kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bin yılın senaryosu
Geleceğe bakan uzmanlar, ahlâk, bilim, teknoloji, para, bilgi ve mutluluk kavramlarının sorgulanacağını ve eğilimlerin değişeceğini öngörüyor

2000'li yıllar büyük değişimlere sahne olacak. Bu değişimde kadınlar önemli rol üstlenecek. 8. Ulusal Kalite Kongresi'nde 'Gelecek 1000 yılda Ekonomik ve Sosyal Yönelimler' konulu oturumda konuşan Avrupa Komisyonu Forward Studies Bölümü eski üyesi Marc Luyckx, kadınların değişimdeki önemini vurgulayan uzmanlardan biri. Luyckx, "Kadınlar, henüz anlayamadığımız nedenlerden dolayı büyük değişim geçiriyor. Gelecek 1000 yılda kadınlar değişimin de temelini oluşturacak" diyor.

Marc Luyckx, dünyada sermaye ve paranın önemini yitireceğini vurgulayarak, "Herkes biliyor ki, dünyadaki açlığı önlemek, herkese gıda temin etmek teknik olarak mümkün. İstesek açları doyurabiliriz. Tek sorun siyasi irade eksikliği. Zengin ülkeler vicdan azabı, yoksul ülkeler kızgınlık biriktiriyor" diyor.

SANİYEDE 5 MİLYAR İŞLEM
ABD'de Poll Grey adlı bir bilimadamının yaptığı araştırmaya göre, Amerikalılar'ın yüzde 24'ü hayatını, vizyonunu, işini, eşleriyle, dostlarıyla ilişkilerini değiştiriyor. Yüzde 24'lük oran 60 milyon insana tekabül ediyor ve grupta yer alanların yüzde 66'sı kadın. Batı Avrupa'da ise insanların yüzde 30'u değişim içinde.

Marc Luyckx, bilimin, gerçekliğin ve mutluluğun sorgulandığını, hatta mutluluk kavramının krizle karşı karşıya olduğunu söylüyor ve "Mercedes otomobile sahip olmak sizi mutlu edebilir. 2 Mercedes'e sahip olmak mutluluğunuzu 2'ye katlar mı?" sorusunu yöneltiyor.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Orhan Güvenen ise, şu anda bilgisayarda saniyede 5 milyarın üzerinde işlem yapıldığını hatırlatarak bilgi teknolojileri, bilgi sistemleri ve iletişimin yeni yüzyıla hakim olacağını savunuyor.

Güvenen, "Bilgiyi ne kadar dağıtabilirsek o kadar iyi. 21. yüzyıl ve ötesinin en büyük sorunu toplumda bilgiye sahip olanlar ile olmayanlar arasındaki sınıflaşmanın artmasıdır. Böyle bir sınıflaşma, 19. ve 20. yüzyılda yaşanan sınıflaşmadan daha keskin bir gettolaşmaya yol açabilir" uyarısı yapıyor. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Behar da, Türkiye'de çalışan nüfusun yoğunlaşacağını ve ekonomik alanda önemli gelişmeler yaşanabileceğini söylüyor.

'Vahşi' globalizasyon
8. ULUSAL Kalİte Kongresi'nde "Küresel Ekonomi ve İş Dünyası" konulu seminere katılan Dünya Bankası Avrupa Başkan Yardımcısı Jean François Rischard, Türkiye'nin yenilenen dünya ekonomisine adapte olabilmek için bazı avantaj ve dezavantajları bulunduğunu söyledi. Rischard, Türkiye'nin bugünkü ekonomik portresini şu sözlerle özetledi:

* Türkiye globalizasyona uyma yolunda.

* Bu önemli, çünkü globalizasyon şu anda 'vahşi' denebilecek düzeyde.

* IMF ile stand-by yapılırsa Dünya Bankası da katkıya hazır.

* Gündemdeki reformların zaten yapılması gerekiyordu.

* Bunlar IMF'nin değil, ülkenin reformları.

* Hükümetin güçlü bir ağırlığının olması cesaret veriyor.

* Bütçe çalışmaları olumlu.

* Türk özel sektörü çok kuvvetli.

* Şu an yüzde 60 düzeyinde olan çalışabilir nüfus, 20 yıl sonra yüzde 70 olacak. Fırsat penceresinin en önemli unsuru bu.

* AB konusundaki gelişmeler olumlu yansıyacak.

* Özel sektöre iyi bir platform hazırlamalısınız.

* Devlet üreten değil, kontrol eden kişilik haline gelmelidir.

* Kriz ve deprem 6-7 milyar dolar para çıkışına neden oldu.

* Büyüme düşecek, ama reformlar yüzde 5-6 büyüme sağlar.

Aynı oturumda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlar Keyder de "Devleti kontrol altına almaktan aciz gruplar, TÜSİAD gibi, devleti terbiye etmek için globalizasyona çok fazla bel bağladılar" dedi. Rischard'ın sözlerine atıfla, globalizasyonun "vahşi" olduğunu söyleyen Çağlar, küreselleşmenin sadece iktisat olarak yönetilmesinin sakıncalarına da değindi.

Kalite Ödülü Koç'a
Bu yıl firmalar, TÜSİAD-KalDer Büyük Ödülü için belirlenen 600 puan barajını aşamadılar. 2 Koç şirketi 'Başarı Ödülü'nün sahibi olurken , KOBİ dalındaki ödülü, Eczacıbaşı Grubu'na bağlı Askaynak aldı.

Koç Topluluğu'na bağlı Beko Elektronik A.Ş. Avrupa'nın en modern tesislerine sahip. Ürünlerini 2 yurtiçi ve 4 yurtdışı bağımsız satış organizasyonu aracılığıyla ve 5640 bayi, 9 temsilcilik kanalıyla müşterilerine sunan Beko Elektronik, Türkiye'de yüzde 40 pazar payı ile lider konumda.

1983 yılında Kalite Çemberleri uygulamasıyla kalite yolculuğuna başlayan Beko Elektronik, 1990'lı yılların başında toplam kalite yönetimi anlayışını benimsedi ve "Topyekün Mükemmelleşme" sloganıyla çalışanlarına yaydı.

TEE'NİN SON ÖDÜLÜ
1964 yılında Türk General Elektrik A.Ş. adıyla kurulan şirket, 1979 yılında General Electric hisselerinin Türk ortaklara devriyle Türk Elektrik Endüstrisi (TEE) ismini aldı. Koç Grubu'ndaki yeniden yapılanma programı çerçevesinde Arçelik ve Beko bünyesine girecek olan Türk Elektrik, kurumsal kimliğinin değişmesi nedeniyle bu yıl son ödülünü alıyor. Geçen yıl da TÜSİAD-KalDer Başarı Ödülü alan Türk Elektrik, 1993 yılından beri KalDer ödülü için başvuruyordu.

KALİTENİN KAYNAĞI
KOBİ dalında büyük ödülün sahibi olan Eczacıbaşı kuruluşu Askaynak, toplam kalite uygulamalarını "Kalitenin Kaynağı" şeklinde sloganlaştırdı. Örtülü kaynak elektrotları, kaynak telleri ve özel elektrotlar üreten şirket 1998 yılında Lincoln Elektric ile ortaklık kurdu. Askaynak, iş mükemmelliğine ulaşmak amacıyla 1994'ten bu yana toplam kalite yönetimi uyguluyor. Askaynak, 216 çalışanı bulunduğu için KOBİ dalında yarışıyordu.

Türkiye'de nüfus tahminleri (Bin kişi)
200020102025
0-4 yaş6.5866.6406.651
5-14 yaş13.14913.17513.304
20-24 yaş6.6126.6116.539
15-64 yaş43.44051.80860.140
65 +3.6594.6557.919
TOPLAM66.83476.27888.014


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır