kapat

30.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Poliste Evcil kavgası
Erol Evcil operasyonu Bursa'nın eski ve yeni emniyet müdürlerini birbirine düşürdü

ABD'de olduğu sanılırken önceki gün Bursa'da yakalanan Erol Evcil, Emniyet'i de karıştırdı. Bursa'nın yeni Emniyet Müdürü Aydın Genç ile eski Emniyet Müdürü Kemal Bayrak Evcil yüzünden birbirine girdi. Evcil'in yaklaşık bir yıldır Bursa'da olduğunu söyleyen sonra da bir açıklama yaparak "Kemal Bayrak'ı suçlamak istememiştim" diyen Genç'e, cevap hakkını kullandığını söyleyen Bayrak veryansın etti. Bayrak, "Dönemin başbakanı ve içişleri bakanı, bu operasyonun İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülmesini emretti. Bizim yapacak bir şeyimiz yoktu" dedi.

OLAY ÇIKTI
Kavga, Bursa Emniyet Müdürü Genç'in sorgulaması süren Evcil'in bir yıldır Bursa'da olduğunu söyledikten sonra ikinci bir açıklama yaparak "Ben kimseyi töhmet altında bırakacak açıklama yapmadım" demesinden sonra çıktı.

Bursa eski Emniyet Müdürü olan Malatya Emniyet Müdürü Bayrak dün Genç'e yanıt verdi.

Suçlamaların haksız olduğunu söyleyen Bayrak sinirli ve gergindi. Evcil operasyonunda düğmeye kendilerinin bastığını iddia eden Bayrak, şöyle konuştu:

"1997 yılında hakkında hiçbir şey bilinmeyen olayı operasyon aşamasına getirdik. Dönemin Başbakanı ve İçişleri Bakanı'na da operasyonla ilgili dosyayı sunduk."

O dönemde Evcil için operasyon başlattıklarını ancak dönemin başbakanı ve içişleri bakanının bu operasyonun İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülmesini emrettiğini söyleyen Bayrak, "O tarihten itibaren soruşturmanın hiçbir safhasından, hiçbir teknik çalışmadan Bursa Emniyet Müdürlüğü haberdar edilmemiştir" dedi. Bayrak, şöyle konuştu:

UFOLAR GETİRMEDİ
"Sayın Bursa Emniyet Müdürü Genç'in konuşmalarını çok çirkin ve yakışıksız buluyorum. Polis teşkilatı ve devlet sokakta yargılanmaz. Bu şahıs UFO'lar tarafından Türkiye'ye getirilmemiştir. Türkiye'ye bir yerden girmiştir. "

Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar da polis müdürleri arasındaki kavgaya dahil olarak, "Kimin ne bildiği varsa ortaya çıkarsın. Sanık ellerinde öğrensinler, şov yapmasınlar" dedi. Taşanlar, "Medyatik şov yapmam.Önce Evcil'in 6 senede bu serveti nasıl yaptığı ortaya çıkarılsın. Sanık ellerinde, öğrensinler. Sorguyu bitirsinler öyle konuşsunlar, şov yapmasınlar"
diye konuştu.

Tantan'dan uyarı
KAÇAK İşadamı Erol Evcil'in, Vali Orhan Taşanlar ve Emniyet Müdürü Kemal Bayrak'ın Bursa'dan uzaklaştırılmasından hemen sonra yakalanmasının yankıları sürüyor. Taşanlar'ın ihmali olup olmadığı tartışılırken, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın Bursa'daki emniyet teşkilatı hakkında daha önce müfettiş raporu hazırlattığı öğrenildi.

Bakan Tantan, Evcil'in yakalanmasından sonra görüştüğü ANAP'lı milletvekillerine, "Müfettiş raporu olmadan hiç kimseyi görevden almam" dedi. İçişleri Bakanlığı'nı tepeden tırnağa teftiş ettirdiğini ve boşta müfettiş kalmadığını anlatan Tantan, kendine çalışan memurları temizleyinceye kadar teşkilattaki operasyonların süreceğini söyledi.

İKİ TİP MEMUR
Tantan, vali ve emniyet müdürü gibi üst düzey yöneticilerle ilgili olarak tek tek dosya hazırladığını belirtirken, şu ilginç benzetmeyi yaptı:

"Valiler ve emniyet müdürleri kararnamesini hazırlarken bana çok talepte bulunanlar oldu. Ancak ben hiçbirşeye karışmıyorum ki, yapan arşiv. Arşivi temiz çıkanı terfi ettiriyorum, temiz çıkmayanı görevden alıyorum."

Tantan, vali ve emniyet müdürleri başta olmak üzere, İçişleri Teşkilatı'ndaki memur yapılanmasını ise şöyle yorumladı:

"İki türlü memur var. Birincisi devleti, illeti için çalışan, diğeri kendisi için çalışan. Kendisi için çalışanların sayısı çok fazla değil ama teşkilatı bunlardan temizlemeden başarılı olmak zor. Ben devleti için çalışanları tutarım. Onun için büyük bir mücadele başlattık."

KAVGA KOPTU İKİ MÜDÜR KAPIŞTI
Bursa'nın yeni Emniyet Müdürü Aydın Genç'in Evcil'in bir yıldır Türkiye'de olduğunu açıklaması eski Emniyet Müdürü Kemal Bayrak'ı küplere bindirdi. Bayrak, Evcil operasyonunun İstanbul'dan yürütüldüğünü belirterek "suçluyu başka yerde arayın" mesajı verdi.

Evcil davasının ünlü kadınları
YILLARDIR üzerindeki sır perdesi kaldırılamayan Malki Cinayeti ve onun azmettiricisi olarak aranan Erol Evcil dosyası sanat dünyasından iki güzel kadınla birlikte anılır oldu. Evcil'in yakalanmasından sonra bu iki güzel kadından Gülben Ergen tüm dikkatleri üzerine çekti. Ancak ne var ki, Evcil'in eski sevgilisi olan Ergen, bu davada adının geçmesinden oldukça rahatsız. Sanatçı, "Yargıya intikal etmiş bir konuda yorum yapmak bana düşmez. Adalet doğru olanın yanındadır" diyor. Sorgusunun yapıldığı, dosyasının kapandığını söyleyen Ergen, "O aşk iki yıl önce bitmişti" hatırlatması yapıyor.

Evcil'le birlikte gözaltına alınan Hüseyin Silahçı ise eski sevgilisi Yasemin Koşal'ı gazete sayfalarına taşıdı. Bursa'nın sayılı zenginlerinden olan silahçı 1993 yılında ünlü manken Yasemin Koşal ile nişanlanmış, iki yıl nişanlı kalan çift yaşadıkları inişli çıkışlı ilişkiyi 1995 yılında noktalamışlardı. Silahçı'nın adı bir dönem sosyetik güzel Sedef Bozok'la da anıldı.

Kilit isim ortada yok
MALKİ Suikastı'nın aydınlatılmasında büyük rol oynayan sanık Mehmet Sümbül ortadan kayboldu. Eşi Mine Sümbül'e İstanbul'da bir arkadaşıyla buluşacağını söyleyerek evden ayrılan Sümbül'den, hiç kimsenin haber alamadığı öğrenildi. Mehmet Sümbül'ün kaybolduğu polise ve savcılığa da bildirilirken, uzun süredir aranan Erol Evcil aniden yakalandı. Yaklaşık 10 ay tutuklu kalan Sümbül, polise ve DGM'ye verdiği ifadesinde, Nesim Malki'nin Evcil'in azmettirmesi sonucu öldürüldüğünü söylemişti. Daha fazla bilgi vermemesi için öldürüldüğü sanılan Sümbül'ün suikast soruşturmasını aydınlatan ifadesi şöyleydi:

KORKUNÇ İTİRAF
"Cinayetten 2 hafta sonra arkadaşım ve ortağım olan Şükrü Elverdi olayla ilgili 'Bunu istememiştik. İstemeyerek oldu. Bizi tersleyince olay bu şekilde gelişti. Bir gün Erol Evcil beni ve Burhanettin Türkeş'i yanına çağırarak Nesim Malki isimli bir iplikçiye 2 trilyon borcu olduğunu belirterek bu borcun ertelenmesi için baskı yapmamızı istedi. Nesim Malki ile görüşmeye çalıştık, Bursa'ya tahsilat için geldiği zamanı öğrenerek takip ettik' dedi. Şükrü'nün anlattığına göre Malki uyarıya rağmen yine görüşmeyince trafik ışıklarında duran otoya giderek Malki'yi kurşun yağmuruna tutmuşlar."


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.