kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Iki altın bitki

Ekonomide soya ve sarımsak dönemi başlıyor. Talep artarken üretim açığı büyüyor. İki ürün gelecekte ekonominin gözdesi olmaya aday

Sağlıkta mucizeler yaratan soya ve sarımsak, ekonomide de mucizeler yaratacak.

Kastamonu'da sarımsakla ilgili ilk adımlar atılmak üzere. "Kastamonu İli Örnek Sarımsak Tarımı Uygulaması" başlatılıyor. Organik tarım yöntemiyle (zirai araç ve hormon kullanılmadan, doğal dengeler korunarak) yapılacak üretim ve kuralacak tesisler, iç piyasadaki talebi karşılayacak, ihracat artacak.

Nüfus artışına rağmen 1970 yılından bu yana Türkiye'de kuru sarımsağın ekim alanı artmıyor, 11 hektar civarında seyrediyor. 1989 yılından beri Türkiye'ye Çin ve İran ithal sarımsak giriyor. Çünkü sarımsağın, gıda sanayinde de kullanımı artıyor. İşlenmiş et üreticileri (sucuk, pastırma, sosis), turşu, konserve üreticileri, hazır çorba üreticileri, sos, mayonez, ketçap üreticileri ve toplu yemek üreten kuruluşlar, börek, mantı üreticileri, otel mutfakları sarımsağın yoğun olarak kullanıldığı işletmeler.

Kredi desteği
Soyada ise önemli gelişmeler var. Gıda ve İlaç Teşkilatı (Food and Drug Administration-FDA) soya proteini içeren gıdaların etiketlerinde, "Soya proteinlerinin kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi vardır" ifadesine yer vermek üzere harekete geçti. Artık soya proteini yer alan ürünlerde bu ifade yer alacak ve gıda sanayiinde soya proteini içeren yeni ürünler üretmeye ağırlık verecek.

Süte alternatif olarak gösterilen tek ürün soya sütü. Biyo-Gıda firması tarafından ithal edilen ve Türkiye'de satılmaya başlanan soya sütü, kalsiyum açısından zengin, kolesterol ve yağ içermiyor ve kemik erimesini önlediği için kadın sağlığı açısından önemli rol oynuyor.

ABD tarım bakanlığı üretim değil de sadece ticari amaçla soya ile ilgilenenlere de kredi veriyor. Bu program, Amerikan tarım ürünlerinin ithal edilmesini finanse etmek için kredi açan Amerikan finans kurumlarına yabancı bankalardan yapılacak olan ödemeleri garanti ediyor. Böylece düşük faiz oranlarının uygulanması ve daha düşük finans ücretlerinin ödenmesi sağlanıyor.

Türkiye'de soya ürünleri yem ve yağ sektörlerinin yanısıra un mamülleri, et mamülleri, bisküvi ve çikolatada, makarna, hazır yemek sektöründe kullanılmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda gıdanın yanısıra enerji, matbaacılık, plastik gibi endüstrilerde de kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.

Soyanın üretilmesi ve ithalatı cazip hale geliyor. Türkiye'de Çukurova bölgesinde yetiştiriliyor. Türkiye'nin iklimi uygun, ikinci ürün olarak ekilebilir, tarımı kolay ve Türk çiftçisine yabancı değil. Protein ihtiyacı olan ülkemizde ucuz ve alternatif bir çözüm olduğu için et yerine soya tüketimi artabilir. Tam yağlı yıllık 200 bin ton, soya unu için ise 30 bin ton soyaya ihtiyacımız var. Besicilikte vazgeçilmez bir ürün.

Soya, kimya sanayi için de özel ürünler sunuyor. Bilimadamları soyanın yağ ve küspe olarak kullanılmasını savurganlık olarak nitelendiriyor.

Soya, Türkiye açısından önemli
American Soybean Association (Amerikan Soya Derneği) Türkiye'nin 2 milyon tona yakın soya kırma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, "yakın gelecekte modern tesislerin faaliyete geçmesi ile gelişmiş bir soya endüstrisi kurulacak. Türkiye, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri ile soya ticaretinde önemli roller üstlenecek" diyorlar. Konuyla ilgilenen üretici ya da yatırımcılar 0-212- 661 13 36 nolu 'Soya Bilgi Hattı'ndan bilgi ve teknik danışmanlık alabilir.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır