kapat

30.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Buruk kutlama
Cumhuriyet'in 76'ncı yıldönümü kutlamaları, binlerce insanın ölümüne yol açan Marmara Depremi dolayısıyla önceki yılların coşkusundan uzaktı

TÜRKİYE Cumhuriyeti, 76'ncı yıldönümünü deprem felaketinin yasıyla kutladı. Onbinlerce insanın katıldığı Anıtkabir'deki tören olabildiğince sadeydi. Askerler tören üniformalarını giyip, kılıç kuşanmadılar. Cumhuriyet Bayramı resepsiyonları da yapılmadı. Devlet tam kadro Anıtkabir'de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı, Başbakan, yüksek yargı organlarının temsilcileri, komutanlar, siyasi parti liderleri, bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey protokol mensupları Anıtkabir'in aslanlı yolundan geçerek Atatürk'ün huzuruna çıktılar.

DEMİREL YORGUNDU
ASLANLI yoldaki yürüyüş, ardından yüksek merdivenleri çıkış ve mozolenin önüne varış süreci Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i yordu. Demirel, mozoleye çelenk koymadan önce kısa bir süre nefesinin düzene girmesini bekledi. 10-15 saniyelik molanın ardından başıyla askerlere işaret ederek çelenk koyma ve saygı duruşunu başlattı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Anıtkabir özel defterine günün notunu düşerken, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk protokol kurallarını altüst etti.

TÖRENDEN...
* TÖREN öncesinde Başbakan Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu sohbet etti.

* KIVRIKOĞLU, tören bitiminde Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ile karşılaştı. Kıvrıkoğlu, "Göreve başladığınızda size telgraf çekmiştim, ancak tanışamamıştık, göreviniz hayırlı olsun" dedi. Selçuk da teşekkürlerini iletti.

* ANAP Genel Başkanı Yılmaz'ın ise Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le uzun süre görüşmesi dikkat çekti.

* DYP Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri ile DYP'li eski Bakan Ekrem Ceyhun, törene ailelerinden miras kalan İstiklal Madalyalarını yakalarına takmış olarak geldiler.

* DEMİREL, salonda serili kırmızı halının bir ara kayıp adeta tümsek oluşturması üzerine, görevlileri, "Bunu düzeltin.. Konuklar düşebilir" diyerek uyardı.

* TÖRENLERE katılmayan Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın Akdeniz'de tatilde olduğu öğrenildi.

Protokolü deldi geçti
CUMHURİYET Bayramı dolayısıyla Meclis'te düzenlenen törende ilginç bir olay yaşandı. Cumhurbaşkanı Demirel Şeref Salonu'nda kutlamaları kabul ederken, küçük bir erkek çocuğu protokolü aşıp Demirel'in elini öptü. Alp Eren adlı 10 yaşındaki çocuğun, MHP Bayburt Milletvekili Şaban Kardeş'in oğlu olduğu öğrenildi. Çocuğu bir anda Demirel'in yanında gören Meclis Protokol Müdürlüğü yetkilileri, şimdiye kadar böyle bir olay yaşanmadığını söylediler.

Cumhuriyet'in rengi
CUMHURİYET'İN 76'ncı yıldönümü, İzmir'de coşkulu kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan vatandaşlar, şarkı ve şiirler okuyup halay çekti. Bu yıl Cumhuriyet Bayramı törenlerinin, Marmara Bölgesi'ndeki deprem nedeniyle Atatürk anıtlarına çelenk konulmasıyla sınırlandırılmasından haberdar olmadıklarını belirten vatandaşlar, bayrak, balon ve flamalarla alanı doldurdu.

İSTANBUL'DA ise Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önünde sade bir tören yapıldı. Şeref defterini imzalayan İstanbul Valisi Erol Çakır, şunları yazdı: "Cumhuriyet'in 76'ncı yılında Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde huzurunda tekrar söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli bütünlüğüne ve laik yapısına karşı saldıran zavallılar, hiçbir zaman kirli emellerine ulaşamayacaklar." Kutlamalar gece de sürdü.

Yusuf DEMİR / Recai KÖMÜR


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.