kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Borsa 7000 puanı aştı
BORSA dün 7000 puanı aşararak yeni rekorunu kırdı. Hisse senetlerini ortalama yüzde 2.91 oranında değer kazandı ve endeks 7043 puandan günü tamamladı. Gün için en yüksek değere de 7085 puanla ikinci seansta ulaşıldı. Borsada dün TL bazında tek seans ve toplam işlem hacmi rekorları da kırıldı. 2. seansta 140.8 trilyon ile tek seans işlem rekoruna ulaşıldı. Toplam işlem hacmi de 262 trilyonla 28 Nisan'daki 245 trilyonluk rekoru geçti. Bu arada dün Merkez Bankası'nın günlük kur artışını biraz hızlandırması nedeniyle bono piyasasında oluşan endişe, yüzde 79'a kadar inen faizi yüzde 81'e yükseltti.

Finansbank kartta iddialı
Finansbank kredi kartında harcama ve nakit çekilişi için uyguladığı aylık faizini yüzde 6.90'a indirdi. Banka bu oranın diğer bankalardan daha düşük olduğunu açıkladı. FİNANS Puan uygulamasına da devam edildiği belirtilen bankanın açıklamasına göre bazı bankaların kredi kartına uyguladıkları nakit çekiliş ve harcama için faiz oranları şöyle: Citibank yüzde 9.9, Koçbank yüzde 8.75 ve 8.25; Akbank yüzde 9.72; Demirbank yüzde 7.95; Garanti, Yapı Kredi ve Pamukbank yüzde 8.5; İş Bankası yüzde 8.75.

Tüpraş'ın üretimi artıyor
TÜPRAŞ, deprem ve sonrasında tesislerde çıkan yangın nedeniyle devre dışı kalan İzmit Rafinerisi'nde hasar giderme ve bakım çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü, yoğun çalışma sonucu hasarı giderilen ve bakımı tamamlanan ünitelerin peyderpey devreye alındığını açıkladı. Şirket Ekim sonu itibariyle rafinerilerde 19.1 milyon ton ham petrol işlendiğini, ünitelerin hedeflenen tarihlerde devreye sokulması durumunda 1999 yılı sonunda TÜPRAŞ rafinerilerinde 22.6 milyon ton ham petrol işlenmiş olacağını bildirdi.

Yeni yılda vergilere % 2 zam
Yeniden değerleme oranı çerçevesinde otomatik artış gören çok sayıda vergi, yeni yılda yüzde 52.1 oranında zamlanıyor. Maliye Bakanlığı'nın her yıl ilan ettiği yeniden değerleme oranına baz teşkil eden toptan eşya fiyatlarındaki 12 aylık ortalamalara göre artış, Ekim ayı sonu itibarıyla yüzde 52.1 olarak gerçekleşti. Bu çerçevede, yeni yılda taşıt alım, motorlu taşıtlar, damga vergisi ve harçlar, Bakanlar Kurulu yetkisini kullanıp farklı bir oran belirlemediği takdirde, otomatik olarak yüzde 52.1 oranında artış görecek. Emlak Vergisi'ne tabi değerlerdeki artış ise yüzde 26 olacak. .

Aganigi-Nagagini etkili oluyor
Üretimin tüketiminden fazla olması nedeniyle arz-talep dengesinin bozuk olduğu fındıkta başlatılan reklam çalışmaları etkili oluyor. Fındık Tanıtım Grubu tarafından hazırlanarak televizyonlarda yayınlanmaya başlanan ''Aganigi-Naganigi'' reklamının beklenenin üzerinde etki yaptığı, bunun sonucu olarak da iç piyasada fındık satışlarının artmaya başladığı belirtildi. Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Ahmet Başkan, dünyada en fazla fındık üreten ülke olunmasına rağmen çok az fındık tüketildiğine işaret ederek, reklam ile birlikte satışlar artmaya başladığını belirtti.

Electrolüx-AEG'de görev değişimi
ELECTROLÜX Grubu'nun yüzde yüz yabancı sermaye ile Türkiye'de şirket kurmasıyla, önce AEG Genel Müdürü, ardından Electrolux-AEG Genel Müdürü olarak görev yapan Nazım Çınar, 5 yıllık sözleşme süresinin bitimiyle görevinden ayrılmaya karar verdi. Çınar, çalışanlara ve bayilere görevden ayrıldığını yayımladığı mesajla duyurdu: "Zamanı geldi diyorum, çünkü gece gündüz demeden sürdürdüğümüz bu koşuda yeni soluklara, yeni takım oyuncularına ihtiyacımız var. Çünkü artık beynim, diğer düşlerimi gerçekleştirmem için kendime fırsat vermemde ısrar ediyor."

Demirel'den ortak iş çağrısı
Bu yıl beşincisi düzenlenen AB-Akdeniz Ekonomik ve Sosyal Konseyler ve Benzeri Kurumlar Zirvesi, Antalya'da başladı. Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Demirel çağrıda bulunarak, "Gelin yeni bir barış ve ortak refah vizyonu etrafında güçlerimizi birleştirelim. İhtilafların yerini işbirliğinin, dayanışmanın almasını sağlayalım. Avrupa-Akdeniz alanında ortak geleceğimizi inşa edelim" diye konuştu. Demirel AB'ye de sitem ederek, "Lüksemburg Zirvesi'nde Türkiye'ye karşı yapılan ayrımcılık halkımızda derin bir hayal kırıklığına yolaçmış, halkımızı üzmüştür. Bu durum ortak ideallere karşı da yapılmış bir haksızlıktır" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır