kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyonda yol ayrımı
Bazı kesimler sanki canavarla mücadeleden habersiz gibi davranıyor. Birçok sektörde zamlar ortalama artışın üzerinde

Adamın biri tavuk olduğuna inanmış. Uzun süren bir psikiyatri tedavisinden sonra bu düşüncesinden vazgeçmiş. Hastaneden taburcu edileceği gün başhekim, alışıldığı üzere, hasta ile bir son görüşme yapmış ve sormuş:

- Artık tavuk olmadığına eminsin, değil mi?

Hasta , cevap vermiş.

- Doktor Bey, ben tavuk olmadığımı artık biliyorum ama acaba tilkiler de biliyor mu?

Bu fıkradaki gibi iyi niyetli tüketici kitlesi, artık enflasyonun şöyle veya böyle duraklama eğilimine girdiğini görüyor. Görmeyenlere de devlet bunu, düşük ücret ve maaş zamları ile zoraki kabul ettiriyor.

Ancak ekonominin bazı kesimleri enflasyonu düşürme mücadelesinden habersizmiş gibi davranıyor.

* Örneğin hastane ve laboratuvar hizmetlerine yıllık zam oranı yüzde 85.8. Eğitim harcamalarındaki yıllık artış oranı da genel artış oranının çok üstünde.

* Elektriğe her ay yüzde 5 otomatik zam yapılıyor. Zammın bileşiği yüzde 79.6.

* Bankaların hizmet karşılığı aldıkları ücretlerdeki yıllık artış yüzde 100'ün üstünde.

* Tüketici endeksinin dörtte birlik ağırlığına sahip kira bedellerinde ve konutla ilgili harcamalarda yıllık artış yüzde 90'a yakın.

Tabii her sektörde durum bu kadar kötü değil. Gıda, giyim-ayakkabı, mobilya, otomobil gibi sektörlerde 10 ve 12 aylık fiyat artışları, enflasyonun altında.

Enflasyonun geçmiş ve gelecek üç ayı ile ilgili şu değerlendirmeleri yapabiliriz.

* Petrol fiyatlarındaki duraklamanın sürmesi, enflasyonla mücadelede başarı ihtimalini yükseltecek. Fiyat istikrarı için dolar-mark paritesinin 1.80'lerde kalması şart.

* Hükümet kasım ve aralık aylarında toplam yüzde 72'lik enflasyon tahmin ediyor. Bu hedefe ulaşmak mümkün. Ancak ocakta gerçekleşmesi gereken yüzde 3.2'lik artış için hazırlık yok. Hükümet siyasi ağırlığını, enflasyonla mücadeleye henüz yeterince koymuş değil. Böyle giderse Ocak'ta TEFE yüzde 5'in altına inmez ve yüzde 20'lik hedef işin başında hayal olur. Çünkü her yılın ilk ayında, o yılın ilk sekiz ayının en yüksek fiyat artışları gerçekleşiyor.

FARUK TÜRKOĞLU

Enflasyonun düşmesi için neler yapılmalı?
Enflasyonun her sektörde düşmesi için devletin ve herkesin bir şeyler yapması şart. Para politikalarının dışında şu önlemler de alınabilir:

* Başbakan Ecevit, enflasyona karşı topyekün savaş açıldığını, İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Winston Churchill'in İngiliz halkına seslenişine benzer bir söylemle açıklayabilir.

* Ekonomi yönetimi tüm tabip, mühendis, ticaret ve sanayi ile esnaf odalarından fiyat ve tarife belirlerken ölçülü davranmalarını isteyebilir.

* Her şeyden önce devlet KIT ürünlerine yapacağı zam oranlarını düşürmek zorunda. Elektrik enerjisinde aylık fiyat artışları hiç olmazsa yüzde 2.5'e indirirse, firmaların maliyetlerindekii artışın hızını biraz keser.

* Rekabet Kurulu, kendi aralarında anlaşarak yüksek fiyat uygulamasına giden firmalara karşı önlem alabilir.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır