kapat

15.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Parada milat
9 Aralık kararları, mali sistemde radikal değişikliğe yol açacak. Bankacılıkta dengeler yerinden oynayacak, rekabet artacak, iyi ile kötü net şekilde ortaya çıkacak

Yüksek faiz, hiç yorulmadan para kazanmamızı sağlıyordu. Paramızı repoya, bonoya bağlıyor, geceleri rahat uyuyorduk. Bu durum hem tasarruf sahipleri, hem de fon yöneticileri için geçerliydi. Ama bu dönem bitiyor. Çünkü 9 Aralık kararları, mali sistemde kökünden değişiklikler olacağını ilan ediyor.

TL'NİN LİBORU'U
"Dövizi sat, bonoya yat" dönemi son demlerini yaşıyor. Bundan böyle fon yöneticileri daha değişik ürünlere, gelişmiş ülkelerdeki işlem hacminin büyük çoğunluğunu oluşturan türev enstrümanlara yönelmek durumundalar.

Türev işlemler için bir referans faizin oluşturulması gerekli. Yani hergün çeşitli vadeler için "TL Libor'unun" fikse edilmesi gerekiyor. Bu konuda geçmişte yapılan tartışmalar, çalışmalar var. Ancak aşama yok. Döviz riskini ortadan kaldıran Merkez Bankası'nın günlük olarak açıkladığı 1 yıllık kurlar, türev piyasaların kurulmasında önemli kolaylık sağlayacak. Ancak yine de öncelikle piyasanın yasal altyapısının oluşturulması için düzenleme yapılması gerekiyor. Çünkü bu işlemler muhasebeleştirilemiyor.

Yine de piyasa bu konuda kendi kendine birşeyler yapmaya uğraşıyor. Şu anda piyasada birkaç bankanın 1 aydan 1 yıla uzanan vadede TL faizi kotasyonları var. Hatta çok az sayıda banka FRA (forward rate agreement) denilen ilerki bir tarihte başlamak üzere vadeli TL işlemi için de kotasyon verebiliyor. Örneğin şimdiden üç ay sonra altı aylık borç para alınabiliyor. Bankalardaki bazı fon yöneticilerinin beceri ve isteklerine bağlı olarak yapılan bu tip işlemlerin 9 Aralık kararlarından sonra önümüzdeki aylarda tüm sisteme yayılması ve piyasaların daha profesyonelleşmesi gerekiyor.

Kredi dönemi başlıyor
Reel faizin gerilemesi ve kâr marjının daralması, bankaların bundan böyle kredi işlemlerine ağırlık vereceklerini gösteriyor. Bu sinyaller şimdiden alınmaya başlandı. Kredi piyasası hareketlendi. Altı ay vadeye yüzde 50'nin de altında faizle para kullandırıldığı söyleniyor. Bu faiz 2000 yılı hedefine göre yüksek de olsa, bir ay önce ne bu vadenin, ne de bu kadar düşük faizin olduğu düşünüldüğünde, ileriye yönelik sinyal kuveetlice alınıyor. Bankaların gelecekte krediye ağırlık vereceklerinin bir göstergesi de tüketici kredileri. Bankalar bu alanda faiz indirimleri yaparak adeta yarışma içindeler. Şimdiden oranlar tabana oturmadan vadeli olarak para plase etmeye çabalıyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır