kapat

15.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Simitis: Artık iki rakip ülke değiliz
Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, dün Atina'da, Yabancı Gazeteciler Derneği'nin düzenlediği yemekli basın toplantısında, "Helsinki, ne Türkiye ne de Yunanistan'ın zaferi. Dostluk ve barış kazançlı çıktı" dedi.

Türk-Yunan ilişkilerinde karanlık dönemin geride kaldığını söyleyen, "Önümüzde tertemiz bir gelecek var" diyen Simitis, "Artık iki rakip ülke değiliz" diye ekledi. Simitis, "Yunanistan 2000 yılına ekonomik ve siyasi istikrarını sağlamış olarak, Türkiye ise AB adaylığı gibi ümit verici bir kazançla giriyor. Bu gelişmeler birbirini tamamlamakta ve Türkiye ile Yunanistan yeni yüzyıla yeni enginlere bakarak girmesine yol açmakta" diye konuştu.

KARANLIK DÖNEM BİTTİ
Türkiye ve Yunanistan'daki liderlerin barış, dostluk, işbirliği, istikrar ve kısacası mantık yolunu seçtiklerini belirten Simitis, "Böylece halklarımız geleceğe daha iyimser bakacaklardır" dedi.

Helsinki zirvesinden ortaya çıkan olumlu ortamın, "Türk-Yunan sorunlarını bir kalemde çözeceği anlamına gelmediğini" söyleyen Simitis, buna karşın, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların "bir mantık yoluna oturtulduğuna" ve "yeni sorunların yaratılmayacağına" emin olduğunu sözlerine ekledi.

"Türkiye ile Yunanistan, rakip iki ülke olmaktan çıkmıştır" diyen Simitis, Ege kaynaklı sorunların Lahey Adalet Divanı'na götürülmesinden yana olduğu halde Türkiye'nin Lahey'e başvuracağına inanmadığını da söyledi. Simitis bu arada Türk-Yunan sorunlarının yarattığı gerginliklere son verildiğine dikkati çekti ve Yunan halkına "huzur içinde kalması" için çağrıda bulundu.

Türkiye'nin AB adaylığı için geçerli olan demokratikleşme sürecinin "zor ve uzun vadede" olacağı tahmininde bulunan Yunan Başbakanı, şöyle konuştu: "Türkiye, demokratik ilkeler, insan hakları, sosyal, ekonomik ve daha fazla adalet alanlarında cesur adımlar atacaktır. Bu değişiklikler kolay olmayacaktır. Zorluklar, sürtüşmeler çıkabilir ama yılmamalıdır." Simitis Türkiye'de kaydedilecek bu gelişmeler, bölgedeki barış ve istikrarı da güvence altına alacağından söz etti.

STELYO BERBERAKİS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır