kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Korkunç sona doğru
Terkos Gölü ile Karadeniz'i birbirinden ayıran kara parçası kaçak kum alan kosterler yüzünden inceldi

TERKOS Gölü'nü Karadeniz'den ayıran 200 metre enindeki toprak parçası, kaçak kum çekme olayı yüzünden her geçen gün biraz daha inceliyor. Olayı "korkunç bir ekolojik cinayet" olarak niteleyen uzmanlar tehlikenin altını çizerek uyarıyor: "Kosterler durdurulmazsa fazla değil, birkaç aya kadar Terkos Gölü ve deniz birleşecek. İstanbul, telafisi imkânsız şekilde, en büyük içme suyu kaynağını yitirecek!"

Önlem alınmazsa incelen kara parçası suyun basıncı ile patlayacak ve sonuçta Karadeniz'in tuzlu suyu kenti besleyen Terkos Gölü'ne dolacak

Bu durum İstanbul için tam bir felâket olacak; denize dönüşen Terkos Gölü devreden çıkacak, Avrupa yakası tamamen susuz kalacak.

Sonuçlar uzmanları da dehşete düşürdü
İSKİ Müdürleri Remzi Erşen, Feridun Atmaca, Terkos İşletme Müdürü Hasan Altınok, İTÜ öğretim üyeleri Doç. Dr. Turgut Öztaş ve Doç. Dr. İlyas Çağlar, Terkos Gölü'nde inceleme yaptı. Ulaştıkları sonuç uzmanları dehşete düşürdü. Kum korsanlarına engel olunmazsa göl birkaç ayda denize dönüşecek!

Hepsi aynı kaygıyı dile getirdi
Remzi Erşen İSKİ Elektrik ve Mekanik Daire Başkanı

Erozyonu önlemek için dalgalar ve kaçak kum çekme yüzünden zayıflayan kıyı şeridini kaya dolgularla güçlendirmeliyiz. Kum korsanları durdurulmazsa bu önlemler işe yaramaz.

Turgut Öztaş Doç. Dr. İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi
Bu şerit yıkılırsa tuzlu suyun tatlı suya karışması önlenemez. Kaçak kum alımıyla dev bir çukur oluşmuş. Bu da hızlı bir heyelana yolaçıyor. Yarın çok geç olabilir.

İlyas Çağlar Doç. Dr. İTÜ Jeofizik Bl. Bşk. Yd.
Bu aşamadan sonra denizin ve toprağın içinde beton perdelemeler yapılmalı, deniz içinde blokaj çalışması gerçekleştirilmeli. Ama öncelikle korsanlara mani olunması şart.

İSKİ Genel Müdürlük uzmanlarının açıklaması
Bu kadar dar bu şeritte göl ve deniz suyunun karışması İstanbul'a ciddi problem yaşatabilir. Biz gereken önlemi alacağız. Ama güvenlik güçlerinin kumcuları önlemesi lazım.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır