kapat

26.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'15 Aralık'ta biter'
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp 15 Aralık'a kadar stand-by görüşmelerinin biteceğini daha sonra Dünya Bankası kredisinin gelebileceğini söyledi

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF ile stand-by görüşmelerinin en geç 15 Aralık'ta tamamlanacağını belirtti. Demiralp Dünya Bankası'ndan alınacak kredinin de stand-by'dan sonra alınabileceğini söyledi.

Demiralp, 15 Aralık'a kadar IMF ile stand-by görüşmelerinin bitirilip IMF İcra Direktörleri Kurulu'na tartışılması gerektiğini ifade ederken, "15 Aralık tarihine kadar, stand-by ile ilgili görüşmelerin bitmesi gerekiyor" dedi. Demiralp, niyet mektubu ile ilgili bir soru üzerine, hükümlerin hazırlanmasının uzun bir süreç olduğunu, olayın aslının dökümde olduğunu, mektubun sadece sonuç olduğunu kaydetti. Demiralp, IMF heyetinin Türkiye'de ne kadar kalacağına ilişkin bir soruya karşılık, heyetin kalış süresinin görüşmelere bağlı olduğunu, uzun kalabileceklerini, çünkü detaylı bir görüşme olacağını vurguladı."Stand-by için mi geliyorlar?" şeklindeki bir soru üzerine Demiralp "tabiiki stand-by görüşmelerini devam ettirmek için geliyorlar"yanıtını verdi. Demiralp, bugün bankacılıkla ilgili gelen Dünya Bankası-IMF heyetinin ise Dünya Bankası ağırlıklı olduğunu, heyette IMF'den bir kişinin bulunduğunu bildirdi. Heyetin sektörel inceleme yapacağını ifade eden Demiralp 'bizim talebimiz üzerine, bankacılık dışında mali sektörde de inceleme yapmak üzere geldiler. Mali sektörde bazı teknik yapısal değişiklikler yapmak istiyoruz. Bu konuda Dünya Bankası'ndan teknik yardım almak istiyoruz. Tabii kredi desteği de olacak" dedi.

Program değişebilir
Demiralp, deprem nedeniyle Dünya Bankası, hükümetler ve diğer kuruluşlar tarafından büyük ölçekli yardımlar yapıldığını, ancak yapısal uyum ve kamu maliyesinde disiplin eksenlerine oturan istikrar programında deprem sonrası bazı değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Hazine Müsteşarı Demiralp, 1999-2000 yılı Dünya Kalkınma raporuyla ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, deprem sonrası yapn daha kolay ve çabuk sarılması hem de yapısal reformları engelleyebilecek etkilerin en aza indirilmesinin sağlanacağını söyledi. Demiralp, şunları söyledi: "Bu çabalar arasında, Sosyal Güvenlik Reformu, Bankacılık Yasası, Uluslararası tahkim ve istikrarlı büyüme için gerekli olan bankacılığın yasal altyapısında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Sosyal Güvenlik Reform gelişmelere ek olarak, eğitim konusunda evrensel normlara ulaşmak için atılan adımları olumlu buluyorum."

Barajla kalkınma olmaz
Demiralp, küreselleşmenin; teknolojinin hızla gelişmesi sayesinde ülkelerarası ticaret ve bilginin hızlı dolaşımını sağlarken, kısa dönemde sermaye hareketleri ile istikrarsızlık tehlikesini beraberinde getireceğini bildirdi. Demiralp kalkınmanın tek bir boyut ile ele alınamayacağını, kalkınmada pek çok etkenin rolü olduğunu söyledi. Kalkınmada, ekonomik ve politik yaklaşımların zaman içerisinde değiştiğine işaret eden Demiralp, şunları söyledi: 'Bundan 30 yıl önceki ekonomik ve politik yaklaşımlar günümüzde uygulanamaz. Bundan 30 yıl önce, büyük barajlar ve buna benzer yatırımlar kalkınmada temel alınıyordu. Bugün ülkelerin bir makro ekonomik yapı ve kalkınma faaliyetlerinde, insan faktörüne önem veren bir yapı ortaya çıkmıştır.'

Demiralp, küreselleşme ve yerelleşme kavramlarının ön plana çıktığına işaret ederken, 'Küreselleşme; dünyada mal, hizmet, sermaye ve fikirlerin serbest ve hızlı dolaşımı ile ülkelerin küresel çevre sorunları karşısında ortak hareket etmeleri olarak tanımlanabilir.' dedi.

Görüşmeler Hazine'de başladı
Dünya Bankası-IMF uzmanlarından oluşan heyet, Hazine Müsteşarlığı'nda temaslarına başladı. Temaslar çerçevesinde ilk olarak, Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'ın da katıldığı bir toplantı yapıldı. Saat 12.30'da başlayan toplantı, yaklaşık 1 saat sürdü. Toplantıda, bankacılık ve mali sektörle ilgili genel bir sunuş yapıldığı öğrenildi. Toplantıya, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Cihbber, Hazine Müşteşarı Selçuk Demiralp, Hazine Müsteşar Yardımcıları Teoman Kerman ve Ferhat EmKambiyo Genel Müdürü Adnan Yaylacı ile diğer bürokratlar katıldılar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır