kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Yılbaşına yetişecek'
IMF Medya Şefi Thomas Dawson stand-by anlaşmasının tamamlanıp Türkiye'ye verilecek yeni kredinin yıl sonuna kadar onaylanmasını beklediklerini söyledi

IMF Medya Şefi Thomas Dawson Türkiye'ye verilecek kredinin yılsonuna dek onaylamasını beklediğini söyledi. Dawson Türkiye'nin 17 Ağustos depreminden sonra IMF'den acil yardım aldığını anımsatarak Düzce Depremi'nin ardından daha fazal acil yardımın verilip verilmeyeceğinin ise henüz netlik kazanmadığını söyledi. Dawson düzenlediği basın toplantısında "Türkiye'de deprem nedeniyle yaşanan insanlık trajedisinden açık bir şekilde kaygı duyuyoruz. Bir IMF heyeti şu an Ankara'da bulunuyor. Bu yılın sonundan önce bir anlaşmanın yönetim kuruluna getirilmesini umuyoruz" dedi.

Türkiye'de bulunan IMF yetkilileri, Türkiye'nin IMF kredisini elde etmek için neler yapması gerektiğini tanımlayan bir Niyet Mektubu'nu kabul etmeye yaklaştıklarını, bunun için birkaç hafta gibi bir sürenin yeterli olacağını söylemişlerdi.

Öte yandan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ve ekibinin yaklaşık 2 haftadır üzerinde çalıştığı, stand- by anlaşmasına esas teşkil edecek olan "Niyet Mektubu"nun taslağı tamamlandı. Ekleriyle birlikte 20 sayfayı bulacağı belirtilen Niyet Mektubu'nda, Türk Hükümeti'nin enflasyonu indirme ve mali disiplini sağlama kararlılığı vurgulanacak ve "Hedef, 2002'de enflasyonun tek haneye indirilmesidir" ifadesine yer verilecek.

IMF Heyeti Başkanı Cottarelli'nin, teknik görüşmeler sırasında sergilediği yapıcı tutum gerek ekonomi bürokratlarının, gerekse iş dünyasının moralini yükseltti.

Cottarelli'nin, "Tüm dünya istikrarı arıyor. Böylesine büyük bir ülkeyi, Türkiye'yi kaderine bırakamayız. Ciddi ve uygulanabilir bir program hazırladık. Tüm delikleri tıkamaya çalışıyoruz" sözleri oldukça anlamlı bulundu.

Hazİne ne dİyor?

IMF'nin bu yaklaşımının, Hazine yetkilileri, şöyle değenlerdiler:

"IMF, bütçenin yanısıra, kamu bankalarının görev zararlarını, birliklerin alım politikasını, destekleme alım fiyatlarını, mahalli idarelerin açıklarını, fon ve döner sermaye sistemini bir bütün olarak ele alıyor. Konsolide mali tabloya ve bu tablo içinde faiz dışı fazlanın GSMH'ye oranına bakıyor. Kur politikasında ise bir sürpriz yer almıyor."

Bütçede 10 ayda 8.5 katrilyon açık
YIlIn ilk 10 ayında bütçe açığı 8 katrilyon 468 trilyon oldu. Ocak-Ekim döneminde 22.8 katrilyonluk harcama yapılırken, 14.3 katrilyon liralık gelir elde edildi. 10 ayda iç borç faiz gideri 8.9 katrilyon, dış borç ise 696 trilyon olarak gerçekleşti. Yılın ilk 10 ayında bütçe 1 katrilyon 60 trilyon lira faiz dışı fazla verdi.

Bu rakamlarla hükümetin Bütçe Kanunu ile çıkardığı 9.5 katrilyonluk yıl sonu açık hedefinin tuturulması zorlaştığı görüldü. Daha sonra IMF'in yılsonu için 8.5 katrilyon olarak revize etmek istediği bütçe açığı hedefi ise daha onuncu ayda gerçekleşmiş oldu. Yılsonu için Bütçe Kanunu'nda 1 katrilyon faiz dışı fazla öngörülüyordu. IMF'nin revize ettiği hedefte ise bu rakam 1.7 katrilyona çıkarılmıştı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır