kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Taşanlar gidince Evcil yakalanabildi
Bir yıldır Bursa'da saklanan Evcil, Bursa Valisi Orhan Taşanlar'ın son kararname ile merkeze alınmasından hemen sonra yakalandı

Bursa polisinin önceki akşam "çok gizli" bir operasyonla yakaladığı "Zeytin Kralı" Erol Evcil'in yaklaşık bir yıldır Bursa'da saklandığı açıklandı. Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, Malki cinayeti sanığı Evcil'in uzun süredir Bursa'da olduğunu kesin olarak bildiklerini söyledi. Emniyet Müdürü'nün bu açıklaması, "Evcil birileri tarafından korundu mu?" sorusunu akıllara getirdi. Evcil'in Bursa Valisi Orhan Taşanlar ve Emniyet Müdürü'nün değişmesinden hemen sonra yakalanması da dikkat çekiciydi.

Sorgu sürüyor
Bursa'da zenginlerin semti olarak bilinen Bademli'deki lüks bir villaya önceki akşam düzenlenen şok baskınla yakalanan Malki cinayeti sanığı Evcil'in sorgusu İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde sürüyor. "Zeytin Kralı"yla birlikte gözaltına alınan 8 kişiden site bekçisinin eşi ve 4 çocuğu dün saat 12.30 sıralarında serbest bırakılırken; diğer 3 kişi de Bursa İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde sorgulanıyor.

Operasyon başlıyor
Evcil'in Bursa'da saklandığı bilgisinin 20 gün önce ulaşmasından sonra Tantan, hemen Emniyet Müdürü Genç'i arayarak operasyonu başlattı. Günler süren takip üzerine Evcil'in Bursa'da zenginlerin semti olarak bilinen Bademli'deki lüks bir villada saklandığını belirleyen polis, jandarma bölgesindeki villayı izlemeye aldı. Villanın sahibi, Evcil'in eski muhasebecisi olan ve firarından sonra kurduğu bir şirketle zeytin ticareti işini üstlenen Hakan Karakurt'tu. Karakurt'un bir süre önce taşındığı villaya önceki akşam çok gizli bir operasyon düzenleyen Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı sivil ekipler, Evcil ve Hakan Karakurt ile kardeşi Nalan Karakurt'u kıskıvrak yakaladı. Jandarmadan habersiz gerçekleştirilen operasyondan kimsenin haberi olmaması için sitenin bekçisi de eşi ve 4 çocuğuyla gözaltına alındı.

JANDARMA GEÇ GELDİ
Operasyonun ardından Karakurt'un villasının kapısını kırık gören komşularının ihbarı sonucu siteye gelen jandarmalar, Hakan Karakurt, kızkardeşi Nalan Karakurt ve site bekçisi Ömer Karatepe ile birlikte bekçinin eşi Gülcan Karatepe, çocukları Salim (13), Nurgül (9), Koray (5) ve 1.5 aylık Elif'in de kayıp olduklarını belirledi. Jandarma ekipleri, geçmişte Evcil'in muhasebeciliğini yapan Karakurt kardeşlerin ve olaya tanık olan bekçi ve ailesinin kaçırılmış olabileceği sonucuna vardı. Oysa aynı saatlerde, Evcil, Karakurt kardeşler ve site bekçisi, karakolda sorgulanıyordu. Bekçinin eşi ve 4 çocuğu da operasyon bilgisinin dışarıya sızmaması için zorunlu misafirliğe alınmıştı.

Türkiye, Evcil'in yakalandığını dün SABAH gazetesinin özel haberinden öğrendi. Bursa Emniyet Müdürü Genç de Evcil'in yakalandığını doğruladı. Genç, gazetecilere, "Evcil'in 1 yıldır Bursa'da olduğunu somut olarak biliyoruz" yanıtını verdi..

