kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mezarlık genelgesi
Deprem, son 96 yılda 80 bine yakın can aldı; Düzce'deki ölü sayısı 600'e yaklaştı. Bir 'afet genelgesi' yayınlayan kriz merkezi, "Mevcut mezarlıkların yetmemesi halinde ek mezar yerleri açılabilir" maddesine yer verdi

1903 Muş depreminden, 12 Kasım 1999 Düzce depremine kadar geçen 96 yıl içinde 'resmi rakamlara göre' 79 bin 597 kişi öldü. Dün bir açıklama yapan Bolu Valisi Nusret Miroğlu da 12 Kasım'daki Düzce merkezli depremde, "moral ve maddi hasarı olan ölümcül bir çöküntü" yaşadıklarını belirterek, ölü sayısının 600'e yaklaştığını söyledi.

AFET TALİMATI
Başbakanlık Kriz Merkezi, Kocaeli, Yalova, Bolu, Sakarya, İstanbul gibi deprem bölgesindeki illerin valiliklerine, afetlere karşı tedbirli olmaları konusunda 13 maddeden oluşan bir talimat gönderdi. Her önlemin en ince ayrıntısına kadar yeraldığı genelgede, mezarlık yerinin bile önceden belirlenmesi isteniyor. Genelgede "Mevcut mezarlıkların yetmemesi halinde ek mezarlık yerleri belirlenecektir" maddesi yer alıyor. Bölgelerdeki ek mezarlık karar ise valilere bırakılıyor.

KATİL DEPREM
Sonuçta hem "katil deprem" ile hem de ölümlerle yaşamayı öğrenmeye çalışıyor, her defasında sınıfta kalıyoruz. Düzce depreminin ardında bıraktığı görüntü de bu: "Depremde yıkılan binalar öldürüyor, insanlar sevdiklerinin ölümünü kabullenemiyor"... Dün de onlarca kişi, yeni açılan mezar yerlerine bölgedeki susuzluk nedeniyle yıkanmadan gömüldü. Geride kalanlar toprakla Teyemmüm Aptesi kıldı. Cenazeler, musalla taşı yerine kolon parçaları üzerine kondu. Küçük tahta parçalarının mezar taşı olarak kullanıldı, nice yaşamlar doğum yılı ile ölüm yılı arasındaki o ince çizgiye sığdırıldı.

Sular yine haber verdi
KAPLICA suları bir kez daha depremi haber verdi ancak, belirtiler gözardı edildi. Gölkaya'daki Efteni kaplıcalarının suyu, 10 Kasım'da griye dönüp azalınca köylüler, yetkililere haber verdi. Uyarılar dinlenmeyince 12 Kasım Düzce depremi daha vahim sonuçlara yol açtı.

15 Ağustos 'ta, Yalova Termal Kaplıcaları'nın kesilmiş, ardından Marmara depremi meydana gelmişti. İtalyan sismologlar, kaplıcanın fay hattı üzerinde bulunduğunu saptayarak köylülere, "Her değişikliği ilgililere bildirin" dedi.

Ancak, Hamamüstü köyü sakinlerinin 10 Kasım'daki uyarılarını ne kaymakamlık ne de valilik dinledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır