kapat

26.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Baba'nın silah arkadaşları
Cumhurbaşkanı Demirel şimdiye dek 191 kişiye 258 adet silah hediye etti. Tabancayı ya da tüfeği çok sevdiğinden mi? Hayır. Bu uygulamanın nedeni, 6136 sayılı kanundan yararlanarak yasağı aşma çabası...

BİRÇOK kişi için cumhurbaşkanından bir imza almak önemlidir. Bu imzayı kimi hatıra, kimi de kendisine yapılan bir jest olarak görür. Ama cumhurbaşkanından, 6136 sayılı "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Yasası"ndaki bir madde dolayısıyla da imza alınıyor. Yasalar devlet büyüklerine, "Silah armağan etme," yetkisi verdiği için, bu konuda alınacak bir imza, "silah düşkünü" olanlar için daha da önem kazanıyor.

Söz konusu yasa; cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanına, "silah armağan etme yetkisi" veriyor.

Yasalarımıza göre "kişiler" silah ithal edemiyorlar. Ancak milletvekilleri, bakanlar ve üst düzey kamu görevlileri özellikle ABD gezilerinden dönüşte hatıra olarak bir silah almayı ihmal etmiyor. Bu silahın ruhsata bağlanması ise tek bir imzaya bakıyor. Sonuçta cumhurbaşkanları ve başbakanlardan genellikle "hediye" olarak "imza" alınıyor...

ZİRVEDEN 'KURŞUN' YAĞIYOR
Devletin resmi kayıtlarına göre Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kayınbiraderi Ali Şener'e yedi adet silah hediye etmiş durumda.

Septioğlu ailesini ise tepeden tırnağa silahlandırmış. TBMM geçici Başkanı Ali Rıza Septioğlu ve beş oğluna, altı tabanca birden hediye edilmiş. Septioğlu'nun çocukları Mücahit, Faruk, Fevzi, Muharrem ve Selehattin'in de aralarında bulunduğu 191 kişiye, 258 adet silah hediye edilmiş Demirel'den...

DYP'li Alaattin Kurt, Köksal Toptan, Nafiz Kurt ve Salih Sümer ile "Hayri Baba" olarak bilinen Cumhurbaşkanı'nın Özel Danışmanı Hayrettin Gökdemir'in dörder adet silahı da Demirel'den.

Silahlara düşkünlüğü bilinen ve düğünlerde havaya ateş ettiği için aldığı eleştirilere aldırmayan DYP'li Mehmet Ali Yılmaz ile eski DYP'li yeni ANAP'lı Yaşar Topçu ve Maliye Bakanı Sümer Oral'ın ise ikişer silahları Demirel'den hediye.

'OĞLU'NU UNUTMADI
Listede Demirel'in unutmadığı isimler de var. Kendisine oğlu kadar yakın Cavit Çağlar bu kişilerden biri. Yıllardır kendisini bir gölge gibi takip eden, ayağı takılıp yere düşerken uçarak onu yakalayan Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu'ya ve onun oğulları Bahadır Bahtiyar ile Onur Çukurlu'ya da Baba silah hediye etmiş.

Listelere göre Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu ile DYP eski milletvekili Haydar Baylaz'ın yanı sıra, eşleri Nil Ensarioğlu ve Birgül Baylaz da unutulmamış.

CHP'li Onur Kumbaracıbaşı ve Mehmet Sevigen, FP'li Yasin Hatipoğlu, DSP'li Atilla Mutman, MHP'li İsmail Köse de Demirel'in listesinde. Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Atilla Mutman, Baba'dan silah alan ender DSP'lilerden. TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin'in de iki silahı yine Süleyman Demirel'den.

Emin ÖZGÖNÜL

Ecevit kalkan oldu
Başbakan Bülent Ecevit ise Demirel'in aksine bu alandaki yetkisini kullanmıyor, 'ateşli hediye' taleplerini geri çeviriyor

Devletin zirvesindeki eğilim hatırlı kişilere silah hediye etme yönünde. Buna direnen tek kişi var: Başbakan Bülent Ecevit. 57'nci hükümeti kurduğu 28 Mayıs 1999 tarihinden bu yana tek bir kişi için bile silah imzası atmadı. Ancak Ecevit bu konuda gerçekten "yalnız". O, bir erkek olarak, silaha karşı çıkarken, bir zamanlar "modern Türkiye'nin aydınlık yüzü" diye sunulan Tansu Çiller birçok kişiye silah hediye etmekten kaçınmadı.

BABASININ KIZI
Tansu Çiller başbakanlığı döneminde Demirel'in izinden gidenlerden. Çiller, CHP'li Enis Tütüncü'nün yanı sıra, eşi Özer Çiller ve oğlu Mert Çiller'e silah hediye etmişti. Bu arada DYP eski milletvekilleri Yıldırım Avcı ve Hayri Doğan'ı da unutmamıştı. Çiller başbakanlığı döneminde 48 silah imzası atmış, koruma polislerinin tümüne silah vermişti. Vali Yardımcısı Hüseyin Avni Coş ise hem Demirel'in hem Çiller'in kapısını çalıp iki silah birden alanlardan. O, bu konuda yalnız dağil: DYP eski Milletvekili Bestami Teke de iki ayrı silahını Demirel ve Çiller'den almıştı. Çiller'in silah hediye ettiği isimler arasında görünen Mustafa Topaloğlu ise bildiğimiz "uzaylı türkücü" değil; Çiller'in koruma polisi.

YASA NE DİYOR?
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Yasasının 11'inci maddesi şöyle diyor:

"Cumhurbaşkanı, Başbakan veya Genelkurmay Başkanı tarafından hediye edilen ve hediye edildiği belgelendirilen silahlar, hatıra silah deyimine girer. Bu silahların satışı yapılamaz. Hatıra teşkil eden veya antika olan ateşli silahların bulundurulmasına izin verilir."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır