kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Milemyumu nerede karşılamalı?
LEVENT GÜRSES
Her şey daha büyük, daha iyi, daha parlak, daha pahalı olmalı. İhtişam gerekiyor kimilerine göre...

Çünkü, üçüncü binyılın ilk gününü karşılayacak dünya. Yerküre o gece ve sabah görebileceği en büyük partinin mekanı olacak. Ama nerede olacağız ya da nerede olacaklar. Belki de kimileri çalışıyor olacak veya mütevazı bir kutlama yapacaklar. Ama dünyada çok sıcak noktalar olacak yeni milenyumu karşılamak için. İşte bazıları:

Sidney: Limanda 24 saat sürecek büyük bir parti var. 2000'in ilk ışıklarını görecek kentlerden biri olan Sidney'in bir başka özelliği de 2000 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak olması. Opera Binası ve Liman Köprüsü'nün fon oluşturacağı büyük bir havai fişek gösterisinin yanısıra maskeli balo, rock konseri ve sabah dev bir piknik gibi etkinlikler de var.

İlk ışıklar: 2000 yılının ilk ışıklarını Kanada'da New Foundland, Yeni Zelanda, Fiji, Kiribati, Tonga ve Güney Denizi'ndeki adalardan görmek mümkün olacak. Ama hangi ülkenin 2000'in ilk ışığını göreceği şimdilik belirsiz. Beylki de Güney Denizi'ndeki tropik adaların kumsalına uzanarak 2000'i karşılayan dolar milyonerleri. Tropik adalar epey ilgi topluyor. Özellikle Fiji'nin en büyük adası Viti Leva.

Greenwich: 1 Ocak 2000'in ilk ışığını hangi ülkenin göreceği tartışmalı olsa bile, yeni milenyumun ilk başlayacağı yerin zamanın başladığı İngiltere'nin Greenwicn kasabası olacağı kesin. İngilizler bugün için Milenyum Kubbesi inşa ettiler. Açılışa Kraliçe ve 10 bin seçkin davetli katılacak. Greenwich Kraliyet Parkı'ndaki binlerce milenyum hacısının katılacağı dans partisi ve havai fişek gösteresi de var.

Piramitler: Milenyum geçen zamanı ve geleceği temsil ediyorsa, Mısır'ın Piramitleri de uygurlığın simgesi. Bu nedenle Piramitler'in gölgesinde düzenlenen 2000 etkinliklerinin başında Fransız besteci Jean Michel Jarre'ın 12 saat sürecek multimedya operası geliyor. Bilet sayısı 250 binle sınırlı.

Concorde: Süper lüks bir kutlama. 18 günde dünyanın etrafı bir Concorde ile dolaşılacak. Ancak, 75 bin dolar gibi bir meblağı verebilecek 96 kişiyle sınırlı. Yolculuk planı şöyle: Yılbaşı öncesi Honolulu'da 3 gün tatil. Sidney'in ardından Hong Kong'a geçiş. 2000 burada karşılanacak. Hong Kong'taki 3 günden sonra Yeni Delhi. Daha sonra Nairobi ve safari turu. Kahire ve Piramit ziyaretinden sonra New York'a dönüş.

Safari: Milenyumu ailece karşılamak isteyenler için. Kenya'nın Samburu, Aberdare ve Amboseli ulusal parkları çeşitli seçenekler sunuyor. Millenyum'un ilk sabahı ünlü park Masai Mara'da yıldızlar altında ve vahşi doğanın sesleriyle birlikte karşılanacak.

Hindistan: Partilerde yemek, içmek, dansetmek ve sonunda yorulmanın yerine sakin bir alternatif. Palmiye ağaçlarının gölgesinde sonsuz beyaz kumsal ve sıcak mavi deniz. Lüks oteller ya da mütevazı sahil barakalarında kalınabilir. Küçük Hintliler karides kızartmasından, soğuk biraya kadar her arzunuz için etrafınızda pervane.

Paris: Romantizmin başkenti de milenyuma ev sahipliğine hazır. Eyfel kulesinin üzerinde saatte geri sayım sürüyor. 2000'e girildiğinde gökyüzü dev bir saatle ışıklandırılacak. Ayrıca Eyfel, 20 bin özel ışık efektiyle gelin gibi süslenecek. Geniş bulvarlarda, caddelerde, Paris cafelerinde sürekli partiler var. Kentin tüm meydanlarında havai fişek ve ışık gösterileri de...

Gelecek cep telefonunun
Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyadaki cep telefonlarının geleneksel telefonları geçmesi bekleniyor. Cep'lerin şu andaki sayası 400 milyon ve her gün 250 milyon kişi 'cep'leniyor.

Finlandiya'da cep telefonları, sabitlerin yüzde 51'ini oluşturuyor. Ruanda'da yüzde 58'ini ve Kamboçya'da ise yüzde 72'sini. Bu iki ülkede kara mayınları nedeniyle altyapı yatırımının zorluğu cepe talebi patlatıyor.

ABD'de ise ceplerin sabit telefona oranı o kadar yüksek değil: Yüzde 31. Ancak 69 milyon abone ile dünyanın en büyük pazarı.

Cep/sabit oranı Türkiye'de de yüzde 31 ile ABD'deki kadar. 6 milyonun üzerinde cep abonesi var. Bu rakamın iki yeni şebekenin hizmete girmesiyle 2000 yılında 9 milyon 800 bine, 2001 yılında ise 14 milyon 300 bine çıkması bekleniyor.

Dünya medyasındanEditöre büyük teklif
CNN, The Wall Street Journal'ın Genel Yayın Müdürü Paul Steiger'ı transfer etmek istiyor. CNN'in ekonomideki 'anchorman'i Lou Dobbs'un ayrılmasından sonra, "başsız kalan" ekonomi bölümü ve sorunlu ekonomi kanalı CNNfn'in başına getirilmek istenen Steiger, CNN'in Başkanı Ted Turner'la görüşmelerini sürdürüyor. 57 yaşındaki Steiger, teklifi kabul ederse, emrinde 600 gazeteciyle çalıştığı ülkenin en büyük 2. gazetesini bırakıp, 300 gazeteciye hükmedeceği CNN'in ekonomi bölümüne geçmiş olacak.

İki rakip birleşti
Ekonomi gazeteciliğinin iki büyük ismi ilk kez güçlerini birleştirdiler. The Wall Street Journal ve Financial Times yanlarına Hollandalı Independent Media'yı da alarak, Rusya'da Vedomosti adında bir ekonomi gazetesi yayınlamaya başladı. Rusya okuma oranının epey yüksek olduğu, İzvestiya ve Trud gibi gazelerin günde 2 milyon sattığı bir ülke. Bu nedenle Vedomosti'ye 3 yıl içinde 10 milyon dolar yatırım yapmayı planlayan ve 40 Rus gazeteciyle yola koyulan üç ortak, ülkenin tek ekonomi gazetesi Kommersant'a rakip oldu. Kommersant, ülkenin en zengin ve şaibeli işadamı Boris Berezovsky'ye ait.

ABD'de kârlar çok iyi
ABD'nin en büyük gazete yayıncısı Gannett CO. tahminlerin de ötesinde kâr rakamı açıkladı. Ülkenin en çok satan gazetesi USA Today'in yanısıra 73 yerel gazetenin sahibi olan Gannett, yılın 3. çeyreğinde kârını yüzde 19.4 artırarak 207.5 milyon dolara çıkardı. Cirosu da 1.36 milyar dolara çıktı. Bir başkad ev The Hew York Times'ın yayıncısı Times Co. da, net kârını yüzde 9.2 artırdı ve 60 milyon dolar olarak açıkladı. ABD'de gazete yayıncıları oldukça parlak bir yıl geçiriyor. Bunun başlıca nedenleri: Ekonomideki patlamaya bağlı olarak reklam gelirindeki hızlı artış ve baskı maliyetinde yüzde 9 seviyesindeki düşüş.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır