kapat

04.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF işi sıkı tutacak
Ankara'da temaslara başlayan Cottarelli'nin çantasından stand-by öncesinde tamamlanması gereken çok kapsamlı bir "yapılacaklar listesi" çıktı

Stand-by hazırlıkları için Ankara'da bulunan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ve ekibi ilk günkü temasların ardından işleri sıkı tutacağı mesajını verdi. Cottarelli, stand-by'ın kapsamlı bir metin olduğunu hatırlattı ve ABD'den getirdiği çalışma programı ile önceliklerini açıkladı. Cottarelli, bütçeden özelleştirmeye, kamu bankalarından tarım sistemine kadar oldukça kritik konular üzerinde çok yönlü bir çalışma yapmak istediklerini belirtti.

ÖZELLEŞTİRME
IMF'nin 2000'de 24 katrilyonluk vergi ve 6 milyar dolarlık özelleştirme gelirinin mutlaka sağlanması gereği üzerinde durduğu ifade edildi.

Ekonomi kurmayları, IMF ile bir stand-by anlaşması yapılmasının "çantada keklik" olarak görülmesinin yanıltıcı olabileceğini, ancak Cottarelli'nin stand-by'ın çerçevesini hazırlama istekliliğinin cesaret ve umut verici olduğunu söylediler. stand-by'ın sadece bütçe çerçevesi ile sınırlı olmayacağını, halen uygulanmakta olan Yakın İzleme Anlaşması'ndan daha sıkı ve bağlayıcı önlemler içereceğini kaydeden bürokratlar şu değerlendirmeyi yaptılar:

KİLİT PROGRAM
"Gerek iç gerekse dış piyasalar tam anlamıyla IMF ile yürütülecek bir programa kilitlendi. Bu noktadan geri dönüş düşünülemez. Ancak hükümetin siyasi kararlılığını, hatta risk almasını gerektirecek oldukça sorunlu alanlar var. Bunların başında klasik tarım desteklemelerinin değiştirilmesi geliyor. Düşük faizli tarımsal ve işletme kredilerinin azaltılması görev zararlarına son verilmesi, istihdam kayıplarını da içeren özelleştirme, mali yapısı zayıf olan bankaların tasfiyesi ya da başka bankalarla birleştirilmesi, parasal göstergelere çok net sınırlar konulması, mahalli idarelerin kendi öz gelirlerine kavuşturulması, ilave gelir artırıcı önlemler gibi üzerinde durulması ve mutabakata varılması gereken alanlar var.

Bunların her biri 3'er aylık programlar itibariyle açıklanarak, hedeflere uyulup uyulmadığı denetlenecek. IMF de Türkiye'ye sağlayacağı mali yardımı, performans başarısına göre 3'er aylık dilimler halinde kullandıracak."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır