kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Militan gazeteci
Ermeni Başbakanı öldüren Nairi Unanyan, Ermeniler'in hiç yabancı olmadığı militan gazeteci ekolünden Türkiye'de çeşitli iş çevreleriyle ticari iş bağlantıları kurarak komisyon aldığı ortaya çıktı Asala'nın Türk diplomatlara yönelik Viyana suikastlerinde gözcülük yaptığı iddiaları var

Ermenistan parlamentsunda önceki gün Başbakan'a suikast amacıyla gerçekleşen baskın ve saldırının başrol oyuncusu Nairi Unanyan'ın militan bir gazeteci olduğu ortaya çıktı. Gazeteci kimliğiyle birçok yerde kendine ayrıcalıklar sağlayan Unanyan, saldırı günü de basın kartıyla parlamentoya rahatça girmeyi başardı.

Ermeni tarihine bakıldığında özellikle Osmanlı döneminde suikastlere başvuran Ermeni militanların gazeteci kimliklerinin arkasına saklanarak eylemlerini gerçekleştirdiği ya da öyle lanse edilerek eylemlerinin arkasına gizlendikleri görürülüyor.

İttihat ve Terakki Partisi lideri Talat Paşa'yı Almanya'nın Berlin kentinde öldüren Ermeni militan 24 yaşındaki Tehleryan'ın mahkemesinde bu açıkça görülmüştü. Tehleryan'ın gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi olmamasına rağmen, onu kurtarmak isteyen Avrupalılar, Tehleryan'ın basına yazılar yazdığından, aydın bir kişi olduğundan söz etmişlerdi. Nitekim mahkeme sonunda Tehleryan'ı beraat ettirmeyi başardılar.

ÇETECİ GELENEK
İttihatçı Cemal Paşa da Gürcistan'ın Tiflis kentinde Ermeni bir komitacının düzenlediği suikaste kurban gitmişti. Onun suikastçısının da gazeteci olduğuna dair iddialar öne sürülmesine rağmen, yapılan araştırmalar böyle bir iddiayı kanıtlamamıştı.

Birinci Meşrutiyeti ilan eden İkinci Abdülhamit'e de suikast girişiminde bulunanlar Ermeniler'di. Ermeni gazeteciler Abdülhamit'in arabasına bomba atmışlardı.

SUİKAST GÖZCÜSÜ
Erivan parlamentosunda eylemini yapan Unanyan'ın da çeteci gazeteci ekolünden geldiği anlaşılıyor. Yaklaşık 10 yıldır Ermeni basınında yazıları çıkan Unanyan, 1970'li yılların kanlı suikastleri ve saldırıları ile tanınan Ermeni Asala örgütü ile bağlantıları olduğu öne sürülen Unanyan aynı zamanda Taşnak Sütyun Partisi'nin de üyesiydi. Avusturya'da 1979 yılında birbirinin peşisıra suikaste uğrayan Büyükelçilerimiz İsmail Erez ve Taha Carım suikastlerinde gözcülük yaptığı ortaya çıktı. Fanatik bir Asala militanı olduğu bilinen Unanyan polis tarafından gözaltına alınan Unanyan, sonra serbest kaldı.

Taşnak Partisi'ne giren ancak ahlaksız davranışları nedeniyle buradan ihraç edilen Unanyan, Horizon adlı bir bilgi alma ajansı kurdu. 1994-97 yılları arasında Kırım'a giden Unanyan, bir süre Fransa'da da yaşadı. Ermenistan'a döndükten sonra çeşitli işlere girip çıktı.Bu sırada Türkiye ile de ticari ilişkilere girdi. Unanyan'ın Türkiye ile yaptığı işler ve kurduğu bağlantılarla komisyon aldığı da iddialar arasında. Unanyan'ın Türkiye'de kimlerle çalıştığı da araştırılıyor.

Teknik hata 8 ölü
Ermenistan Parlamentosu'nu kan gölüne çeviren baskında asıl hedefin Başbakan Vazgen sarkisyan olduğu açıklandı. Başbakanla birlikte 8 kişiyi öldüren saldırganların lideri Nairi Unanyan, amaçlarının "yalnızca başbakanı öldürmek" olduğunu söyledi. Rehineleri serbest bırakmadan az önce devlet televizyonuna konuşan Uranyan, "Asıl hedefim, başbakandı. İçerde karşı koymayla karşılaşınca, etrafa da ateş açtık" dedi. Parlamento saldırısında hayatını "teknik bir hata" sonucunda kaybedenler, Parlamento Sözcüsü Karen Demirciyan, yardımcıları Yuri Bakşiyan ve Ruben Miroyan, Olağanüstü Hal Bakanı Leonard Petrosyan, milletvekilleri Mikael Kotanyan, Armenak Armenakyan ve Henry Abramyan oldu.

SON SÖZLERİ
Bilmeden 7 parlamenterin ölümüne neden olan Başbakan Sarkisyan'ın son sözleri de, dün Alman Der Spiegel dergisinin Internet sayfasında yer aldı. Olayın görgü tanıklarından Alman Haber Ajansı DPA çalışanlarının anlattığına göre, parlamentoya girer girmez etrafa ateş açan Unanyan, Sarkisyan'a dönerek, "Kanımızı emdiniz, artık yeter" dedi. Bunun üzerine Sarkisyan, Unanyan'a, "Bütün bunları çocuklarının geleceği ve senin için yapıyoruz" dedi. Bunlar Sarkisyan'ın son sözleri oldu. Unanyan, yakın mesafeden tek kurşunla başbakanı öldürdü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır