kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


İnternet ve ben


Herkesin bir hastalığı var, benimki de bilgisayar. 2 gün bilgisayardan uzak kalsam çıldıracakmış gibi oluyorum.

Eğer bana 3 sene önce "sen iyi bir bilgisayar kullanıcısı olacaksın" deselerdi kesinlikle inanmazdım. Çünkü bilgisayarlarla yakından uzaktan hiçbir alâkam yoktu. Ama 2,5 sene önce eve bir bilgisayar aldık ve ben başından kalkmaz oldum. (Ağabeyimin odasında duruyordu ama benimle baş edemedi ve benim odama taşıdık. Ben de karşılığında televizyonumu verdim. O gün bugündür seyretmiyorum.) İyice öğrenebilmek, çözebilmek için okula gitmediğim günler çok oldu. Oyun da oynadım, ama genelde zamanımı öğrenmekle geçirdim. Ve öğrendim de...

***

Daha sonra internete bağlanmaya başladım ve işte o zaman hayatım değişti diyebilirim. Ben de önce çok chat yaptım, hatta günde 16 saat chat yapmak için bilgisayarın başında oturduğum da oldu. (Neyse ki kurtuldum chat sevdasından, bilgisayarıma chat programı yüklemiyorum artık.) Gerçekten çok anlamsız gelmeye başlad,ı tanımadığım insanlarla yazışmak. Zaten kimse doğruları yazmıyor ki, kendisini olmak istediği gibi tanıtıyor, olduğu gibi değil. Sadece vakit kaybı olarak görüyorum chat yapmayı. (tabii bunu anlamak için 3 ayım chat yaparak geçti!)

***

İnternet, chat hariç, gerçekten çok faydalı. İstediğiniz her yere tek bir tuşla ulaşıyorsunuz, yerinizden bile kalkmadan alışveriş yapıyorsunuz, çok uzakta olan arkadaşlarınızla mail'leşiyorsunuz, hiçbir yerde bulamadığınız bilgilere kavuşuyorsunuz, kendi sayfanızı hazırlayıp binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşıyorsunuz, para kazanıyorsunuz, yabancı dil bilginizi ilerletiyorsunuz, her şeyden önemlisi öğreniyorsunuz.

Hâlâ bilgisayardan haberi olmayan gençler var. Ama bilmiyorlar ki iyi bir işe girmek için bilgisayar kullanmak şart.

Artık yabancı dilden çok daha önemli bilgisayar bilip bilmemek... Zamanlarını öğrenmek yerine dolaşarak ya da uyuyarak geçiriyorlar. İnanıyorum ki, günde 1 saatlerini bigisayara ayırsalar çok şey öğrenecekler. Kendileri öğrenemeyeceklerine inanıyorlarsa kursa gidebilirler, başkalarından yardım alabilirler.

Bilgisayar almak için maddi durumunuz yeterli değilse bile okuldakilerden yararlanabilirsiniz, önemli olan istemeniz.

***

Yapılan bir araştırma var. Diyor ki, bilgisayar kullanıcıları mutlaka günde birkaç dakikalarını oyuna ayırmalı. Bu doğru bir sonuç. Çünkü saatlerce bilgisayarın başında oturduktan sonra başınız dönüyor, mideniz bulanıyor. Ama hastalık işte, bırakamıyorsunuz. Oyun oynamak da bir işe yaramıyor.

Ben işyerinde bütün gün bigisayarla uğraşıyorum. Normalde eve gidince dinlenmem, bilgisayardan uzak kalmam gerekiyor ama ben ne yapıyorum? Hemen bilgisayarımı açıyorum. Yemeğimi bile bilgisayar karşısında yiyorum. Bu da benim hastalığım işte. Günlüğüm bile bilgisayarda, yani o benim her şeyim...

***

Yeni nesil bu konuda çok şanslı ama diğerleri değil. Çünkü artık çocuklar teknolojiyle büyüyorlar, her şeyden haberleri var. Benim zamanımda bile (ki ben daha 21 yaşındayım) bilgisayar bu kadar gündemde değildi. Biz Commodore 64 ve Amiga ile büyüdük, PC ile değil. Oysa şimdiki çocuklar PC'erin son modelleriyle uğraşıyorlar.

Kısacası herkes bilgisayar kullanmalı... Çünkü o hayatımızın vazgeçilmez bir parçası artık.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır