kapat

04.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'lerde ne olacak?
125 yaşına kadar hayat... Kansersiz bir yaşam... Bisikletli insanlar ve arka bahçede yetişen sebzeler...

Gelecek için tahminde bulunmak çok zor. Hele de teknolojinin bu denli hızlı ilerlediği bir dönemde yarın için hayatımızın alacağı şekli ve gideceği yönü söylemek güçleşiyor. Amerikan TIME dergisi 2000'li yılların ötesinde yaşam standartlarına ve tarzına yer veren geniş bir araştırma yayınladı. yaşayacağımız mekandan, yiyeceklerimize ve giyeceklerimize kadar bir çok alanda ihtiyaç ve önceliklerimiz değişecek. 2025 yılına kadar tıbbın çare bulamayacağı hemen hiçbir şey kalmayacak. Vücudumuzun çürüyen organları da laboratuvarlarda yetiştirilip yerine konulacak. Genetik tedavi yöntemleri ile de insanın 125 yaşına kadar yaşayabilmesi sağlanacak.

2025 yılının insanları deniz ürünleri ve et yiyemiyecek, şehir dışında gelişmiş kasabalarda yaşayacak. Bu arada hayvanların nesli tükenmeye devam ederken insanoğlunun nüfusu 10 milyarı bulacak. Benzin ve benzeri akaryakıtlar tarihe karışırken yerini çok daha sağlıklı bir eneji kaynağı hidrojene bırakacak. Kullanılmış şeylerden tekrar madde elde etmeyi amaçlayan geri dönüşüm hayatın her alanına girecek.

Çoğumuz ofise evlerimizdeki bilgisayarın başından çalışacağız (1). Toplu taşıma için araba ve otobüs kullanılacak (2). Ancak havayı kirletmeyen hidrojen gibi yakıtlarla çalışacaklar. Formumuzu korumak ve tasarruf etmek için bisikletleri tercih edeceğiz. Alışveriş merkezleri nispeten küçülecek (3).

YİYECEKLER
Taze sebze, meyve ve tahılların talebi artacak. Hatta evlerimizin arka bahçesinde sebze, meyve yetiştireceğiz. Evlerin yakınında da sebze çiftlikleri olacak (4). Taze sebze ihtiyacı böylece karşılanacak. Çiftlikler de doğal gübreler kullanacak.

ENERJİ VE ÇÖPLER
Kullanılan enerjinin büyük bir çoğunluğu güneş enerjisinden sağlanırken yeldeğirmeni (5) ve evlerin çatılarında güneş panelleri (6) ve zemin katlarında hidrojen üretim ünitesi de katkıda bulunacak. Çöpler geri dönüşümün sağlanacağı büyük depolarda götürülmek üzere atılıp toplanacak (7).

Tıp nereye kadar?
İnsanlığın daha uzun yaşaması için yapılan araştırmaların 2000'lerde bir kısmı başarıya ulaşmış olacağından insanların 125 yaşına kadar yaşaması normal sayılacak. Uzmanlar, 125 yaşına kadar yaşayacak insanların erken kırışmaması için genlerle oynayarak özellikle kadınların yaşlılık problemine çözüm getirecek. Zaten Amerika'da 2050 yılında 850 bin kişinin 100 yaşını geçmiş olması tahmin ediliyor.

Onları gÖremeyeceğız
Gelişim her alanda mükemmel olamayacak. 2025 yılına gelindiğinde insanoğlunun gücü Suatra gergedanı, Florida panteri ve Mandrill maymununun neslini korumaya gücü yetmeyecek. Mavi sular içinde benzer tehlikeler söz konusu. Okyanuslarda da balık bulmak zorlaşacak. Şili sazanının ve Atlantik kot balığının neslinin tükünmesine şimdiden kesin gözü ile bakılıyor.

Et ile beslenmek tarihe karışacak?
Önümüzdeki binyılın başlangıcı etobur insanoğlu için bu alışkanlığın sonu demek olacak. Giderek artan nüfus, verimli toprakların büyükbaş hayvanlara ve tütün üretimine tahsis edilmesini engelleyecek. Yemek amaçlı et üretimi bu şekilde ortadan kalkarken sigara tiryakiliği gibi bir durum da söz konusu olamayacak. 2000'li yılların insanı et yemek yerine sebze ve meyve yiyecek. Yaşam kaynağı olarak kullanılacak tarım bölgelerinin her metre karesinden faydalanılacak. 1 kilo etin üretilmesi için 7 kilo tahıl ve 7 bin litre suya ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar, bunun önümüzdeki yüzyıl için oldukça lüks tüketim olduğuna dikkati çekiyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır