kapat

04.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Turkcell bugüne kadar toplam 2.5 milyar dolarlık yatırım yaptı
Türkiye'nin iki GSM operatöründen biri olan Turkcell, bugüne kadar yaptığı toplam yatırım tutarının 2.5 milyar doları bulduğunu açıkladı.

Turkcell'in Kurumsal İletişim Direktörü Okşan Atilla Sanon, toplamı 2.5 milyar doları bulan yatırımlar sonucunda 450 bini hazır kart sahibi olan 5 milyondan fazla aboneye, 122 santral, 3 bin baz istasyonu ve yaklaşık 20 bin alıcı vericiyle hizmet verdiğini söyledi. Sanon, Turkcell'in yaptığı yatırımlarla Avrupa'nın en hızlı büyüyen ilk 10 operatörü arasında gösterildiğini söyledi. Öte yandan cep telefonu lisanslarının özel şirketlere devredildiği 27 Nisan 1998'de 1 milyon 920 bin olan cep telefonu abone sayısı da, toplam 7 milyona ulaştı. Devirden önce, Turkcell'in 1.5 milyon, Telsim'in 420 bin abonesi bulunuyordu.

OECD: Türk özel sektörü Avrupa ile rekabet edebilir
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Özel Sektörü Geliştirme Birim Başkanı Abdul Bayhan, "Türk özel sektörünün Avrupa özel sektörüyle rekabet edebilir durumda olduğunu" belirterek, bu rekabetin, Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen Gümrük Birliği sonrasında sağlandığını söyledi. 'Serbest Piyasa Ekonomisine Geçiş Sürecindeki Ülkelerde Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Özel Sektörün Bilgilendirilmesi' konulu seminerde konuşan Bayhan, Türk özel sektörünün idari engellerden kaynaklanan sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Yatırım ve ticari izin konularında bürokratik işlem ve bürokrasiyle uğraşmak zorunda kalındığını anlatan Bayhan, yabancı yatırımcıların başka ülkelerde yatırım için en çok politik ve siyasi sisteme güvenmek istediklerini belirtti.

Egebank müşteriyi harcamasından tanıyacak
Bireylerin ve bireysel harcamaların egemenliğine geçen bankacılık sektöründe, Egebank da pazar payını artırmak için atılım yaptı. 15 milyon dolara malolan bir projeyi hayata geçiren Egebank, bundan böyle müşterilerin harcama eğilimleri konusunda bir bilgi bankası olacak. MBS Bilişim, Oracle Türkiye ve Hewlett Packard ile ortaklaşa üretilen proje ile banka müşterilerine etapta özel ürün ve çözümler yaratmayı hedefliyor. Proje ayrıca Egebank'ın bir süre sonra başlatacağı elektronik bankacılığa geçişe de zemin hazırlıyor.

Egebank "Evrensel Bankacılık Çözümleri" adı verilen bu sistemle yeni bankacılık ürünlerini en düşük maliyetle sunabilme, müşteri hizmetlerinde esneklik, teknolojiye ve bankacılık eğilimlerine daha kolay uyum, hızlı karar verme süreci, istenildiği an rapor üretme gibi avantajlara da sahip olacak.

Akbank uzun vadeli faizi düşürdü
Akbank, TL ve döviz tevdiat hesaplarına uyguladığı faiz oranlarında indirime gitti. Banka 6 ay ve 1 yıl vadeli Türk Lirası mevduata uyguladığı faiz oranlarını 5'er puan indirerek yüzde 80'den yüzde 75'e çekti. 1 ay ve 3 aylık faiz oranları içinse değişiklik yapılmadı. Banka döviz tevdiat hesapları içinse vade ve miktara ve döviz cinsine bağlı olarak faiz oranlarını yeniden düzenledi.

Demirbank'ın kârı 55 trilyon
Demirbank Genel Müdürü Selahattin Serbest 1999'un ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 93 artışla 55 trilyonluk net kâr elde edildiğini açıkladı. Serbest açıklamasında bankanın özkaynaklarının da geçen 9 aylık dönemde yüzde 99 oranında artarak 100 trilyondan 199 trilyona çıktığını belirtti. Bankanın aktif büyüklüğünün yüzde 143'lük bir artışla 1 katrilyon 644 trilyona ulaştığını da belirten Serbest, mevduatın yüzde 173 artışla 1.1 katrilyona, kredilerinse yüzde 51 artışla 319 trilyona ulaştığını ifade etti. Demirbank'ın geçtiğimiz günlerde bir yıl vadeli 80 milyon dolarlık yeni bir sendikasyon aldığını da belirten Serbest, 1999 yılı içinde uluslararası piyasalardan sağlanan sendikasyon miktarının ise 185 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Serbest yükselme grafiğini sürekli canlı tutan Demirbank'ın dünyanın 1000 büyük bankası arasında aktif büyüklüğü açısından 835'inci sırada yer aldığını belirtirken, aktif kârlılığı sıralamasında ise 12 sırada bulunduğuna dikkat çekti. Serbest, İMKB, Frankfurt ve Amerikan borsalarında işlem gören hisse senetleriyle Demirbank'ın uluslararası bir hissedar yapısı olduğuna işaret etti.

Kablo TV sahibi olmak kolaylaşıyor
Türk Telekom Kablo TV abonelik işlemlerini kolaylaştırdı. Kablo TV tesisi olan binalarda, bağlantı ücretini peşin ödemeksizin, Kablo TV hizmeti hemen alınabilecek. Abone olmak isteyenler, Türk Telekom Genel Müdürlükleri'ne müracaat ederek ya da bölgelerindeki kablo TV şirketlerini arayarak abone olabilecekler. Bağlantı ücreti ise kablo TV tesisi gerçekleştikten sonra çıkacak ilk fatura karşılığı ödenecek.

Avrupa Birliği'ne renkli TV ihracatı
AB ülkelerine ihraç edilen televizyonların renkli tüplerinin, üçüncü bir ülkeden getirilmesi halinde gümrük vergisi alınması uygulamasına son verildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, konuya ilişkin yeni tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eski tebliğ uyarınca, üçüncü ülke menşeli renkli televizyon tüplerinin kullanımıyla üretilen renkli televizyonların, AB üyesi ülkelere ihraç edilmesi halinde bunlardan gümrük vergisi alınıyordu.

Kılavuzlarda 2000 yılı uyarısı
İthalatçı ve imalatçılar, yurtdışından getirdikleri veya satışa sundukları sanayi malları için hazırladıkları Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunda, "2000 Yılı Problemine Karşı Uyumludur" ibaresini bulundurmak zorunda olacaklar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, "2000 Problemine Karşı Tüketicinin Korunması Hakkında Tebliği"ne göre, satışa sunulan sanayi mallarında 2000 sorunu çıkması halinde satıcılar, Garanti Belgesi ile Satış Sonrası Servis Hizmetlerine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmekle sorumlu olacaklar.

Pırlanta Borsası kurulmak üzere
Ege Kuyumcular Birliği ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Mevlüt Özer, pırlanta borsası kurulması çalışmalarının sürdüğünü bildirerek, "Türkiye, 1950'lerde kurulması teklif edilen pırlanta borsasına yakında kavuşacak" dedi. Borsa kuruluşunun, Belçika, Fransa ile De Beers firması ve uluslararası düzeyde pırlanta konusunda eğitim veren International Gemmological Instute desteği ile gerçekleştirmeye çalışıldığını belirten Özer, borsanın taş alım satımı, taş işleme gibi konularda hizmet vereceğini, en önemli işlevinin ise Türk pırlanta piyasası fiyatlarının oluşumunu sağlamak olduğunu dile getirdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır