kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Toplanamayan vergi 2.5 katrilyon lira

1999 yılının ilk 9 ayında tahakkuk eden vergi tutarı 12 katrilyon 313 trilyon lira. Tahsil edilen kısmı ise 9 katrilyon 899 trilyon lira.

Buna göre 2 katrilyon 414 lira vergi geliri tahsil edilememiş durumda. İller bazında, tahsil edilen vergi gelirleri ise yandaki grafikteki gibi.

Tahsil edilemeyen vergi gelirleri açısından, ilk 5 il ve tahsil edilemeyen vergi tutarları da yandaki tabloda görülüyor.

Görüldüğü gibi, 5 büyük ilde tahsil edilemeyen vergilerin tutarı yaklaşık 2 katrilyon lira. Başka bir anlatımla tahsil edilemeyen vergilerin yüzde 81'i 5 büyük ile ait. Kalan 75 ilde tahsil edilemeyen vergilerin oranı ise yüzde 19.

Vergi tahsilat oranı en yüksek iki ilimiz yüzde 96.77 ile Kocaeli ve yüzde 96.43 oranı ile Ağrı. En düşük vergi tahsilatının olduğu iki il ise, yüzde 69.89 ile Adapazarı ve yüzde 67.74 oranı ile Karaman.

Yukarıdaki veriler, sadece 1999 yılına aittir. 1999'da tahakkuk ettiği halde tahsil edilemeyen vergilerin tutarı yaklaşık 2,5 katrilyon liradır. Bunun yaklaşık 200 trilyon lirası, Ekim ayında ödenecek olan kurumlar vergisi ve stopaj olup kalan 2,3 katrilyon lira, vadesi geçmiş vergi alacağıdır.

1998 ve önceki yıllardan gelen tahsil edilmeyen vergi alacağını ve faizlerini de gözönüne aldığımızda, yukarıdaki tutar daha çok büyüyecektir.

Bu aşamada yapılabilecek en anlamlı uygulama, bir yandan, tahsilatın niçin ve kimler tarafından yapılmadığının araştırılması diğer yandan da, 15-18 aya yayılı olacak şekilde yıllık yüzde 6 yani aylık yüzde yarımlık bir "tecil faizi" ile zor durumda olan vergi mükelleflerine "ödeme kolaylığı" sağlanması olmalıdır.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır