kapat

30.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  T¸rkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sıra pantolon devriminde
TBMM İçtüzüğü'ne göre, kadın milletvekilleri, Meclis çalışmalarında tayyör giymek zorundalar. Yani pantolon giyemiyorlar. Kılık-kıyafetle ilgili yeni düzenlemeler yapılırken, bu durum giderilemez mi?

Elif ERGU

Avrupa ülkesi ve Avrupa Parlamentosu'nda kadın parlamenterler pantolon-ceket takım giyebilirken Meclis iç tüzüğüne göre kadınlar tayyör giymek zorunda. Birçok kez gündeme gelen ve "Pantolonumu İstiyorum" sloganıyla başlatılan, kamu sektöründeki kadınların imza topladığı kampanya da yeterli değişikliğin gerçekleşmesini sağlamadı.

DEĞİŞİKLİĞİN TAM SIRASI
Bugün ise kadınların önünde bir fırsat var. TBMM İçtüzüğünün kılık-kıyafet ile ilgili 56'ıncı maddesinde yeni düzenleme yapılıyor. "Bayanlar tayyör giyerler" ibaresinin yanına "Genel Kurul Salonları'nda ve komisyonlarda milletvekilleri başı açık olurlar" ibaresi ekleniyor. "Meclis'e başörtülü girilmesini engellemek için bu şekilde bir düzenleme yapılırken, daha çağdaş bir düzenleme neden yapılmıyor?" sorusu geliyor akla.

Değişiklik için neler yapılabilir?
Anayasa Komisyonu'nda olan ilgili değişikliğe böyle bir ibarenin eklenmesi için komisyon üyesi bir milletvekilinin bu öneriyi gündeme getirmesi gerekiyor. Ancak komisyonda kadın üye yok.

Kadın milletvekilleri komisyonun toplantılarına görüş açıklamak için katılabilirler, ama öneri sunamazlar. Bu yüzden de bir milletvekilini etkileyip, böyle bir öneriyi gündeme getirmeleri gerekiyor.

Ya da kadın milletvekilleri, komisyonun çalışmaları bittikten sonra ilgili değişiklik önerisinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldüğü sırada böyle bir öneriyi gündeme getirmeleri mümkün olabilir.

Kumaş pantolon rahatlıkla giyilebilir
Pantolonun çok rahat olduğunu ve çağdaş bir görünüm verdiğini söyleyen DSP Ankara milletvekili Ayşe Gürocak, pantolon giyilmesinden yana. Gürocak, pantolona izin verildiğinde dar, streç ve blue jean pantolon giyilmesinden ürküldüğünü belirterek, "pantolonun şekli tarif edilerek kuşkular ortadan kalkar," diyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.