kapat

30.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Geline servet gibi yüzük..
Merve Kavakçı ve Bekir Lütfü Yıldırım, sade bir törenle dünya evine girdi. Damat Yıldırım Kavakçı'ya 12 milyarlık tek taşlı yüzük taktı

BAKANLAR Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, önceki gece gizli bir törenle işadamı Bekir Lütfü Yıldırım ile evlendi. Hıdiv Kasrı'nda yapılan nikah törenine gelin ve damadın aile büyükleri ile az sayıda seçkin davetli katıldı. Saat 19.00 sıralarında Hıdiv Kasrı'nda toplanan yaklaşık 40 davetliye Kristal Salon olarak adlandırılan salonda alkolsüz meyva kokteyli ikram edildi. Daha sonra üst katta kurulan 'U' şeklindeki tören masasına geçildi ve nikah İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından kıyıldı. Yaklaşık iki saat süren törenden sonra Merve Kavakçı ile Bekir Lütfü Yıldırım, Hıdiv Kasrı'ndan ayrıldı. Kavakçı nikahta klasik tesettür giyimden uzak, gri türban üzerine kep taktığı çok şık abiye bir kıyafet giydi.

Basından kaçtılar
Çift, basın mensuplarının düğün haberini alması üzerine Hıdiv Kasrı'nın arka kapısından çıkarak kaçtılar. Geceyi ise otel yerine yakın bir akrabalarının evinde geçirmeyi tercih etti. Gürtuna ve diğer davetliler bir süre daha Hıdiv Kasrı'nda kaldılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da nikaha davetli olduğu ancak katılmadığı öğrenildi. İkinci evliliklerini yapan çiftin aile çevresi, nikahın hülle evliliği olmadığını ve tarafların anlaşarak evlendiklerini belirtiler. Damat Bekir Yıldırım'ın ailesinin Sivas'ta olduğu ancak Merve Kavakçı'yla eşinin Ankara'da oturacağı belirtildi. İlk evliliğinden çocuğu bulunmayan damat Yıldırım'ın Ankara'da kendisine ait işyeri var.

DÜGÜN PASTASI DA YOKTU
Hıdiv Kasrı yetkilileri Merve Kavakçı'nın nikah töreninden önceden haberdar olmadıklarını ve rezervasyon yapılırken "Başkan bir yemek verecek. Toplantısı var" denildiğini söylediler. Nikah töreni kapalı bir salonda organize edilen bir yemek havasında geçti.

Düğün pastasının da olmadığı nikahta davetlilere, yemek olarak çorba, krep ve et yemeği ikram edildi. Hıdiv Kasrı Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor.

Nikahtan çok Özel izlenimler
* Kız tarafının şahidi Zeki Ünal, aynı zamanda Merve Kavakçı'nın dayısı. FP'li Ünal, düğünün en kapalı biçimde olması için çaba gösterdi.

* Damadın nikah şahitliğini ise kız tarafının hiç tanımadığı akrabası yaptı.

* Fazilet kanadından düğüne katılanlar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna'nın eşi, FP Milletvekili Muhammet Polat'ın eşi ve Milletvekili Nazlı Ilıcak vardı.

* Merve Kavakçı"nın 2 dayısı, 2 kızı ve annesi de düğüne katıldı.

* Hıdiv Kasrı'nda sadece resmi nikah kıyıldı, burada dini nikah yapılmadı. Nikahta bir dua da okunmadı. Mendelssohn'un Düğün Marşı çalındı. Düğünde alaturka müzik çalınmadı.

* Damat, dikkat çekici olmayan bir siyah takım elbise giyinmişti. Düğüne babası ve kızkardeşiyle geldi. Bütün davetliler büyük tek bir masada oturdu ve saat 21.00'deki nikahtan sonra yemeğe geçildi.

* Merve Kavakçı"nın kıyafeti Amerika'dan getirildi. Tayyör değil, gece kıyafeti biçiminde dikilmişti. Gelinlik giymeyi Merve Kavakçı istememişti. Başındaki başlığı hem şapka hem türban gibiydi. Şapka gibi duruyor, ama kenarlarından kumaş iniyordu.

* Gelin ve damat önceki geceyi İstanbul'da bir yakınlarının evinde geçirdi. Medyaya yakalanmamak için herhangi bir otelde kalmamayı tercih ettiler.

Düğün marşının bestecisi Musevi
MERVE Kavakçı'nın ikinci evliliği sırasında müziği çalınan Felix Mendelssohn Romantizmin müziğin seçkin isimlerden. Mendelssohn, besteci piyanist, orkestra şefi ve öğretmendi. Musevi bir ailenin çocuğuydu. Besteci olarak ününü 10 kez gittiği İngiltere'de kazandı. İngiliz müzik izleyicileri Mendelssohn'u başka bakımdan da sevdiler. Düğün törenlerinin Bir Yaz Gecesi Rüyası'ndan (Düğün marşıyla) ile başlaması adeti bu parçanın İngiliz Prensesinin 1858'deki düğününde çalınmasıyla başlamıştı.

Şahit Merve'nin dayısı
MERVE Kavakçı'nın nikah şahitliğini yapan FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal, aynı zamanda Kavakçı'nın dayısı. Evliliğin gerçekleşmesinde büyük katkısı olduğu öğrenilen Zeki Ünal, 1996 yılında Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken Cumhurbaşkanlığı makamının Hilafet makamı olmasını istemişti.

Ünal Haziran ayında İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında okuduğu şiirle de gündeme gelmişti. Ünal, okuduğu şiirde ".. işte ben mürteciyim, gelsin işitsin dünya/ Hem de baş mürteciyim, patlasanız, çatlasanız/ Haydi kanununuz assın beni, yahut yasanız" diyordu. FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal, 7 Haziran 1995 tarihinde oturum sırasında TBMM Başkan Vekili olan Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in yüzüne su atmıştı. Ünal, bu olayın ardından kendisi hakkında dava açan Genç'e 500 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Zeki Ünal, 1996 yılında TBMM Bütçe Plan Komisyonunda yaptığı bir konuşmada sokaklarda yatak odası rahatlığı ile öpüşüldüğünü ileri sürerek turistlere öpüşme yasağı getirilmesi istedi.

Alaturka müzik yoktu
MERVE Kavakçı'nın gizli nikahın yapıldığı Hıdiv Kasrı'nın işletmesini üstlenen Büyük İstanbul Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletmesi Beltur'un Genel Müdürü Hikmet Bulduk, geceyi anlattı.

Bulduk, nikah günü öğleden sonra telefonla Merve Kavakçı adına rezarvasyon yapıldığını anlattı. Bulduk, bilgi verilmediğinden sıradan bir aile yemeği için hazırlık yaptıklarını söyleyerek, "Merve Hanım ayda 2-3 kez misafirimiz olur. Burayı çok sever. Önceki gün de 35 kişilik yer ayırtınca bir aile yemeği zannettik. Oysa ki nikah içinmiş" dedi. "Merve Kavakçı"nın çocukları nikahta mıydı?" sorumuza aldığımız yanıt, "Görmedim. Zannetmiyorum" oldu.

NE YEDİLER
Kız ve erkek tarafından davetli 35 kişinin katıldığı nikah yemeği için Hidiv Kasrı'na kişi başına 7 milyon lira ödendi. Düğün yemeğinde, Hıdiv çorba, paçanga böreği, bademli piliç ve mevsim salata servis yapıldı.

Damat yakışıklıydı
MERVE Kavakçı'nın nikahını kıyan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, gün içinde birbirinden farklı açıklamalarda bulundu. En sonunda da, nikahı kıydığını, damadın da yakışıklı olduğunu söyledi. İşte son açıklaması: "Merve Hanım Hıdiv Kasrı'nda, Bekir Lütfü Yıldırım isimli şahısla evlendi, nikahı kıyıldı. Nikahı ben kıydım. Nikahın olacağını duymuştum, ancak saati konusunda bilgim yoktu. Bizim Hıdiv Kasrı'nda ekonomi uzmanlarıyla bir toplantımız vardı. Böyle bir tevafuk (denk gelme) olması da nikahı kıymamıza vesile teşkil etti. Şahitlerin biri Karaman milletvekili Zeki Ünal'dı. Diğerini tanımıyorum. Gazetelerdeki kişi damada ait değildi. Damat yakışıklıydı, fena değildi. Petrol mühendisi. İTÜ mezunu. Tam hatırlamıyorum ama evrak işlemleri Eyüp'te yapıldı. Törende Erbakan yoktu."

RECAİ KÖMÜR (SHA)

"Ben zaten evliyim"
Medyanın yanlışlıkla damat ilan ettiği Adanalı Bekir Yıldırım isyan etti

FOTOĞRAFI medyada Kavakçı'nın yeni eşi olarak yer alan Bekir Fevzi Yıldırım, basın toplantısı yaparak iddiayı yalanladı. Fetih Giyim'in sahibi 4 çocuk babası Yıldırım (34), "Eşim Selma hanımla 11 yıllık çok güzel bir evliliğimiz var. Bazı gazetelerde yayınlanan haberlerin isim benzerliği olması lazım. Damat ben değilim. Merve hanım evlenmişse mutluluklar diliyorum" dedi. 20 yıldan beri giyim ve konfeksiyon işi yaptığını söyleyen MÜSİAD Adana Başkan Yardımcısı Yıldırım, "Merve hanım saygı duyduğum bir insan, ancak sadece medyadan tanıyorum. Çocuklarımın sünnet düğününde davetiye göndermiştim, o da kutlama telgrafı çekmişti. Sabah arkadaşlarımın telefonları üzerine haberi gazetelerden okuyunca şok olduk. Haberdeki fotoğraf 3 sene önceki çektirmiş olduğum fotoğraf."

Yıldırım, 6 ay önce düzenlediği türban defilesinde Atatürk'ün annesi Zübeyde hanıma hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Kocasının Kavakçı ile evlendiği haberini arkadaşlarından duyduğunu söyleyen Selma Yıldırım (31) ise şöyle konuştu: "Kocamın benimle evli olduğunu biliyorum, ama insanlara nasıl izah edeceğim. Merve hanım ile tanışmıyoruz, ama saygı duyduğumuz bir hanımefendi."

Evlilik kurtarmıyor
Merve'nin vatandaşlığa kabulüne Bakanlar Kurulu karar verecek

Sivaslı işadamı Bekir Yıldırım ile ikinci evliliğini yapan Merve Safa Kavakçı'nın, Türk vatandaşlığına yeniden kabulü için evlilik işlemi yeterli olmayacak. Kavakçı, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını kaybettiği için, vatandaşlığa yeniden kabulü de ancak Bakanlar Kurulu'nun uygun görmesi halinde gerçekleşecek. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 8. maddesine göre, yeniden vatandaşlığa kabul için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

TOP HÜKÜMETTE
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan İçel, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kavakçı, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunduğu gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık hakkını kaybetmiştir. Vatandaşlığa yeniden kabulü de, aynı kanunun hükümlerine göre mümkün olabilir. Kanun'un 8'inci maddesi vatandaşlık hakkını kaybedenlerin ancak Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden vatandaşlığa kabul edilebileceğini hükme bağlıyor. Bu konuda özel hüküm bulunduğu için hile-i şerie kokan bir evlilikle vatandaşlık hakkı kazanılamaz. Bakanlar Kurulu, Kavakçı'yı yeniden vatandaşlığa kabul etse dahi, bu karar milletvekilliğini meşru kılmaz. Önemli olan Kavakçı'nın seçim döneminde adaylık için gerekli olan koşulları taşıyıp taşımadığıdır".

FP'NİN YORUMU
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise şöyle konuştu: "FP her zaman olduğu gibi hukuku kendi çıkarları doğrultusunda yorumluyor. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 8'inci maddesi tartışma götürmeyecek ölçüde açık. Bu maddeye rağmen Kavakçı'nın evlilik yoluyla vatandaşlık hakkına sahip olacağını söylemek, yasayı hiçe saymak anlamına gelir. Yasa bu şekilde yorumlanırsa, kanuna karşı hile yapılmış olur. Kavakçı, Bakanlar Kurulu kararı olmadan vatandaşlık hakkını kazanamaz."

Geçen Mayıs ayında, Vatandaşlık Kanunu'nun 25.maddesi gereğince, Bakanlar Kurulu kararıyla, Türk vatandaşlığından çıkarılan Kavakçı'nın, milletvekilliği ise TBMM kararıyla sona erecek. TBMM, Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmesini görüşmek için Danıştay'ın esas hakkındaki kararının kesinleşmesini bekliyor.

Meclis'ten erken davrandı
İÇİŞLERİ Bakanlığı'ndan izin almadan ABD vatandaşlığına geçtiği için Türk vatandaşlığından çıkarılan Merve Kavakçı, hafta başında Meclis'e gönderilen Vatandaşlık Kanun tasarısından erken davrandı. Bu tasarı yasalaşsaydı Kavakçı yeniden vatandaşlık için, üç yıl beklemek zorunda kalacaktı. Meclis'te görüşülmeyi bekleyen Vatandaşlık Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, Nataşa diye adlandırılan yabancı hayat kadınlarının, Türk erkekleriyle evlenmelerini ve bu suretle Türk aile yapısını tahrip etmelerini önlemek amacıyla hazırlanmıştı. Bu arada damat Bekir Yıldırım'ın daha önce hiç evlenmediği ortaya çıktı.

Nuri KAYIŞ

ECEVİT: Merve beni ilgilendirmiyor
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, ''Kavakçı'nın evlenmesi milletvekilliğini yeniden kazandırır mı?''şeklindeki soruya, ''O konulara beni karıştırmayın. Beni ilgilendirmiyor'' karşılığını verdi. Ecevit, Merve'nin yeniden Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için Bakanlar Kurulu kararına gerek olup olmadığının sorulması üzerine de, ''Bilemiyorum, bu konuda bilgim yok'' diye konuştu.

AKBULUT : BİLMİYORUM
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Kavakçı'nın durumunun Danıştay'da görülen davaya nasıl etki edeceğini bilmediğini söyledi. Akbulut sorulara şu yanıtları verdiş:

Soru: Danıştay kararına gerek kalmadan bir şey yapacak mısınız?

Akbulut: Bir kere, bu konu davaya nasıl etki eder bilemiyorum. Bunu mahkeme değerlendirecek. Diğer konularda şu anda bir şey söylemek de pek doğru değil. Gelişmelere bir bakacağız. Şu andabirşey söylemek doğru değil...

Soru: Vatandaşlık için evlilik yeterli değil mi?

Akbulut: Şu anda birşey söylemek doğru değildir. Ben karar veren bir makam değilim. Ben, neticede kanunları uygulayan birisiyim. Kanunlar neyi gerektirecek, hukuk neyi gerektirecek, elbette tezekkür edilecektir.

Soru: Son sözü yargı, Danıştay mı söyleyecek?

Akbulut: Şimdi bu evlenme konusu mevcut davaya ne şekilde etki eder bilemem. Danıştay derken kastettiğim şey budur: Bunu Danıştay dikkate alır mı, almaz mı onu bilemem. Ama öteden beri söylediğim şey, dava sonunu beklemek. Yeni durum hakkında da şimdiden bir şey söylemek isabetli olmaz.

Soru: Merve, Meclis'e gelip yemin edebir mi?

Akbulut: Şu anda söylemeyelim. Durum önümüze gelsin ona göre hareket ederiz.

FP: KONU ZATEN İHTİLAFLI
FP Grup Başkan vekili Abdüllatif Şener, ''Kavakçı, tekrar Türk vatandaşlığına geçmek için mi evlendi'' sorusu üzerine Kavakçı'nın, Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtığını anımsattı. Olayın ihtilaflı olduğunu ifade eden Şener, "Kavakçı'nın vatandaşlığının düştüğü tam söylenemez'' dedi.

MHP: PEŞİN BEYANAT YOK
MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi ise şöyle konuştu: "Kavakçı'nın yeni evlilik yapması, evlilik yapmadan önceki durumunu kazanmasını sağlamıyor. Ama bu konu Danıştay, yargı mekanizması içinde. O yüzden peşin beyanatlar vermeyi yeğlemiyoruz. Danıştay'dan o kararın aleyhine bir durum doğarsa, o kazanılmış hakları kendisine iade edeceğinden, ne ise o hakları yeniden kazandıracak demektir.''

Kutan: Kavakçı'nın vatandaşlığı tamam
FP lideri Recai Kutan, Merve Kavakçı'nın gelecek hafta başında başvuruda bulunarak Türk vatandaşlığına kabulünü isteyeceğini söyledi. Kutan, "Bizim değerlendirmemiz şu; evlendiği halde herhangi bir hanım eğer Türk vatandaşı değilse, otomatikman Türk vatandaşı oluyor. Herhalde önümüzdeki Pazartesi veya Salı günü müracaat edip Türk vatandaşlığına kabulünü isteyecek. Zaten mühim olan da şu anda Danıştay'da görülmekte olan dava itibariyle vatandaşlığının tescili idi. Şimdi ona gerek kalmadan vatandaşlık gerçekleşmiş oldu" dedi. "Merve Hanım, şu anda istanbul milletvekilimizdir. Vatandaşlığı tescil edildiğine göre, milletvekilliği devam eder" diyen Kutan, "Nikah törenine davet edildiniz mi?" sorusuna, "Haberim vardı" dedi.

"Milletvekili ve Türk vatandaşı olamaz"
ÜNLÜ avukat Burhan Apaydın Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşı ve milletvekili olamayacağını savundu. Apaydın'ın görüşü şöyle: "Kavakçı'nın sonradan bir Türk vatandaşı ile evlenmiş olması, tekrar Türk vatandaşı sıfatını kazanmasını sağlamaz. Bunun dışında Danıştay'daki davanın düşmesine veya Bakanlar Kurulunu'nun kararının geçersizliğine sebep olmaz. Vatandaşlık hakkını kaybetme kararının değerlendirilmesi, Bakanlar Kurulu'nun vermiş olduğu kararın tesis edildiği güne ait şartlara tabidir. Sonradan evlenme, vatandaşlığı kaybettirme kararının şartlarında ve dayandığı gerekçeye etkin olamaz. Kavakçı, TBMM'deki oturumların hiçbirine katılmadı. Kavakçı'nın bu yasa doğrultusunda milletvekilİğinden çıkarılması gerekir.

Öge DEMİRKAN


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.