Yavuz ÖZGÜNAY - İbrahim ÖGE Umut TÜTÜNCÜ - Gülkan KESKİN Hakan KARABAY (Sabah Haber Ajansı)

Düğmeye Tantan bastı
Hazırladığı kararnameyle Bursa Valisi Orhan Taşanlar'ı merkez valiliğine, Bursa Emniyet Müdürü Kemal Bayrak'ı da Malatya'ya tayin ettiren İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, böylelikle 'Evcil operasyonu' için de düğmeye basmış oldu. Taşanlar'dan boşalan valiliğe çok güvendiği Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven'i getiren Tantan, Emniyet Müdürlüğü'ne de Eskişehir Emniyet Müdürü Aydın Genç'i atadı. Böylece uzun süredir aranan ancak yakalanamayan Erol Evcil'in ele geçirilmesiyle sonuçlanan süreç başladı. Tantan, 20 gün önce gelen istihbarat raporundan sonra operasyonu başlatma emrini verdi.

Avukatı: Evcil susma hakkını kullanacak
EROL Evcil'in avukatlarının müvekkilleriyle görüşmek için yaptıkları iki başvuru Cumhuriyet Savcılığı'nca uygun bulunmadı. Müvekkilleriyle görüşemeyen avukatlar Kemal Kumkumoğlu ve Erol Durukan, gazetecilerin sorularına, "Siz bizden daha çok şey biliyorsunuz. Emniyet Müdürü gerekli açıklamaları yaptı" yanıtını verdiler.

Kumkumoğlu, müvekkili Evcil'in susma hakkının kullandırılması için savcılığa dilekçe verdiklerini söyledi. Gazetecilerin, "Evcil konuşursa siyasetten ticarete kadar birçok konu çözülür, neden konuşmuyor?" sorusuna Kumkumoğlu, "Şu anda konuşmasa daha iyi" yanıtını verdi. Müvekkilinin Malki cinayetiyle bağlantısı olmadığını savunan Kumkomoğlu, "Dava abartılı devam ediyor. Druşma sırasında görüleceği gibi sanığın öyle abartılı bir yönü yok. Evcil'in davanın aydınlanmasına ciddi bir katkısı olacağını sanmıyorum" dedi. Kumkumoğlu, şöyle devam etti: "Evcil'in yakalandığını bugün öğrendik, Türkiye'ye kimin pasaportuyla girdiğini bilmiyoruz, ancak herhalde kendi pasaportuyla girmiştir."

Suçlanan vali konuştu
Merkez valiliğine alınan Orhan Taşanlar, Evcil'in yakalanmasına ilişkin, "Kimse zan altında bırakılmasın" dedi. Taşanlar, Bursa Valiliği'ne atandıktan kısa bir süre sonra, Malki cinayetiyle ilgili dosyayı yeniden açtırdığını belirterek, konuya gereken hassasiyetin gösterildiğini ve soruşturmanın geniş çaplı yapıldığını söyledi. "Orhan Taşanlar bu dosyayı açmasaydı, Evcil yurtdışına kaçmazdı" diyen Taşanlar, Malki cinayetinin azmettiricisi olduğunu belirledikleri Erol Evcil'in, Alaattin Çakıcı'nın Fransa'da yakalanmasından kısa süre sonra yurtdışına çıktığını bildirdi. Taşanlar, Erol Evcil'i yakalayanları kutladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Evcil, 1 veya 2 yıldır Bursa'da olmuş olabilir. Dosya ve sanık ellerindedir. Şimdi çok iyi bir sorgulama yapmak gerekir. Bulanık suda balık avlamaya gerek yok. Evcil'i kim korumuş, kim barındırmış, kim himaye etmiş hepsi ortaya çıksın. Evcil'i doğru dürüst sorgulasınlar, kimin suçlu, kimin güçlü olduğu ortaya çıksın. Kimse zan altında bırakılmasın."

Basında, Evcil'in Kapıkule'den Türkiye'ye giriş yaptığına dair haberler yer aldığına söyleyen Taşanlar, Evcil'in yakalanış öyküsünün tüm detaylarıyla ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. Taşanlar, soruşturma aşamasında olduğu için ayrıntıya girmek istemediğini de söyledi.

Eski Emniyet Müdürü: Olayı biz çözdük
BURSA Emniyet Müdürlüğü'nden Malatya Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Kemal Bayrak, Evcil'in Bursa'da korunduğu imalarını "Çirkin" buldu. Malki cinayetinin 1995 yılında işlendiğini anımsatan Bayrak, "Biz üç sene sonra cinayeti çözdük. Sanıkları yargı önüne çıkardık. Bu operasyonu yine aynı polis sürdürüyor. Bu cinayetin azmettiricisini yakalamak için uzaydan polis getirmediler. Sanıklar yargı önüne çıkarıldığında her şey anlaşılacaktır" dedi.

Evcil çok şey biliyor
EVCİL konuşursa Susurluk silahlarından, Türkbank ihalesi, mafya-siyasetçi-bürokrat ilişkilerine kadar çok önemli olaylar gün ışığına çıkacak.

* SUSURLUK SİLAHLARI: Örtülü ödenekten alınan bu silahlar Evcil'in uçağı ile İsrail'den taşınmış, bazıları kaybolurken 1 adedi de Susurluk kazasındaki Mercedes'de çıkmıştı.

*TÜRKBANK: Korkmaz Yiğit, Hayyam Garipoğlu, Emin Cankurtaran ile Avukat Aydoğan Semizer ve eski Milletvekili Mehmet Kocabaş hakkında, Çakıcı ve Evcil ile ilişkiler ve TÜRKBANK ihalesine fesat karıştırma iddiasıyla, İstanbul DGM'de dava açıldı. .

*MEHMET AĞAR: İstanbul DGM, Ağar'ı Evcil'e tutuklanacağı gerekçesiyle "Yurtdışına kaç" biçiminde haber gönderdiği gerekçesiyle suçluyor.

*POLİS VE VALİ: Ahmet Demir'in, Bursa Emniyet Müdürü olduğu dönemde Evcil'den menfaat temin ettiği soruşturmalarda ortaya çıktı. Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar da, Malki cinayetinin üzerini örtmekle suçlandı.

*YAVUZ ATAÇ: MİT mensubu Evcil ile ilişkisi ortaya çıkması nedeniyle meslekten ayrılmak zorunda kaldı. Halen yargılanıyor.

Evcil'in taşeronu Karakurt kardeşler
Hakan ve Nalan Karakurt'un 6 ay önce kurduğu firmanın asıl sahibinin Evcil olduğu iddia edildi

İşadamı Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi Erol Evcil'le birlikte yakalanan Hakan ve Nalan Karakurt kardeşlerin de ortağı olduğu bir şirketin, 6-7 aydır "Eze Zeytin" ve "Eze Çay" adlı ürünlerin üretim ve pazarlamasını yaptığı öğrenildi.

"ELM Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş." adıyla kurulan tesiste, 6-7 aydan beri üretim yapılıyor. 100 işçinin çalıştığı tesiste işlenen ve paketlenen zeytin, "Eze Zeytin" adıyla, Rize'de işlendiği öğrenilen çay da "Eze Çay" adıyla, Bursa'dan çeşitli illere pazarlanıyor. Tesisteki bir yetkili, şirketin Evcil'le bir ilgisinin olmadığını, firmanın sahiplerinin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarında yer aldığını söyledi.

İŞÇİLER DOĞRULADI
Yöredeki fabrikalarda çalışanlar, tesisin sahibinin Evcil olduğunu iddia ettiler. ELM Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin, Hakan ve Nalan Karakurt'un yanı sıra Fettah Erdem, İzzettin Pınar ve Fikri Bilgin adına kayıtlı olduğu belirlendi. Şirketin, Eylül ayında İzmir'de de bir şube açtığı saptandı. Evcil'in muhasebecisi Karakurt'un, Eze Zeytincilik'in Havran'da bulunan eski tesisinde bir dönem üretim müdürlüğü yaptığı, ortağı olduğu ELM Gıda A.Ş'de de genel müdür olduğu öğrenildi.

DAKİKA DAKİKA EVCİL OPERASYONU
*Malki cinayetinin kilit sanığı Erol Evcil'in yakalanmasına kadar uzanan süreç, 20 gün önce Sadettin Tantan'a ulaştırılan bir rapor ile başladı.

*Raporda, Evcil'in Bursa'da olduğu ve son bir yılda defalarca Türkiye'ye giriş-çıkış yaptığı belirtiliyordu.

*Evcil'in tüm ilişkilerinin de ayrıntılı biçimde anlatıldığı raporu okuyan Tantan, düğmeye bastı ve operasyonun başlatılması talimatını verdi.

*Erol Evcil'in ilişkide bulunduğu kişileri takibe alan Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler, günler süren bir çalışma yaptılar.

*Sonuçta Evcil'in eski muhasebecisinin Bademli'deki lüks villasında kaldığı belirlendi.

*Evcil'in yakalanması için özel bir ekip oluşturuldu.

*26 Ekim akşamı saat 20.00 sıralarında Erol Evcil'in Bademli'deki Barış Sitesi B-3 Blok'ta bulunduğunu belirleyen polis, siteyi abluka altına aldı.

*Terör ve istihbarat birimlerinden oluşturulan Emniyet Müdürü Aydın Genç'in yönettimindeki özel ekip, önce havanın iyice kararmasını ve site sakinlerinin evlerine çekilmesini bekledi.

*Giriş çıkışları izleyen sivil polisler, saat 02.30 sıralarında Ömer Karatepe'yi de sorguya alan polisler, çok gizli operasyonun dışarıya sızmaması için bekçinin eşini ve 4 çocuğunu da sabaha kadar misafir ettiler.

*Saatler 03.30'u gösterdiğinde Evcil'in eski muhasebecisi Hakan Karakurt'un kiracı olarak oturduğu villaya girildi. Evcil ve Karakurt kıskıvrak yakalandı.

*Saat 03.50'de aynı sitedeki bir başka villada oturan Hakan Karakurt'un kız kardeşi Nalan Karakurt'un dairesine girildi.

* Saat 04.00'te çok gizli operasyon tamamlanmış, Erol Evcil ile birlikte kendisine yardım ve yataklık eden Karakurt kardeşler Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alınmıştı.

Yavuz ÖZGÜNAY (SHA)

Silahçı da gözaltında
Evcil operasyonu çerçevesinde, Bursaspor Kulübü eski başkanlarından Hüseyin Silahçı da gözaltına alındı. 2 yıl önce iflas eden ve sahibi bulunduğu İnkişaf Tekstil'i satmak zorunda kalan Silahçı, uzun yıllar birlikte olduğu manken Yasemin Koşal'dan da ayrılmıştı. Hüseyin Silahçı'nın İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a sunulan raporda Evcil'le ilişkisi bulunan kişiler listesinde bulunduğu bildirildi.

Bir zamanlar özel bir uçağa sahip olan Silahçı, abrikasını satmak zorunda kalınca köşesine çekilmişti. Silahçı'nın gözaltına alındığına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken; Avukatı Erol Durukan, "Müvekkilime iki gündür ulaşamıyorum. Cep telefonu da cevap vermiyor. Büyük olasılıkla gözaltında" dedi. Silahçı'nın bozulan işlerini yeniden yoluna koyabilmek için Erol Evcil'le bazı ortak işlere giriştiği ve bu ortaklığın Evcil'in firarda bulunduğu dönemde de sürdüğü iddia ediliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır