmail Cem, siyaset dünyasýnda kendine özgü üslubu, yumuþak, akýlcý yaklaþýmlarýyla hep ön planda bir isim oldu. Radikal sað partilerin kalesi diye bilinen Kayseri'den aday gösterildi ve seçimi zorlanmadan kazandý. Cem'in entelektüel birikimi, düzeyli ve saygýn kiþiliði ve dürüstlüðünün yaný sýra pýrýltýlý özgeçmiþi de dikkat çekiyor.

PIRILTILI GEÇMÝÞ
Cem, Ýstanbul'un ünlü ailelerinden Ýpekçi'lerin çocuðu. Bir suikastte öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayýn Müdürü Abdi Ýpekçi'nin kuzeni.

1940 yýlýnda Ýstanbul'da doðan Cem, Ecevit gibi Robert Kolej'den mezun oldu. Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Ýsmail Cem, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde "siyaset sosyolojisi" dalýnda master yaptý. 1963 yýlýnda gazeteciliðe baþladý. 1971-74 yýllarý arasýnda sendikacýlýk da yapan Cem, Türkiye Gazeteciler Sendikasý Ýstanbul Þube Baþkanlýðýný yaptý.

Cem, 1987 yýlýnda parlamentoya girdi; SHP'de 2 dönem üstüste Ýstanbul Milletvekili oldu. 12 Eylül'de kapatýlan CHP'nin yeniden açýlmasý üzerine 1993'te CHP'ye geçen az sayýda milletvekilinden biri oldu. Genel Baþkan Yardýmcýsý görevini üstlendiði CHP'de Deniz Baykal'la birlikte "Yeni Sol" programýný hazýrladý. 1995 yýlýnda 3 ay Kültür Bakanlýðý yaptý.

CHP'DEN DSP'YE
Cem'in, daha sonra hem CHP hem de Baykal'la yollarý ayrýldý. CHP'den DSP'ye geçen Cem, Kayseri'den seçime girdi ve kazandý. DSP'de Grup yöneticiliði, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyeliði ve Sosyalist Grubu baþkanvekilliði yaptý, Batý Avrupa Birliði Asamblesi üyesi ve Türk Parlamenter Grubu Baþkaný oldu. Dýþiþleri Bakanlýðý'na 55. Hükümetin kurulduðu 30 Haziran 1997 tarihinde atanan Ýsmail Cem, 56 ve 57'nci Hükümetler de ayný göreve getirildi.

"Ona çok az kiþi Ýsmail der"
ÝSMAÝL Cem ile görüþürken ona daima "Cem" diye hitap etmeme þaþýran bir Dýþiþleri memuruna Küba'da "Cem"in niçin Ýsmail'e dönüþtüðünü anlattým. Ýsmail Cem Ýsviçre'deki eðitimini tamamlayýp Türkiye'ye dönünce amcasýnýn oðlu Abdi Ýpekçi'ye gazeteci olmak istediðini söyledi. Sevgili Abdi, Milliyet'e yakýnlarýný almamak için özen gösterirdi. Fakat Cem'in kültür düzeyini bildiðinden baþka gazetelere kaptýrmak istemiyordu. Onun melžl bakýþlarýný ve karar vermeden önceki ruh halini bilen en yakýn yardýmcýsý Turhan Aytul (bizim sevgili deli Turhanýmýz). "Abdi Bey, Abdi Bey, ben bu iþi hallederim" diyerek Cem'e göbek adýný sordu.

"Ýsmail'i duyar duymaz da ilk yazýsýna Ýsmail Cem imzasýný koydu. Bence þu anda ablasý Alev Ulvi ve eþi Elçin Ýpekçi dýþýnda çok az kiþi ona "Ýsmail" adýyla hitap ediyorlar.

LEYLA UMAR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr