kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsa biraz gönül işi
Eczacıbaşı Menkul Pazarlama Yöneticisi Akgün açık konuşuyor: "Tek amacımız yatırımcı sayısının artırmak. Bu da gönüllü olmakla mümkün. Garantisi de yok"

CÜNEYT TOROS

Yatırımcı sayısının nüfusun sadece binde 1'i olduğu bir ülkede hisse senedi pazarlamak hiç de kolay değil. Zeynep Akgün Eczacıbaşı Menkul'ün pazarlama yöneticisi ve işi de hisse senedi pazarlamak. Ona göre bu iş biraz hayal tacirliği. Akgün, borsadaki yatırımcı sayısının artırılmasının amaç olması gerektiğini belirterek şöyle konuşuyor:

"Bir yatırımcıya gittiğinizde ona hiçbir garanti veremiyorsunuz. Oysa repo ya da bono da böyle değil. Bizimki zor iş'

Akgün, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bono traderlığı da yapmış. Daha sonra işin borsa tarafına geçmiş. "Borsa biraz gönül işi" diyor. "Ben de gönüllülerden biriyim." Akgün ile mesleği borsa ve Türkiye'deki yatırımcılar hakkında konuştuk.

"Biz aslında borsada spekülatörlerin peşine takılıp para kazanma mantığından biraz uzaklaşıp daha mantıklı iş yapmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kaç kişi böyle iş yapmaya yanaşıyor? Çok fazla değil. Çünkü herkes kolay yoldan köşe dönme mantığı ile hareket ediyor. Yani bugün para koyacağım, yarın iki katı olacak. Bu doğru değil. Orta ve uzun vadede düşünülse belki 10 kat para kazanılacak. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Hedefimiz bunu hiç borsaya uğramamış kişilere anlatmaya çalışmak."

Oynanmaz yatırım yapılır
Akgün'ün en fazla kızdığı konuşma tarzlarından biri de 'Borsada oynamak' cümlesi. Eczacıbaşı Menkul'de oluşturdukları internet sitesi ile yatırımcıları gerçek yatırım yapma konusunda her teknik ve temel analiz desteğinin sağlandığını ve bunu yatırımcıya anlatmaya çalıştığını anlatıyor. Ancak bazen bunlarla da yetmediğini ekliyor. Bu konuda şunları söylüyor:

"Borsaya kumar diye yaklaşıyorlar. Ben borsaya hiç girmeyeni bir kere gelip para kaybedene tercih ederim. İnsanlar bunu bir oyun zannediyorlar. Birbirlerine soruyorlar; 'Borsada oynuyor musun?' Olur mu böyle şey? Borsada oynamıyorsun, borsada yatırım yapıyorsun. Her şeyden önce insanlara bunu anlatmak lazım. Bunu oyun zannediyorlar."

Akgün Türk yatırımcısının genel özelliklerini de sorduk:
"Türk halkı genellikle kendi aklını beğendiğinden kendisi borsada yatırım yapmak istiyor. Bu tip tercihleri olanlara borsada daha az nasıl kaybedileceğini anlatıyoruz. Çünkü bu tip küçük yatırımcılar çok ender kazanabilir. Bizim borsamız çok oynak. Profesyonellere parasını teslim etmek isteyenlere de nasıl hizmet verdiğimizi anlatıyoruz."

Hayal satıyoruz
Zeynep Akgün sermaye piyasasının gelişmesi ve yatırımcı sayısının mutlaka artması gerektiğini savunuyor. Bu işi amaç olarak ortaya koymak gerektiğini vurguluyor:

"En önemli amaç buradaki yatırımcı sayısının artması. Buradaki sayının artırılması için de bu işin içinde olmak istiyorum. Bu da gönüllülük işi. Kimse bayılarak borsaya gelmiyor. Hiçbir garanti de vermiyorum. Bu iş biraz hayal tacirliği. Hisse senedi pazarlamak şöyle bir şey; Bir yerde bir arsa var. Siz diyorsunuz ki buradan yol geçecek. Bu arsayı alın. Diğer tarafta ise yol geçen bir arsa var. İşimiz gerçekten zor. Ama başarılmalı."

Akgün işten arta kalan zamanında ise tam bir sinema tutkunu. Sinemasız yapamıyor. Konuşmamızın sonunda gelmek istediği yeri sorduk. Akgün'ün cevabı "İnsan ilişkilerinin devam ettiği ve yeni yatırımcılar kazandırabilecek bir mevkide olmak istiyorum." oldu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır