kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güvenmek istiyoruz
Evinizin ya da işyerinizin depreme dayanıklı olduğundan eminsiniz. Peki ya insanların topluca yaşadığı yerler? Bu noktada devlet ve yerel yönetimler, tedbir alıp, güçlü bir kontrol mekanizması oluşturmalı.

Bilim adamları uyarıyor!
BİLİM adamları uyarıyor "İstanbul'da deprem olacak!" (Türkiye'nin büyük bir bölümü birinci dereceden deprem bölgesi olduğuna göre, bu uyarı az çok her yer için geçerli.) Bu durumda, bilinçli vatandaş olarak tedbir almak ve depremle yaşamayı öğrenmek bize düşüyor.

Deprem fobisi
EVİMİZDE ve işyerimizde içimiz rahat. Çünkü gerekli kontrolleri yaptırdık; deprem anında bulunduğumuz bina fazla hasar görmeyecek. Ancak sinema salonu sahipleri, alışveriş merkezi yöneticileri ya da restoran işletmecileri bizim gibi bilinçli mi? Deprem fobisinden kurtulup, yaşamımızı "normal" biçimde sürdürebilmemiz için kamuya açık yerlerin sahiplerinden tedbirler almalarını bekliyoruz.

Alınabilecek tedbirler
İŞTE aklımıza gelen tedbir önerileri:

* Okul, işyeri gibi yerlerde deprem tatbikatı yapılsın.

* Toplu olarak bulunduğumuz yerlere, deprem anında neler yapmamız gerektiği ve hangi çıkış kapılarını kullanabileceğimizi gösteren bir şema asılsın.

* Yerel yönetimler tarafından bu binaların denetimi yapıldıktan sonra "depreme karşı güvenli" olduklarına dair sertifika verilsin.

* Tüm kanallarda deprem tanıtım filmleri yayınlansın.

* Mahalle aralarındaki benzin istasyonları taşınsın.

* Binalara, tomatik olarak doğal gazı kesen cihazların konulması isteğe bağlı değil, zorunlu olsun.

Denetim şart
VE tabii ki devleti, yerel yönetimleri ve kamu kuruluşlarını tedbir almaya zorlayacak ve bu konuda denetleyici olacak bir sivil örgütlenme hayata geçirilmeli. Bizler artık vatandaş olarak yerel yönetimlerin ve devletin deprem konusunda "gerçekten" tedbirler alındığına inanmak, güvenmek istiyoruz. Çünkü bu ülkede "hasarlı" binaların üzerine mavi çarpı koyarak hasarsız gösteren, bu binaları öğrencilere kiralayan insanlar da var!


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır