kapat

30.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Akaryakıt sliplerini sakın atmayın, tazminat gündemde

Rekabet Kurulu, PÜİS ve akaryakıt bayilerini suçlu bulursa tüketicilere tazminat yolu açılacak. Sliplerle belgelediğiniz komisyonların 3 katını tazminat olarak isteyebileceksiniz

Avukat Neşet Ömer Yıldırım'ın tüketici sıfatıyla Rekabet Kurulu'na yaptığı başvuru kabul edildi ve PÜİS hakkında inceleme başlatıldı.

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası'nın (PÜİS) 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanuna aykırı davrandığı tespit edilirse tüketicilere tazminat yolu açılacak.

Çünkü Rekabet Kanunu'nun 56, 57 ve 58. maddeleri tazminat ve zarar tazminini içeriyor. 56. madde iade borcunu düzenliyor ve tazminat isteminde Borçlar Kanunu hükümlerinin uygulanacağını belirtiyor.

57. maddede yer alan ifadeler ise şöyle:

"Her kim bu Kanuna aykırı olan eylem, karar, sözleşme veya anlaşma ile rekabeti engeller, bozar ya da kısıtlarsa yahut belirli bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu kötüye kullanırsa, bundan zarar görenlerin zararını tazmine mecburdur. Zararın oluşması birden fazla kişinin davranışları sonucu ortaya çıkmış ise bunlar zarardan müteselsilen (zincirleme) sorumludur."

Rekabet Kanunu'nun 58. maddesinde zararın tazminine ilişkin şu hükümler yer alıyor: "Rekabetin engellenmesi, bozulması veya kısıtlanması sonucu bundan zarar görenler, ödedikleri bedelle, rekabet sınırlanmasaydı ödemekte olacakları bedel arasındaki farkı zarar olarak talep edebilir... Hakim, zarar görenlerin talebi üzerine, uğranılan maddi zararın ya da zarara neden olanların elde ettiği veya elde etmesi muhtemelen olan kârların 3 katı oranında tazminata hükmedebilir."

Akaryakıt sliplerini saklamakta fayda var. Soruşturma sonucunda Rekabet Kurulu PÜİS ve akaryakıt bayilerinin rekabeti engellediğine karar verirse tüketiciler 4 Ekim 1999 tarihinden itibaren (Anlaşma yapıldığı iddia edilen ve bayilerin komisyon uygulamasına başladığı tarih) sakladıkları akaryakıt sliplerini tazminat istemek için belge olarak kullanabilir.

Rekabet Kurulu kararından sonra tazminat süreci şöyle işleyecek: Önce PÜİS ve akaryakıt aldığınız bayiye, tazminat istediğinizi belirten bir noter ihtarnamesi göndermeniz gerekiyor. Bayi veya PÜİS ihtarnameyi dikkate almazsa hukuk mahkemelerine başvurmalısınız.

Gelişmeleri izleyeceğiz. Şayet PÜİS rekabeti engellemişse ve haksız bir uygulama başlatmışsa, bunun zararını binlerce otomobil sahibi ödüyor ve ödeyemeye devam edecek.

İlk anda tazmin edilecek para küçük gelebilir fakat komisyonların 3 katının ve yasal faiziyle birlikte hesaplanacağını dikkate alırsanız büyük miktarlara ulaşacağını tahmin edersiniz. En azından cebimizden haksız olarak alınmış paranın (kaç para olursa olsun) iadesini istemek tüketici olarak görevimizdir.

PÜİS çağrı yapmıştı
Türkiye'dekİ tüm akaryakıt bayilerine gönderilen Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Genel Başkan Vekili Cemil Uğurlu ile Genel Sekreter Muhsin Alkan imzasını taşıyan ve 4 Ekim 1999 tarihli yazıda şu ifadeler yer alıyordu:

"Kredi kartlı satışlarda komisyon almaya çağrı. Sayın Akaryakıt Bayileri... PÜİS olarak, kredi kartı ile satış yapan bayilerimizin, bankaya ödedikleri komisyonları müşteriye yansıtmalarını öneriyor ve destekliyoruz. Çünkü işin altında ezilmemek için bu şarttır. Sonuç olarak bütün bayileri kredi kartı ile satışlarda banka komisyonlarını müşteriye yansıtmaya çağırıyoruz."

Firmalara yaptığımız "Yeniyıl Hediyeleri Depremzedelere" çağrısı büyük ilgi gördü. "Yılbaşı öncesi depremzedeler için yardımda bulunmayı düşünüyoruz" diyerek köşemizi arayan firma yetkilileri, nakit yardımların yerine ulaştığından emin olamadıklarını, ihtiyaç duyulan eşyaları ve hizmetleri bizzat göndermek istediklerini söylediler. Yılbaşı hediyesi bütçelerini özellikle kimsesiz kalmış çocukların okutulmasında kullanmak, burs vermek isteyen firmalar çoğunlukta. Bu konuda biz de elimizden geleni yapacak, yardıma ihtiyacı olanlarla, yardım etmek isteyenler arasında köprü görevi üsteleneceğiz. Bölgede gönüllü olarak görev yapan sivil toplum kuruluşlarına da görev düşüyor. Burs ihtiyacı olan, uzun süreli tedavi görmesi gereken, gıda ve eşya gereksinimi olan depremzedeleri ve ulaşabileceğimiz yerleri köşemize bildirin. Depremzedelerle yardımseverleri buluşturalım.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.