kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vatandaşa borsayı pazarlamak
ÖİB Tüpraş'ın halka arzına hazırlanıyor da acaba vatandaş hisse senedi almaya hazır mı? Borsayı yeterince tanıyor mu? Bu hisseler ne kadar tabana yaygın satılacak?

CÜNEYT TOROS

Geçen yıl gerçekleştirilen İş Bankası'nın ikincil halka arzı, teknik olarak başarılı olsa bile konjonktürel olarak yanlış zamanda gerçekleştirildiği için yatırımcısı üzdü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı dünya krizinin Türk ekonomisine etkisinin bu kadar uzun süreli olduğunu tabi ki bilemezdi. Ancak 74.784 bireysel yatırımcıya satılan hisse satışı gerçekleşmişti ve bunların birçoğu da küçük yatırımcıydı.

Şimdi gündemde Tüpraş'ın halka arzı var. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu yüzde 20'si halka satılacak. Hükümeti oluşturan partilerden gelen açıklamalar bu satışın halka yaygın olması yönünde. Güzel bir karar. Ancak borsaya yeni yatırımcı kazandıracak olan bu işlemin de İş Bankası gibi yatırımcıya zarar ettirmesi İMKB'ye olan güveni sarsabilir. İş Bankası yaklaşık 2 centten halka açıldı. Şu anki fiyatı yine yaklşık 2 cent. 17 ayda fiyat dolar bazında aynı. Tabi ki borsa düşer de çıkar da ancak, ÖİB'in İş Bankası'ında uyguladığı iskonto oranını Tüpraş'ta da uygulanabilir. Oran yeniden gözden geçirebilir. Çünkü unutulmamalıdır ki, borsa devlet için gelir getiren bir kaynak olacaktır. Bunun için daha fazla yatırımcının İMKB'yle ilgilenmesi gerekir.

Tüpraş'ın halka arzını yurtdışında Salomon Brothers yurtiçinde ise Garanti Yatırım liderliğinde, Yapı Kredi Yatırım ve Demir Yatırım'dan oluşan bir konsorsiyum çalışacak. Zor bir görev. Yeterince tabana yayılmış bir halka arzın gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Nasıl bir halka arz
Aslında Türk yatırımcısının profili henüz çıkarılmadı. Normalde bir malı satarken hedef kitle belirlenir ve bu kitlenin beğenilerinden tutun da, yaşı cinsiyetine kadar her türlü bilgi toplanır. Yani pazar araştırması yapılır. Hisse senedi satışında da bu yapılabilir. Tabi eğer tabana yaygın bir halka arz isteniyorsa. Bir anket yapılabilir örneğin. İnsanların borsaya ilişkin neler düşündüğü, hisse senedi yatırımına nasıl baktığı gibi sorular sorulabilir. Ve buna göre bir halka arz planı çıkarılabilir. Yoksa kolay. Satarsınız üç beş büyük yatırımcıya verirsiniz ilan gelen gelir gelmeyen gelmez. Ancak bu uzun vadede borsayı kullanarak gelir elde edebilecek olan Türkiye Cumhuriyeti'ne zararlı olur. Bazı maliyetlere katlanmak gerekir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

Yatırımcı tercihleri
Peki bugüne kadar bir aracı kurum İMKB'deki yatırımcı profilini çıkarmaya çalıştı mı? Son günlerde bir tek kurumun bu konuda sınırlı da olsa bir araştırma yaptığını biliyoruz.

Söz konusu aracı kurumun yaptırdığı araştırmaya göre Türkiye'deki borsa yatırımcıların yüzde 60'ı 9.5 saat borsayla meşgul oluyor. Borsayla ilgilenen insanların yüzde 55'inin evinde ya da işinde bilgisayar var ve bunların yüzde 60'ı en azından bir kere internet üzerinden alım satım yapmış. Borsa yatırımcısının yüzde 55'lik bölümü üniversite ya da üniversite üstü eğitim almış.

Burada sadece bir araştırmanın bir bölümünden örnekler verdik. Bu araştırmadan bir hisse senedinin nasıl pazarlanacağını kimlere pazarlanacağına dair ipuçları çıkarılabilir. Bu araştırma daha kapsamlı yapılabilir. Çok basit olarak herhalde internet bu halka arzlarda araç olarak kullanılacaktır. Biraz daha fazla çalışmak gerekiyor. Daha iyi pazarlama yapmak gerekiyor. Hem sermaye piyasasını büyütmek hem de gelir açısından. Çünkü emek vermeden başarı gelmiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır