kapat

26.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Afrika seferi
Rusya Krizi'nden etkilenen Türkiye, morali Kuzey Afrika pazarında arıyor

Son 3 yılda 26-27 milyar dolara sıkışan, Rusya Krizi'nden sonra duraklama dönemine giren ihracatta yeni pazar arayışı hızlandı. 1998'den itibaren ticari ilişkilerin sıklaştığı Kuzey Afrika pazarında, Türk ürünlerinin satış şansı yakalaması üzerine 100 işadamı, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen'le birlikte Cezayir'e gitme kararı aldı.

Tüzmen, Türkiye'nin ihracatını ürün ve ülke bağımlılığından kurtarması gerektiğini belirtti ve "Ülkemize 4 saatlik uçuş mesafesinde 600 milyon nüfus yaşıyor. Özellikle tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Kuzey Afrika ülkelerinde Türkiye için işlenmeye değer bir pazar var" dedi ve şöyle devam etti:

"Dünya ekonomilerinde yaşanan bunalımı aşarak ülkemizin pazardaki payını artırmak zorundayız. Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasına girmesi önemli bir gelişme. Bu aşamadan sonra ihracatta güçlü ve zayıf yönlerimizi iyi belirlemeli, fırsatları kullanmalıyız. Türkiye, 'Kaliteyi ucuza satan' ülke imajını yakalamalı ve korumalı. Eximbank'tan kredi kullanan 4 bin, ISO 9000 belgesine sahip bin 600 firmamız var.

KUZEY AFRİKA BÜYÜK PAZAR
İhracatta, belli bir bölgeye ve belli bir ürüne dönük bağımlılığı azaltmamız için ar-ge ve tanıtım faaliyetlerine önem vermeliyiz. Türkiye, şimdiye kadar 20. yüzyıldaki bir takım gelişme devinimlerini ıskalamış olabilir ama 21. yüzyılda önümüzde yeni fırsatlar var.

En temel sorunumuz makro ekonomik istikrar ve sadece alışılmış pazarlara mal satma süreci. Oysa, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya Türkiye'ye yeni fırsatlar sunuyor."

Eximbank kredileri artıyor
Türk Eximbank, ihracat için kullandıracağı kredi miktarını 2000 yılında yüzde 20 artırmayı planlıyor. Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, "2000 yılı hedefimiz, bu yıl sonu hedefimiz olan 3.5-3.9 milyar doların üzerinden yüzde 20'lik artış" dedi. Kılıçoğlu, ekonomik paket çerçevesinde, tahvil ihracı hariç üzerlerine düşeni yaptıklarını, tahvil ihracını da gelecek dönemde gerçekleştireceklerini belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır