kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Şeker hastaları için yeni bir umut
Karaciğer hücrelerinden bir bölümünün genetik olarak değişime tabii tutulması sonucu bu hücrelerin proinsülin denilen bir tür insülin üretimine başladığı açıklandı. San Fransisco'daki Amerikan Cerrahlar Kongresi'ne sunulan bir bildiride yeralan araştırma, karaciğerdeki hepatocyte hücrelerinin DNA değişimi sonucu insülini ürettiği vurgulandı. Cerrahlar tarafından yayınlanan bildiride ise bu insülinin plazma glukoz düzeyinde hassas olmadığı için karaciğerde kan şekerindeki değişimlere hassas bir enzimin genetik olarak değiştirilip şeker hastalarının sorununun çözümlenebileceği belirtildi. Yeni gen değişimine uğrayan hücrelerin kandaki ihtiyaca göre üretime başlayıp yeterli düzeye ulaştığı zamanda üretime kendiliğinden son vereceği kaydediliyor.

Antibiyotik ishaline yoğurt
Bir çok kişide antibiyotik aldığı zaman meydana gelen ishal olaylarının çözümünün doğal yollarla başarılabileceği açıklandı. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmasına göre, antibiyotik alan hastaların üçte birinde ishal olayı meydana geliyor. Uzmanlar bu hastalara tatlı veya tuzlu yoğurt verilmesi halinde ishal görülen hastaların yarısının bu durumdan kurtulduğu belirlenmiş. Doktorlar bu duruma daha çok bağırsaklarda meydana gelen bir tür şişmenin yolaçtığını ve bu durumu da bildiğimiz yoğurdun önlediğini kaydediyorlar.

Gençler seks konusunda cahil
Amerika'da gençlerin büyük bir bölümünün sağlıklı seks konusunda bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı. Kaiser Sağlık Vakfı tarafından düzenlenen araştırmada, lise çağındaki gençlerin yalnızca üçte birinin seks bakımından aktif olduğu, bunun da yüzde 43'nün doğum kontrol hapı konusunda fazla ayrıntılı bilgisi bulunmadığı kaydedildi. Araştırmaya göre, öğrencilerin büyük bir bölümünün seks öncesi kullanılacak prezarvatif almak için ebeveynlerin iznine gerek bulunmadığından haberdar olmadıkları, yüzde 47'nin ise seks yoluyla kapılan hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmadığı ileri sürüldü. Bulgular ışığında okullarda yoğun bir bilgi kampanyası yapılma gereği ortaya çıktı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır