kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABD, enerji ve GAP'a 2.8 milyar $ yatıracak
AGİT toplantısı için Türkiye'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright, Türk ve ABD şirketleri arasında imzalanan 675 milyon dolarlık enerji ve su anlaşmalarının imza törenine katıldı.

Hidroelektrik santralleri, Devlet Su İşleri'ne ekipman alınması ile Yap-İşlet-Devret türü enerji projelerini kapsayan anlaşmalar, Albright ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer şahitliğinde imzalandı. Anlaşmanın ardından konuşma yapan Madeline Albright, iki ülkenin ekonomik refah işbirliği için bir araya geldiği bugünleri kilometre taşı olarak yorumladı.

Albright konuşmasında şunları söyledi:
"İyi günde, kötü günde ortağız. ABD olarak enerji ve su projelerine odaklandık. Burada olmamızın nedeni, Başbakan Ecevit ve hükümetinin ekonomi ve politika alanında yaptığı reformlardır. Türkiye daha istikrarlı bir ülke konumunda. Bunun sonucu olarak Amerikan firmaları Türkiye'ye yatırıma istekli. Türkiye ile ticaretin son 5 yılda yüzde 50 arttığını söyleyenlerden biriyim. Stratejik ortaklığımızın yanında gelecekteki işbirliğimizin güçlenmesi için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum. 2 gün içinde de boru hattı anlaşması imzalanacak."

Enerji Bakanı Ersümer ise konuşmasında 9 barajın içinde olduğu toplam 2 milyar dolarlık ve GAP'ta 100 bin hektar arazinin sulanmasına dönük olarak da 800 milyon dolarlık yatırım için Amerikalı yatırımcılarla işbirliği oluşturduklarını vurguladı.

Önümüzdeki yıllarda tamamlanacak yatırımlarla birlikte ABD ile toplam 10 milyar dolarlık bir yatırımı konuştuğunu vurgulayan Ersümer, 40 şirketle 37 proje üzerinde görüştüklerini ifade etti. Toplam 13 bin mgw kurulu gücü konuştuğuna dikkat çeken Ersümer, Alpaslan, Hakkari ve Konaktepe hidroelekrik santralleri ile 35 adet ekskalatör alımı imza törenlerini de Albright ile izledi.

Törende baraj projelerine ABD'li yatırımcılarla ortak olan Türk firmaları arasında Kiska, Ata, Dolsar, Soyak, Yapı Merkezi, Ekinciler'in temsilcileri yer aldılar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır