kapat

04.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Komisyon tartışması
SPK Başkanı Muhsin Mengütürk hisse alım satımından kesilen asgari komisyon zorunluluğunun kaldırılacağını söyledi. Bu serbestliğin tartışma yaratması bekleniyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Muhsin Mengütürk, aracı kurumların hisse senedi alım satımı için uyguladıkları zorunlu asgari komisyon oranının kaldırılacağını söyledi. Mengütürk, "Bu hemen yarın olmayacak, ancak aracı kurumlar bu duruma hazırlıklı olsun" dedi.

Önceki akşam GSD Holding'in halka arz toplantısında konuşan Mengütürk, pek çok ülkede aracı kurumların müşterileriyle istediği komisyon üzerinden anlaşma yapabildiğini hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Derler ki bir şeyin dokuz canı vardır. Komisyon alt limiti de dokuzuncu canını yaşamaktadır. Ortadan kaldırılacaktır. Bu konuda çalışmalarımız var. Ancak kesin bir tarih veremiyorum." Asgari komisyon oranı fonla birlikte anapara üzerinden binde 2.1 düzeyinde. Ancak borsanın pazarlık gücü yüksek müşterilerin yoğun rekabet ortamından da yararlanarak aracı kurumlara baskı yaptığı ve yasal uygulamanın bir şekilde delindiği biliniyor.

RED GELMİŞTİ
Asgari komisyon oranının kaldırılması konusunda geçen yıl SPK Aracı Kurumlar Derneği'ne bir anket yaptırmıştı. Karşıt görüş öne sürenler olsa da aracı kurumların yaklaşık yüzde 75'i mevcut durumun sürdürülmesini desteklemişlerdi. Aracı Kurumlar Derneği'nin Pazartesi günü yapılacak toplatısında da bu konunun yeniden gündeme gelmesi ve tartışma yaşanması bekleniyor.

NİYE KALDIRILMASIN DİYORLAR?
SektÖrdekİ çok sayıda aracı kurum bu yasal limite uyup, küçük çaplı müşterilerle çalışıyor. Komisyon geliri de toplam gelirler içinde önemli yer tutuyor. Bu limitin kaldırılması halinde, büyük müşterilerin haricindekiler de pazarlık yapmak isteyecek. Bu durum da sektörün gelir-gider dengesini bozacak.

NİYE KALDIRILSIN DİYORLAR?
Asgari sınırın kaldırılması sektörün toplam gelirini azaltacağı muhakkak. Faaliyetini özellikle hisse senedi alım satımına dayandıran şirketlerin bundan daha fazla etkilenecekleri de açık. Ancak yabancı ülkelere baktığımızda böyle bir uygulamanın olmadığını da görüyoruz. Bu durum aracı kurumları özsermayelerini güçlendirmeye, sermaye piyasasındaki diğer faaliyet alanlarına da girmeye itebilir. Sonuç olarak sektörün yatırım bankacılığına doğru yönelimini hızlanabilir.

4.1 milyon dolarlık arz
Global krizin ardından ilk halka arz GSD Holding'den geliyor. Bugün ve yarın 8.000 liradan satışa sunulacak 250 milyon adet hisse senedi, 4.1 milyon dolar gibi küçük bir arz olsa da, İMKB Başkanı Osman Birsen'in toplantıda değindiği gibi "krizden çıkışı kutlama" anlamına geliyor. Toplantıya "1.5 yıllık kuraklıktan sonra motivasyon amacıyla geldiğini belirten SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, İMKB Başkanı Birsen, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, borsa oyuncularından Ahmet Dedehayır, Halil Güvener, İlhami Suaydın kalabalıkta seçilen isimlerdendi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır