kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Arzın merkezi İstanbul
Dünyanın dört bir yanından 6 bin kişi AGİT Zirvesi için İstanbul'a akıyor. Zirve'de yeni yüzyılı şekillendirecek kararlar alınacak

Vancouever'dan Vladivostok'a kadar olan bir bölgeyi kapsayan alanda 54 üye ülkeyi barındıran Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT'in 20'nci yüzyıldaki son zirvesi, yarın İstanbul'da başlıyor. Amerika, Fransa, Almanya, Rusya gibi dünyanın önde gelen ülkelerinin liderlerinin katılacağı 2 günlük zirve boyunca dünyanın gözü İstanbul'da olacak.

Adeta bir dünya başkentine dönüşecek olan İstanbul, heyetler ve basın mensupları da dahil olmak üzere en az 6 bin kişiyi ağırlayacak. Zirve'nin en kalabalık heyeti Amerikalılar. Clinton'ın başkanlık ettiği heyette toplam bin 500 kişi bulunuyor.

Zirveye katılacak ülke liderlerinin hepsi yakın korumalarıyla geliyorlar. Konukların gelişi sırasında havalanında devlet töreni düzenlenmiyor. 45 ülkenin lideri özel uçaklarıyla gelecek.

MEYHANE LİSTESİ
Ayrıca Türk koruma ve güvenlik görevlileri de alanda hazır bulunacak. Liderler gelir gelmez hemen otellerine yerleşecek ve yarın sabah Çırağan Sarayı'nda Demirel tarafından karşılanacaklar.

Tüm izinleri kaldıran İstanbul polisi 7 bin kişilik bir ekiple güvenliği sağlayacak. Amerika ve Rusya dışındaki devlet ve hükümet başkanlarına Türk emniyet görevlileri şoförlük yapacak. Liderlere 30 adet zırhlı Mercedes tahsis edildi. Zirve toplantılarının yapılacağı Çırağan Sarayı'nda her devlet ve hükümet başkanı için bir ambulans hazır tutulacak.

İstanbul zirvesi için özel olarak hazırlanan "http://osce.istanbul-summit.org" İnternet sitesinde, 9 ünlü meyhanenin, 12 ünlü kebapçının listesi verildi. Dünya mutfaklarının yemeklerini yapan lokantalar da listelendi.

İSTANBUL ŞARTI
Zirve sonunda İstanbul Şartı adlı belgenin çıkması bekleniyor. Belgede AGİT'in 21'inci yüzyılda üstleneceği görevler belirlenecek. Yüzyılın son zirvesinde ele alınacak konular bölge barışı ve istikrarı için önem taşıyor. Öncelikle enerji konularında yıllardır son şekli verilemeyen anlaşmalar imzayı bekliyor. Çeçen sorunu ile Karabağ masaya yatırılacak. Kıbrıs'ta da tarafların masaya oturması gündeme gelecek.

TOPLANTI SALONU
Almanya:

Başbakan G.Schröder

Amerika:

Başkan: Bill Clinton

Ermenistan:

Devlet Başkanı Robert Koçaryan

Avusturya:

Devlet Başkanı Thomas Klestil

Azerbaycan: Devlet Başkanı Haydar Aliyev

Bosna-Hersek: Devlet Başkanı Ante Jelavic

Çek Cumhuriyeti: Devlet Başkanı Vaclav Havel

Danimarka: Başbakan Rasmussen

İspanya:

Başbakan Aznar

Finlandiya:

Devlet Başkanı Marti Ahtisaari

Fransa:

Devlet Başkanı Jacques Chirac

Gürcistan:

Devlet Başkanı

E. Şevardnadze

Yunanistan: Başbakan Simitis

Macaristan: Başbakan V. Orban

İrlanda:

Başbakan B. Ahern

Rusya:

Devlet Başkanı Yeltsin

İsrail:

Başbakan E. Barak


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır