kapat

05.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kadınlar çok beğendi
Tom Cruise ile Nicole Kidman'ın başrolde oynadığı Eyes Wide Shut (Gözü Tamamen Kapalı) filmi, kadınlar ve erkekler arasında iki cephe oluşturdu.

Aldatmayı, yaşamı, birlikteliği ve evliliği irdeleyen film, gösterime girdiği ilk günden beri, kadınlar tarafından büyük ilgi gördü. Gerçi reklam kampanyası nedeniyle, başlangıçta pek çok insan "çok açık" olduğu yolunda önyargıya kapıldı.

KLİŞE YIKILDI!
Kadınlar, özellikle aldatmanın çift taraflı olabileceğini irdeleyen bölümden çok etkilendi. Birçok kadın, filmin "kadın yapmaz!" klişesinin geçersizliğini vurgulamasından hoşnut kalırken, erkekler işte tam bu noktadan rahatsız olup, filmi dışladılar. Tabii seksin ve kadınların, erkeklerin "hizmetine" sunulduğu özel kulüp bölümüne kadar. İşte burası, erkeklerin filmde en sevdikleri bölüm oldu...

ERKEKLER SEVMEDİ
Aldatılmanın irdelenmesi nedeniyle erkekler tarafından dışlanan film, son yıllarda (özellikle AIDS'ten sonra) tek eşlilik ve düzenli yaşamın vurgulandığı ve bunun "iyi bir şey olduğu" mesajıyla beğeni topladı. Ama erkekler yine de kadınlar kadar sevmediler filmi. Neden mi?

ERKEKLER NE DÜŞÜNÜYOR?
"Objektif bakamam"

Hakan Ural:

'TOM Cruise ile Nicole Kidman, filmin önüne geçmiş. Avrupalılar'ın yaşama tarzı, eğitim seviyeleri bizden ilerde olduğu için tabuları tartışabiliyor, sinema aracılığıyla da aktarıyorlar. Bizde, bakış açısı; erkek yaparsa elinin kiridir, kadın yaparsa bilmemnedir. Bu onların yetişme tarzı, anlayış tarzı... Bir erkek olarak bu konuya ne kadar objektif bakabilirim? Bu mümkün değil.

"Kabullenilmesi zor"
Haşmet Babaoğlu (Gazeteci)

"FİLM, erkekler için "kabullenilmesi" zor bir film. İki tip erkek vardır: Masum ve "bilen" erkek... Tom Cruise, film boyunca masumiyetten, bilmenin dayanılmaz ağırlığına doğru ilerliyor. Bazı erkekler bile, filmde Nicole Kidman'ın anlattıklarına "fantezi" diyerek, olup bitenden bir şey anlamamak için ısrarlarını sürdürdüler. Kubrick, gider ayak "seks zevkli bir şey, ama keşke iki kişi arasında kalarak hayatımızı cehennem kılmasaydı!" dedi. Üzerinde düşünmeye değer..."

"Öykü uyduruk..."
Emre Aköz (Gazeteci)

"SİNEMA sanatı açısından laf söylemek bana düşmez. Ama öyküye gelirsek... Bu kadar uyduruk olur! Adamla kadın arasındaki konuşmalar sıradan. Bizim dandik kadın dergilerinde bile daha güzel spotlar yazılıyor. Tekeşlilik, daima varlığını hissettiren "üçüncü şahıs", kıskançlık gibi konularda şaşırtıcı saptamalar okumak isteyenlere Adam Phillips'in "Tekeşlilik" kitabını öneririm. Malikanedeki orji sahnelerine gelince... Bu kadar yapayını az gördüm. Üçüncü sınıf pornolar bile daha haysiyetlidir."

KADINLAR NE DÜŞÜNÜYOR?
"Bunları yaşıyoruz"

Aysun Kayacı (Manken)

"STANLEY Kubrick'in son filmi olması nedeniyle gittim. Aslında bütün çiftlerin birlikte izlemesi gereken bir film. Biz Emre'yle zaten böyle bir yaşantının içindeyiz ve bu gibi durumlarla çok sık karşılaşıyoruz. Aslında böyle bir aldatma yok. Tom Cruise, sırf kafasında böyle bir şey canlandırıyor, bu da doğru değil."

"Kadın erkek farkı"
Buket Uzuner (Yazar)

"FİLM, kıskançlığı çok güzel anlatmış. Cinsel tutkuları açısından kadınlar erkeklere benzemez. Kadın sadece düşlediği bir aldatmadan söz etti ve erkek yıkıldı. Erkek daha gerçek dünyada, gerçek fantezilerin içinde yaşayabildi; iyi ya da kötü. Kadın o kadar güçlü ki, düşlerinde bile kocasını aldatması, adamın kendine güvenini alt üst etti. Bence izleyenler, kendini filmdekilerden daha da çıplak hissetti; iskeletlerine kadar! İki kere izlenmesi gereken, tedirgin edici bir Adem'le Havva filmi..."

"Kadınlar da yaşar"
Ayşe Kulin (Yazar)

"EŞLERİN birbirine yaklaştığı sahneler, doğaldı. Kidman'ın poposu da fevkalade güzeldi, erkekler keyifle izlemiştir. Birbirini aldatmış bir karı-koca yoktu ama aldatabilecekleri üzerine varsayımlar vardı. Bu da her koca gibi aklına takıldı. Bunlar çok doğal, abartmanın, üstüne gitmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sevdalinka'da ben evli bir kadına aşk hayatı yaşattım, erkekler bunu hiç sevmedi. Yasak aşk, erkeklere olduğu kadar kadınlara da açık. Bilsinler ki kadınlar da çok sık yaşıyor ama ortaya çıkmıyor."

Yasemin K. ŞAHİNKAYA - Esra ÖZ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır