kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kutan'dan mesajlar
Üniter devlet prensibinde, Kürt kültürünü alt kimlik olarak tanıma eğilimindeyiz. Merve Kavakçı'nın evlenmekle iyi bir karar verdiğini düşünüyorum. Mecliste kadınlar da pantolon giyebilmeli. Yakıştıran birçok hanım var

Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan ve beraberindeki heyetin Amerika gezisinin Washington etabı sona erdi. Kutan, Washington'daki son görüşmelerini Amerikan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mark Grossman, Din ve Vicdan Özgürlükleri Koordinatörü Büyükelçi Robert Sieple, Ortadoğu Enstitüsü, Ulusal Demokrasi Vakfı ve Demokrasi Merkezi'nde yaptı. Görüşmelerde, Kutan'a Türkiye'nin gündemindeki konular hakkında birçok soru yöneltildi.

ORDU MİLLETİN AYNASIDIR
Fazilet Partisi heyetinin Ortadoğu Enstitüsü'nde katıldığı panelde Rand örgütünün eski uzmanlarından Graham Fuller, Kutan'ı sıkıştırarak, "Önce Refah sonra Fazilet partisinin askerlerle ilişkilerindeki gerginleşmenin gerçek nedeni nedir ve bu konuda bir düzelme bekliyor musunuz?" diye sordu. Kutan da "Ordu milletin aynasıdır. Ancak olaylar ordudan değil yalnızca birkaç komutandan kaynaklandı" şeklinde cevapladı.

MGK VE ANAYASA
Kutan, "The National Endowment for Democracy(Ulusal Demokrasi Vakfı)" isimli düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada da "Biz MGK'yı sivilleştirmek istiyoruz. Şu andaki Anayasa'da önce devlet geliyor. Demokratik değil. Bu, 1980'den sonra generallerin yaptığı bir anayasa" dedi.

KÜRT KİMLİĞİ
Ortadoğu Enstitüsü'ndeki konferansta Kutan'a, "İktidara geldiğinizde Kürt kimliğini tanıyacak mısınız?" diye soruldu. Kutan da "Üniter devlet prensibine zarar vermemek kaydıyla, kültürlerini bir alt kimlik olarak tanımak eğilimindeyiz" dedi. Türkiye'nin savunma harcamalarıyla ilgili soruyu "Önce açlık çekenler doyurulmalı. Ancak Türkiye'nin etrafındaki tehlikelere karşı silahlanması gerekiyor" şeklinde yanıtladı.

'MERVE'Yİ ONAYLIYORUM'
Merve Kavakçı'nın tartışmalı evliliği, Washington'da da Recai Kutan'ın karşısına çıktı. Kavakçı ile ilgili soruları Kutan, "Evlilik onun kendi tercihi. Ben, özellikle teşvik ettim. İyi bir karar verdiğini düşünüyorum" cümlesiyle cevapladı. Kutan, Kavakçı'ya karşı yapılan davranışları onaylamadığını da sözlerine ekledi.

PANTOLON MODADIR
Recai Kutan, bayanların mecliste pantolon giymelerinin yasaklanmasına ilişkin bir soru üzerine, "Bugün geçerli olan modada hanımların önemli bir kısmı pantolon giyiyor. Hakikaten çok da yakıştıranlar var. Meclis'te niçin böyle sıkı kayıtlar koyacaksınız. Bayanlar bence pantolon giyebilmeli" karşılığını verdi. Kutan, diğer partilerin kadın milletvekillerinin de içtüzüğün gerektirdiği kıyafetle meclise gelmediklerini savundu.

MONICA OTELİ
Mesut Yılmaz, Çevik Bir ve son olarak Kutan'ın Washington'da kaldıkları Ritz Carlton Oteli'nin ilginç bir özelliği var. Monica Lewinsky, Bill Clinton'la defalarca birlikte olduğunu, FBI'a bu otelde açıklamıştı. Bu yüzden otel, "Monica Oteli" diye de adlandırılıyor.

Savaş SÜZAL, Ali Ekber ERTÜRK - WASHINGTON

"İran'a gidip ne yapayım"
Fazİlet Partisi heyetinin, Washington'daki son gün temaslarında Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmeler vardı. Fazilet heyeti sırayla dedektörlü kapıdan geçti.

Fazilet Partisi heyeti, Amerika'daki görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini söylediler. Kutan, Amerika için "Eskiden beri bildiğim bir ülkedir. Takdir ediyorum" diye konuştu. Bir gazetecinin "Erbakan ilk gezisini doğuya, siz ise batıya yaptınız" sorusu üzerine, "O hükümet olarak İran'a gitti. Ben anamuhalefet lideri olarak İran'a gidip ne yapayım?" şeklinde konuştu..

Hiçbir gizli görüşme olmadı
Washington'dan ayrılmadan önce basın toplantısı yapan Kutan geziyi değerlendirdi. Basında, FP'nin Müslüman grubu lideri Louis Farrakhan ve Fethullah Gülen ile görüşeceklerine ilişkin bazı gazete haberlerine karşılık, "Bunu aklımıza siz getirdiniz" yanıtını verdi.

Grossman ile enerji konuşuldu
Recai Kutan, Amerika'nın Türkiye eski Büyükelçisi Marc Grossman ile de görüştü. Artık Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Grossman, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, geniş olarak enerji ve ekonomik konular üzerinde durulduğunu belirtti. Demokratik konuların da gündeme geldiği toplantıdan, her iki tarafın da memnun ayrıldığını vurguladı. Dışişleri kaynakları, Kutan-Grossman görüşmesinde, enerji ve ekonomi gibi konularda "çok açık ve çok iyi bir görüşme" yapıldığını söylediler. Aynı kaynaklar, daha çok enerji konularının görüşüldüğünü, FP'nin de Hazar enerji kaynakları için birden fazla boru hattı konusundaki Amerikan stratejisine katıldığını belirttiler. FP'nin, ABD'nin Çeçenistan ile ilgili tutumunu övdüğünü, demokratik konuların ise kısaca gündeme geldiğini kaydettiler.

Museviler'le ilk temas New York'ta
Recai Kutan, 5 günlük Washington gezisini tamamlayarak New York'a geçti. Kutan, gezisinin en önemli görüşmesini dün New York'ta Musevi cemaati Liderleriyle yapacağı görüşmede gerçekleştirdi. Musevi topluluğu ile görüşmelerin Türk işadamı Üzeyir Garih tarafından ayarlandığı öğrenildi. Kutan Washington'da Musevi cemaati ile ne konuşacağı konusuna açıklık getirmeyerek "Konuşacaklarımızı henüz saptamadık" şeklinde bir cevap verdi. Öte yandan Kutan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile de bir görüşme yapacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır