kapat

15.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Reisin ölümü!

Gülay Göktürk, pazar günkü yazısında "Eğer ben erkek olsaydım, Medeni Kanun'daki bu değişikliğin kabul edildiği günü erkeklerin özgürlük bayramı ilan ederdim," diye yazdı.

Söz konusu ettiği değişiklik aile reisliğinin kaldırılması. Hani benim, Bayan Sabah'ın, meslek sahibi çalışan, çalışmayan pek çok kadının sevinçle karşıladığı, reform niteliği taşıdığına inandığı Medeni Kanun değişikliği.

Gülay diyordu ki;

"Buna karşılık, eğer ev kadınlığını geçim kaynağım olarak gören bir kadın olsaydım ve eğer bu yasa değişikliğini ciddiye alsaydım, kara yaslar bağlardım, inanın..."

Nedenini de şöyle açıkladı: "Reisin ölümü, ev kadınlığı mesleğini de öldürüyor... Geleneksel iş bölümü gereği yüzyıllardır ev işleri yapa yapa, bu işi meslek haline getiren kadın cinsi, şimdi birden mesleksiz kalıyor. Yasa ona, 'Artık kocan sana bakmak zorunda değil, sen de dışarı çık, çalış, para kazan. Ev işlerini de birlikte yapın' diyor. Böylece, kadının ömür boyu yaşam güvencesi, ekmek kapısı olan evlilik kurumu, niteliğini kaybediyor. Ve yine böylece, yüzyıllardır evin bütün geçimini tek başına sırtlamak zorunda kalan erkek, bu ağır yükten kurtuluyor. Hafifliyor!"

Keşke Gülay'ın söyledikleri doğru olsa. Ev kadınlığı meslek olmasa. Kadınlar mesleksiz kalsa veya kendilerine gerçekten para getirecek bir meslek arama çabası içinde olsa... Kocaya bağımlı olmaktan, ona yaslanmaktan vazgeçip kendi ayakları üzerinde durmayı öğrense... Başta erkekler olmak üzere toplum bunu istese... Gülay'ın "Bugün kadınların çoğu, reisliğin ilgasını sevinçle karşılıyorsa, özgürlüğün bedelini hiç ödemediklerindendir." görüşüne de katılmıyorum bu yasanın iptalini sevinçle karşılayanlardan biri olarak. Ve de yaşamak için bir erkeğin varlığına gerek duymayan sırf sevdiğim için evlenen ve evde ne reisliğe, ne muavinliğe itibar eden ve her zaman ekmeğimi taştan çıkaracağıma inanan biri olarak.

Sevinçle karşılıyorum çünkü evli bir kadın olduğum için benden kocamı sorumlu tutan bir yasa değişiyor.

Ayrıca eğer erkekler bu yasayı sevinçle karşılayacak mantıkta olsalardı, yasayı değiştirmek için çaba gösterirlerdi. Tam tersi için uğraş verdiler yıllardır. Onların amacı kadının hep kendilerine bağımlı olması. Meslek sahibi olurlarsa nasıl köle muamelesi yapabilirler ki!


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır