kapat

15.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Hemen bırakın

Taraftarların bu tepkileri ne kadar haklı, futbolculara yöneltilmesi doğru mu? F.Bahçe'nin bu hale gelmesinden kim sorumlu. Futbolcular mı?

F.Bahçe'de bu işin bir numaralı sorumlusu yönetim kuruludur. Yönetim derken, başkanı kastediyorum. Bir defa, hem teknik direktör, hem de oyuncu seçiminde büyük hatalar yapılmıştır. F.Bahçe'nin, başkan geldiğinden beri sportif hiçbir başarısı yoktur. Bu yalnız futbolda değil, basketbolda da aynı şey geçerlidir.

Bunu çok basit bir örnekle söyleyeyim. F.Bahçe'nin Türkiye'deki en büyük rakibi G.Saray, G.Saray'ınki ise F.Bahçe'dir. Başkan göreve geldiğinden beri, F.Bahçe'nin bir tek G.Saray galibiyeti yok.

Takımın bu hale gelmesinin 2. nedeni Rıdvan Dilmen. Çok yanlış transferler yaptı. Preko ile Johnson oynuyorlar mı, oynamıyorlar mı belli değil. Oulare sakat olduğu halde, hatta sakat olduğu bilindiği halde milyonlarca dolar para verilerek alındı. Murat Yakın aylardan beri İsviçre'de keyif yapıyor, maliyeti 14 milyon mark. Dimas, Portekiz Milli Takımı'nda oynuyor, Juventus'dan alındı, F.Bahçe'de PAF takımıyla idmanlara çıkıyor. Sergio diye bir santrfor alındı; bugün oynayanların bir çoğundan iyi. Şimdi nerede olduğu belli değil, milyonlarca dolar para verildi.

Oyunculara gelince. F.Bahçe'yi Pendik karşısında seyrettim. Futbolcular, F.Bahçe'ye geldiğine bin pişman. Bu Rüştü'den 24. futbolcuya kadar geçerli. Daha önce herkes F.Bahçe'de oynamak için can atardı. Şimdi futbolcular F.Bahçe'den gitmek için can atıyorlar. Niye? Çünkü sevgi bağı yok. Bir kere hocanın suratı bir karış. Adamın 2 ay görmediği ailesi gelmiş, onlarla dolaşırken, bile yüzü gülmüyor. Futbolcu ile yönetim arasında hiçbir bağ yok.

F.Bahçe Pendik'e otobüsle maça gidiyor. Takım giderken ve gelirken, otobüste futbolcularla birlikte bir tane bile yönetici yok. Bir takımın yöneticisi, başkanı ne zaman futbolcularına sahip çıkacak? Böyle zamanlarda...

Futbolcular Pendik'e yeniliyor. Üstelik 1-0 öne geçtikten sonra mağlup oluyorlar. Pendik, 2. Lig'de grubunda 8. olan bir takım. Ama futbolcu kendine güvenini kaybetmiş, hiçbir hareketini yapamıyor. Pas atamıyor, çalım atamıyor, şut atamıyor. Niye? Çünkü kendine güvenleri kalmamış.

Fenerbahçe'de bundan sonra yapılması gereken ne?
Ben net olarak şunu söyleyeyim. F.Bahçe'de yapılması gerekeni de söyleyeyim. Basın sözcüsü Abdullah Kiğılı açıklama yaptı, "Yeniden aday değiliz" diye... Hayır, yönetim hemen görevi bırakacak. F.Bahçe'de öncelikli olarak yapılması gereken budur. 3 hafta sonra bir kongre yapılır. Bu camiada başkan da çok çıkar, yönetici de çok çıkar. Ayrıca bunun talibi de çoktur. Artı, Zeman'la bir saniye bile devam edilmemelidir. Futbolcularla Zeman arasında uçurum var.

Ya taraftarların Dereağzı Tesisleri'ndeki saldırısı?
Maçtan sonra bana birçok telefon geldi. Futbolcular eski yöneticileri arıyorlar, "Hayatımız tehlikede bize sahip çıkın" diye... Anladığım kadarıyla, Dereağzı'nda polisiye önlemler çok yetersiz. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve İstanbul Emniyet Müdürü'nü uyarıyorum. Bu olaya derhal müdahele edilmelidir.

F.Bahçe, bundan önce de ikinci lig takımına elenmiştir, başarısız sonuçlar almıştır. Ama F.Bahçe takımı hiçbir zaman özgüvenini kaybetmemiştir. Bu noktaya asla ve asla gelmemiştir.

F.Bahçe'nin Zeman'la devam etmesi mümkün değil mi?
Mümkün değil. Bir defa Zeman İtalya'dan oturduğu yerden ilk demecinde, "4-3-3 oynatacağım" dedi. Senin elinde mal yokken, bunu nasıl yapacaksın. Nitekim Pendik takımı ilk yarı iki tane pozisyona girdi. F.Bahçe'nin ise sadece bir tane var. Maçtan sonra yapılan açıklamalarda, "Pendik'in pozisyonu penaltı değil" diyorlar. Bu çok ayıp bir şey. F.Bahçe gibi bir camiaya böyle şeylerin arkasına sığınmak yakışmıyor.

Aziz Yıldırım yönetimi aldığı zaman borçsuz almıştır. Borçların hepsi şahıslaradır. Onların da hepsi, Ali Şen dahil, kulübe alacaklarını hibe etmişlerdir. Kulübün 5 kuruş borcu yoktur. Yıldırım'ın, "Kulübü borçsuz bırakacağım" diye taahhüdü vardır. Kulüpten gönderdiği Baliç, Okocha, İbrahim Kutluay gibi yıldızların maddi veballerini ödeyip, kulübü aldığı gibi sıfırdan teslim etmelidir.

Fenerbahçe için bu sene kaybedilmiş sayılır mı?
F.Bahçe insan psikolojisini, futbolcu psikolojisini çok iyi bilen bir adamla çalışmalıdır. Bunun adı da Mustafa Denizli'dir. Çünkü G.Saray'ı hem Türkiye'de, hem Avrupa'da başarıdan başarıya koşturan Fatih Terim karşısında, oynadığı her maç final olan bir takımı tek başına alıp götürebilecek olan teknik adam Mustafa Denizli'dir.

Spor Yazarlari sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır