kapat

15.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çakıcı sorgulanamadı
Hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Alaattin Çakıcı polis tarafından hiç sorgulanmadan cezaevine gönderildi

Fransa'dan Türkiye'ye, idamı istenen davalardan yargılanmaması şartıyla iade edilen Alaattin Çakıcı, geceyi Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şubesi'nde geçirdikten sonra dün sabah 9.55'te Bakırköy Adliyesi'ne getirildi. Çakıcı'nın 2 çevik kuvvet otobüsünün arasındaki zırhlı araçla gelişinde, yine yoğun güvenlik önlemleri alındı, cadde trafiğe kapatıldı.

Alaattin Çakıcı ilk önce Başsavcı Vekili Akören Kandur'un yanına çıkartıldı. Suçlamaları hatırlatılan Çakıcı, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi ile DGM'den verilmiş olan iki gıyabi tutukluluk kararının vicahiye çevrilmesi için Bakırköy 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevkedildi.

TUTUKLANIRKEN NEŞELİYDİ
Çakıcı, daha sonra hukuki prosedür gereği gıyabi tutuklama kararları vicahiye çevrilerek, çete kurmak ve adam yaralamaya azmettirmek suçlarından tutuklandı. Çakıcı, Adliye'de beklerken neşeliydi; hattâ yanındaki polislerle şakalaşıp gülüyordu. Adli Tıp Müdürlüğü'ndeki sağlık kontrolünde herhangi bir sorununun olmadığı belirlenen Çakıcı sadece çok fazla kilo kaybetmişti. Çakıcı'nın beyaz saçları da dikkat çekti

NEDEN SORGULANMADI
Hukuki prosedüre göre, gıyabi tutuklu bir sanığın ifadesi ancak kendisini yargılayan mahkeme tarafından alınabiliyor. Hakkında başka bir soruşturma başlatılsa dahi, cezaevinden savcılığa çağrılarak sorgulanabiliyor. Ama gıyabi tutuklunun, yakalandıktan en geç 24 saat sonra tutuklanması şart. İşte bu yasal kural Alaattin Çakıcı'nın, Kırmızı Pasaport'tan, şantaj kasetlerine, Türkbank İhalesi'nden Malki Cinayeti'ne kadar birçok konuda "sıcağı sıcağına" ifadesinin alınmasını engelliyor. Bir anlamda cezaevine "kaçırılan" Çakıcı, bir süre sonra mahkemelere çıkarak ifadesini verecek. Bu uygulama Kürşat Yılmaz'ın iadesinde de yürümüştü.

POLİS BANT ÇEKTİ
Çakıcı'nın Kartal Özel Tip Cezaevi'ne nakli sırasında, hangi zırhlı araçta bulunduğunun anlaşılmaması için konvoyda iki adet zırhlı link aracı bulundu. Zırhlı araçların önünde akrep tipi iki zırhlı araç daha seyrederken çok sayıda polis otomobilinden oluşan uzun bir konvoy eşlik etti.

Alaattin Çakıcı, önceki gece de yoğun ve 'modern' güvenlik önlemleri altında Türkiye'ye getirilmişti. Havaalanında gazetecileri engellemek amacıyla Çakıcı'nın çevresine özel polis bantı bile çekildi. Bakırköy Adliyesi'nden bir buçuk saatte çıkarıldıktan sonra konvoy halinde Kartal Özel Tip Cezaevi yolculuğu başladı. Cezaevine getirilen ve jandarmaların yoğun önlemleri altında zırhlı araçtan indirilen Alaattin Çakıcı'nın, ellerinin arkadan kelepçeli olduğu görüldü.

D-2 KOĞUŞUNDA KALIYOR
Çakıcı'nın Serdar Murat Topal'ın kaldığı D-2 Koğuşu'na konulduğu belirtildi. Alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde, toplam 2 koğuşun bulunduğu bir blok boşaltılarak, komple Çakıcı'ya tahsis edildi. Çakıcı Kartal Cezaevi'nde kaldığı sürece bu bölüme hiçbir şekilde tutuklu ve hükümlü konulmayacak. Çakıcı için avukatı tarafından dün bir bavul içinde getirilen özel eşyalar ise ziyaret saati olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı. İç çamaşırı, nevresim takımı, havlu ve çorap gibi özel eşyanın bulunduğu bavul bugün tekrar getirilecek.

7 ayrı davadan hakim önüne çıkacak
Alaattin Çakıcı, 5 idam istemli 2 ayrı davadan muaf tutulurken, 27 ile 67 yıl arasında ağır hapis gerektiren 7 ayrı davada hakim karşısına çıkacak. Çakıcı'nın, Nesim Malki'nin öldürülmesi ve Türkbank ihalesine fesat karıştırılmasıyla ilgili ayrılan dosyaları ise "çete" kapsamında olduğu için ele alınacak. Çakıcı'nın, "adam yaralamaya teşebbüs, tabancayla adam yaralamak, kaygı ve panik yaratacak şekilde meskun mahalde ateş etmeye azmettirmek" suçlarından 10 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Çakıcı hakkında ayrıca, Levent'te 1994 yılında Hıncal Uluç'un silahla yaralanması olayında azmettirici olduğu gerekçesiyle de 3 ile 7 yıl ağır hapsi talep ediliyor. İstanbul 6 No'lu DGM'de hakkında açılan davada ise Çakıcı'nın, "halk arasında korku, endişe ve panik yaratmak cürümlerini işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak ve yönetmek" suçundan 3 ile 6 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

GÜNGÖR KARAKUŞ-SAFA KÖKTENER-OKAN YILDIRIM-TÜLAY ACAR-HÜSEYİN BELİBAĞLI-ZUHAL ER GÜZEL-ERCAN ÖZTÜRK-MEHMET KAYNAR (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır