kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeni pazarlara strateji
Türkiye dış ticarette yeni uygulamalar başlatıyor. Açık verdiğimiz ülkelerle alışveriş gözden geçirilecek ve yeni pazarlara ağırlık verilecek

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen, önümüzdeki dönemde uygulanacak ihracat-ithalat stratejisinin ipuçlarını SABAH'a açıkladı. Tüzmen, dış ticarette açık verdiğimiz ülkelerin listesini çıkaracaklarını ve ticaretin dengelenmesine dönük önlemler alacaklarını söyledi. Türkiye'nin yeni pazarlarının Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve sınır komşuları olarak ön plana çıktığını vurgulayan Tüzmen, "Bu pazarlarda ağabeylik edebiyatıyla ticaret olmaz" dedi.

Tüzmen, ihracatın arttırılması amacıyla izlenecek yeni yöntemin iki ayağı bulunduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin öncelikle ihracatının yetersiz olduğu yada daha fazla ithalat yapmak zorunda kaldığı ülkelerin tek tek belirlendiğini ifade eden Tüzmen, "Ticari açık verdiğimiz ülkelere mutlaka satabileceğimiz dünya fiyatında ve kalitesinde ürünlerimiz var. Bu ülkelerin tüketim yapısı ve diğer partnerleriyle alışverişi dikkate alınarak, Türk firmalarının alternatif olarak devreye girmesi amacımız. Aynı zamanda, ihracatımızın ithalatımızdan daha fazla olduğu ülkelerde ise bir yandan ticaret hacmini artırmaya, diğer yandan o ülkelerden daha uygun fiyatla alabileceğimiz hammadde, yarımamul madde listelerini de çıkarmak zorundayız" dedi.

"Ağırlık atmak zorundayız"
KÜRŞAD Tüzmen, "Eğer katma değeri yüksek endüstrilerde yol almak istiyorsak o zaman biz de bir balon gibi ağırlık atmak zorundayız" dedi. Cezayir'e gelen işadamlarıyla değerlendirme toplantısında konuşan Tüzmen, Cezayir'de yatırımlara yardımcı olunması gerektiğini, bu ülkenin on yıl içinde hiç tahmin edilemeyecek yerlere gelebileceğini, bunun tamamıyla yabancı sermaye akışına bağlı olduğunu söyledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır