kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Miras reddedilince emekli aylığı bağlanır mı?

Bazı durumlarda, mirasçılara intikal eden borcun tutarı, miras kalan mal ve hakların tutarından fazla olabilmektedir. Başka bir anlatımla mirasçılar, kendilerine intikal eden tüm mirasla, ölen kişinin yani miras bırakanın borçlarını ödeyemeyeceklerini farkedince, başvurabilecekleri tek yol "mirasın reddi" olmaktadır.

Yasada, mirasın reddi için "üç aylık bir süre" öngörülmüştür. Bu süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, onu kesin olarak kabul etmiş sayılır (Medeni Kanun, Md. 550).

Vergi borcu ve mirasın reddi
Vergi Usul Yasası'nın 12. maddesine göre; ölüm halinde mükellefin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup (atanmış) mirasçılarına geçer. Ancak, mirasçılardan herbiri, ölünün vergi borçlarından, miras hisseleri oranında sorumlu olurlar.

Buna göre, ölen mükellefin vergi borcu, mirası reddetmeyen mirasçılarına geçmektedir. Bu düzenlemeden de açıkca anlaşılabileceği gibi, mirasçıların ölen mükellefin vergi borçlarından kurtulabilmeleri, ancak mirasın reddi yoluyla olabilmektedir.

Mirasçının borcu ve mirasın reddi
Bazı durumlarda da, mirasçıların bir kısmının çeşitli yerlere çok fazla borcu bulunabilir. Daha açık bir anlatımla, bir ya da iki mirasçının neredeyse uçan kuşa borcu vardır. Mirası kabul etmeleri halinde kalan miras bu boruçlara gidecektir. Buna karşılık, mirasçılardan birinin, sözgelimi annenin hiçbir yere borcu yoktur.

Bu gibi durumlarda, iki çocuk mirası reddederse, tüm miras anneye kalır. Çocuklar mirası reddettiği için, alacaklılar miras üzerinde bir hak talep edemezler. Mirasın tamamı, herhangi bir kişi ya da kuruma borcu olmayan anneye kalır. Nitekim, eski Cumhurbaşkanlarından birinin ölümünde, mirasçıları bu yola başvurmuşlardı.

Mirasın reddi ve emekli aylığı
Mirasçıların kendilerine intikal eden mirası reddetmeleri, T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ya da Bağ-Kur tarafından bağlanacak aylıkların da reddedildikleri anlamına gelmez.

Mirasçılar, kendilerine intikal eden mirası reddetseler dahi, bu kurumlardan, ölen kişiden dolayı emekli aylığı bağlanabilecektir. Ancak, anne ya da babasını öldüren kişiye, anne ya da babasından dolayı aylık bağlanması sözkonusu olamaz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır