kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kardeş Yılmaz'ın kerameti
Yatırım ortaklıklarını saymazsak yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra ilk halka arz GSD Holding'den geldi.

4.1 milyon dolarlık hisse satışı için düzenlenen kokteyl, kamuoyunun önüne pek çıkmayan SPK Başkanı Muhsin Mengütürk'ten, Erciyes Menkul Değerler'in sahibi borsanın büyük oyuncusu İlhami Suaydın'a, geçenlerde yaptığı bekarlığa veda partisi ile olay yaratan Ahmet Dedehayır'dan, en medyatik borsa oyuncusu Halil Güvener'e, koyduğu vergi ile borsacıları küstüren Zekeriya Temizel'den, İMKB Başkanı Osman Birsen'e kadar çok sayıda konuğu ağırladı. İlginç görüntü ve diyaloglar İMKB'nin net bir fotoğrafını ortaya koydu.

SPK Başkanı olarak Muhsin Mengütürk'ün bir halka arz toplantısına gelmesi gecenin en ilgi çeken gelişmesiydi. Kamuoyuna yaptığı açıklamaları genellikle imzasını taşıyan bir basın bülteni ile bildiren Mengütürk'ün toplam 4.1 milyon dolarlık bir halka arzın toplantısına katılmış olması çeşitli yorumlara yol açtı. GSD Holding'in ortağı Turgut Yılmaz, ne de olsa ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın kardeşiydi. Sayın Mengütürk de geçmişte Arı Grubu'nda bulunmuştu. Ve bu göreve de sayın Mesut Yılmaz tarafından getirilmişti.

Mengütürk yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra yapılan ilk halka arzın kokteyline motivasyon olsun diye katıldığını söyledi. Hatta 'ilk üçe katılacağım' diye espiri yapmayı da ihmal etmedi. Ancak daha geçen ay yine SPK'nın soruşturması sonunda hakkında işlem yapılan ve borsanın büyük oyuncularından biri İlhami Suaydın'ın da aynı kokteylde hazır bulunması dikkat çekti. Üstelik yanında bir başka borsa oyuncusu, Ahmet Dedehayır olmak üzere... Bir yanda SPK Başkanı bir yanda SPK'nın hakkında suç duyurusunda bulunduğu kişileri bir araya getiren kokteyl bu nedenle oldukça ilginçti.

DEĞİŞMEYEN GÜVENER
Hatta iş o kadar ileri gitti ki, borsa yasaklısı yeni şarapçı Halil Güvener geçmişte bir konferans sonunda SPK eski Başkanı Ali İhsan Karacan'a yaptığı gibi, Muhsin Mengütürk'ü de hemen ablukaya aldı. Güvener, Mengütürk'e 3 yıl önce Karacan'a söylediği sözlerinin aynını tekrarladı: "Efendim ben yanlış anlaşıldım. Aslında bildiğiniz gibi biri değilim. İadei itibar istiyorum."

Mengütürk ise bu ablukadan nazikçe teşekkür ederek sıyrılmayı başardı.

Güvener iki arada bir derede İMKB'nin Araştırma Müdürü Meral Varış Tezcanlı'yı da yakaladı. Tezcanlı, ABD'deki insider trading ve manipülasyonları konusunu ele alan ve İMKB tarafından yayımlanan bir kitabın yazarı. Güvener, Tezcanlı ile yaptığı kısa konuşmanın ardından (Meral Hanım teyid eder mi bilinmez ama) şu açıklamada bulundu: "Meral Hanım'la kitap yazmaya karar verdik. Kitabın adı da Türkiye'de manipülasyon ve insider trading olacak. Kitaba beraber imza atacağız!"

HAYIRLI OLSUN
Gözlerimizi bu ilginç tabloyu yaratan konuklardan salonun uğultulu köşelerine çevirdik. Uzun zamandır görüşme fırsatı bulamayan aracı kurum yetkilileri, hem hasret giderdi, hem de dedikodu yaptı. Borsacılar uzun sürenin ardından piyasaya giren yeni kâğıdı da konuştu hiç süphesiz... Kulağımıza şöyle sesler takıldığını itiraf edelim:

"Vay canına bütün büyük oyuncular da buraya gelmiş. Bu kâğıtla ilgileniyorlar galiba! Hayırlısı olsun..." Sonuç olarak 4 küsür milyon dolarlık halka arz yaklaşık 400 kişiyi biraraya çekmeyi başardı. Yeni arzlar yapmak için piyasarın canlanmasını sabırsızlıkla bekleyen kurumsal finansmancılar ise kokteylden ayrılırken kendi kendilerine şu sözleri mırıldanıyordu:

"Nasıl yapsak da Turgut Yılmaz'ı bizim halka arzlara da getirsek?"


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır