kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uzun vadenin kerameti
İki yıl vadeli tahvil yüzde 65'ten kapışılırken, üç aylık bono yüzde 93'ten "lütfen" satılıyor. Bu durum piyasa beklentisini gösteriyor

Kısa vadeli bonoların getirisi yüzde 90'nın altına inemiyor. Ancak iki yıl vadeli tahviller yüzde 65'ten alıcı buluyor. Dün yapılan ihaleler de piyasanın beklentisi veya daha doğrusu hesaplarını bir kez daha ortaya koydu.

Hazine dün iki ihale yaptı. Bunlardan biri üç aylık, 16 Şubat 2000 vadeli bono ihalesiydi. Bileşik faizi yüzde 93.32'de belirlenen bonodan, programlandığı üzere 466 trilyonluk satış gerçekleştirildi.

İkinci ihalede ise 24 Temmuz 2002 vadeli, üç yıllık değişken kuponlu tahviller satıldı. İlk kupon getirisi baz alındığında bileşik faizi yüzde 109.24'e geldi. 761 trilyonluk satış yapıldı.

Üç aylıkta faiz bir öncekine göre 2.3 puan, üç yıllıkta da 16 puan geriledi. Ancak bu oranlar şu anda piyasayı domine eden ve getirileri yüzde 69 ile yüzde 65'e inen 1 ve 2 yıllık tahvillerin faizini kat kat üzerinde. Üç aylık faiz yüzde 93'ken, nasıl oluyor da 2 yıllık tahvil yüzde 65'ten alıcı buluyor? Bu sorunun cevabı piyasanın beklentisini tamamen yansıtıyor.

Üç aylık bono Şubat ortasında itfa oluyor. Önümüzdeki 1.5 aylık dönemde yüzde 100'ün üzerinde seyreden döviz ve TL maliyetlerinde bir düşüş beklenmiyor. Geri kalan sürede Merkez Bankası devalüasyon hızında ve faiz oranlarında bir indirime gitse de, bono para kazandırmıyor. Dolayısıyla piyasa itfa tarihi yakın bonolara fazla rağbet göstermiyor.

Üç yıllıklarda ise hesap daha farklı. Dün yapılan ihale sonucuna göre getirisi en yüksek kâğıtlar bunlar. Ancak şimdilik!

YÜZDE 65'E RAZI
Getiri üç ayda bir piyasa şartlarına göre değişeceği ve önümüzdeki yıldan itibaren de kısa vadeli maliyetlerde hızlı düşüş beklendiği için bu tahviller de fazla cazip gelmiyor. Piyasa üç yıllık tahviller yerine Ekim 2001 vadeli tahvilleri yüzde 65'ten almaya razı görünüyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır