kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emper'de büyük dava
Aylar süren incelemeler sonucu "Emper soruşturması" tamamlandı. Savcı, aralarında İlhami Suaydın'ın da bulunduğu 29 sanık için toplam 31 bin 537 yıl 6 ay hapis istedi

Emper Menkul Kıymetler ile ilgili soruşturma sonucunda rekor ceza istemleri çıktı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ünal Canpolat tarafından hazırlanan iddianamede, davada adı geçen 8'i tutuklu, 11 gıyabi tutuklu ve 10'u tutuksuz 29 kişi hakkında "nitelikli dolandırıcılık" yaptıkları iddiasıyla ayrı ayrı 1.087 yıl 6 ay hapis istendi.

Toplam 31 bin 537 yıl altı ay hapis istemiyle yargılanacak sanıklara arasında öldürülen Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfi Topal'ın imam nikahlı eşi Birsu Hilal Altıntaş gıyabi tutuklu bulunan Erciyes Menkul'ün sahibi İlhami Suaydın, Emper yöneticisi Okan Dere ve Mustafa Oduncu, Erdinç Top, Mahmut İbrahimiye, Sait Sayın, Melih Erkut, Vedat Şener ile gıyabi tutuklu Emper'in Genel Müdürü Hülya Aydın, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ali Güleç, eski yönetim kurulu başkanı Turgut Ergül ve Cem Mardin Horuloğlu da bulunuyor. İddianamede, adı Susurluk olayından sonra gündeme gelen Dere Döviz'in sahibi Hüseyin Dere ve oğlu Okan Dere'nin de aralarında bulunduğu 5 sanık da "tefeci" olarak nitelendirildi.

KİLİT İSİMLER
İddianamede Emper'in yönetimdeki yetkililerin batış sürecinde "Dere"lerin de aralarında bulunduğu tefecilerle çıkar ilişkisine girdiği anlatıldı. İddianamede ayrıca durumu kötüye giden şirketin düzelmesi için yönetime alınan Cem Mardin Horuloğlu ile Mustafa Oduncu döneminden sonra hileli işlemlerin daha da arttığı belirtildi. Canpolat tarafından aylar süren bir soruşturmanın ardından 5 Kasım'da Emper Menkul Kıymetler'e yapılan şok baskınla Birsu Hilal Altıntaş'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmıştı.

İddianamenin özeti
SavcINIn hazırladığı iddianamede İMKB ve SPK'nın hazırladığı bilirkişi raporları, Emper Menkul'ün disketleri ve ana makinesinin delil olarak kabul edildi. İddianamede Topal'ın ölümünden sonra 1997 yılında 1.131 müşterisi kalan şirketin hesapları üzerinde 3 kez inceleme yapan SPK'nın 22 Eylül 1998'de Emper'in faaliyetlerini durdurduğu kaydedildi. İMKB'nın yaptığı inceleme sonucunda şirketin öz varlıklarının önemli çoğunluğunu kaybettiğinin belirtildiği iddianamede, toplam 546 milyar olan müşteri alacağının 233 milyarının karşılıksız kaldığı anlatıldı. İddianamede, Emper yetkilililerinin aracı kurumlar arasında nakit alışverişi yasağını fiktif hesaplarla (virman yoluyla) aktarılan hisse senetlerini nakde çevirdikleri belirtilerek, bu paranın menfaat birliği içinde sanıklar arasında paylaşıldığı ifade edildi. İddianamede, Emper Menkul Değerler Şirketi yöneticilerinin batış sürecinde birçok şirket ve tefeciyle çıkar ilişkisine girdiği belirtildi.

Her suç için ayrı ceza
İddİanamede nitelikli dolandırıcılık şöyle anlatılıyor: "Emper yöneticilerinin müşterilere ait hisse senetlerini bilgi, kontrol ve rızaları olmaksızın fiktif hesaplarla alarak karşılığında tefecilerden aldıkları kredilerin teminatı olarak kullanıp, ikili kayıt düzeni ve muhasebe hileleriyle müşterileri kandırıp, sağlanan menfaati aralarında paylaştıkları ve bu şekilde dolandırıcılık suçunu işledikleri belirlenmiştir." İddianamede sanıkların her birinin işledikleri belirtilen her bir suç için ayrı ayrı cezalandırılacakları belirtildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır